26-51 mm

2024.09.10. 15:33

Bőséges csapadék hullott Sopronban és Győrben, a héten véget érhet az aszály

Közel 50 milliméter csapadék hullott hétfőn Győr-Moson-Sopron egyes részein. Az élen Sopron és Győr környéke áll, 46-47 milliméter esővel alig egy nap alatt. Hétfőn hajnalban kezdett esni, és estig gyakorlatilag szünet nélkül esett. Ezzel hétfőn térségünkben esett a legtöbb csapadék Zala déli részei mellett. A Rábaközben szintén 42 millimétert mértek, egyedül Mosonmagyaróvár és környéke kapott kevesebb esőt, 26-28 milliméterrel.

Kisalföld.hu

A HungaroMet előrejelzése szerint a héten csapadékból jelentős mennyiség várható, így jó eséllyel véget ér a hosszú aszály. A nyári kapás növényeink terméskilátásain ez már nem segít, de az őszi káposztarepce keléséhez égető szükség van a talaj (legalább fölső rétegének) átnedvesedésére. A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok teljesen beértek, elszáradtak, betakarításuk folyamatban van. 

DSC04738
Fotó: Molcsányi Máté

A legfrissebb műholdas mérések alapján az NDVI index növényspecifikus éves menetében a 2022-es rendkívüli aszálynál sokkal jobb a helyzet, de az ideálistól nagyon messze vannak az állományok. Az évi maximális zöld tömegben is elmarad az idei év az optimálistól, és főleg a kukoricánál látványosan hamarabb kezdődött a növényszáradás. Ennek oka azonban az aszály mellett, hogy az éréshez kellő mennyiségű hőösszeget is korán megkapták a növények. A virágzás és a szemképződés fázisában sajnos még az átlagos csapadékmennyiség sem hullott le, az öntözés nélküli állományokban igen gyenge termésátlagok várhatók. Az őszi káposztarepce vetéséhez és keléséhez a talaj nedvességviszonyai igen kedvezőtlenek, hazánk döntő részén vasárnap estig igen száraz, poros volt a vetés által érintett talajréteg. 

A hétfőn érkezett csapadék kulcsfontosságú a már elvetett magok kikeléséhez. Az elmúlt héten csak nagyon rövid ideig és csak kisebb foltokban fordultak elő vizes állományok, a levélnedvesség időtartama és a párás időszakok hossza is elenyészően alacsony volt, ami a gombás megbetegedések kialakulásának nem kedvezett. 

Néhány Győr-Moson-Sopron vármegyei település kétnapos csapadékösszege a HungaroMet Zrt. a Kisalföldnek küldött adatai alapján: Görbehalom: 50,8 mm, Győr-Likócs 48,3 mm, Brennbergbánya 45,6 mm, Sopron 43,8 mm, Fertőrákos 42,4 mm, Mosonmagyaróvár 30,4 mm, Csorna 37,1 mm.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában