Időjárás

2024.07.25. 03:37

Már a 30 fokot sem éri el a hőmérséklet Győr-Moson-Sopronban - Újabb melegrekord dőlt meg

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24 és 29 fok között várható.

Kisalföld.hu

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig

Csütörtökön napos, gomolyfelhős idő valószínű, több gomoly az Északi-középhegység mentén, illetve a Tisza vonalában képződik, így elsősorban itt pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Az északi, északnyugati szél élénk, erős lesz, az éjszaka folyamán átmenetileg mérséklődik a légmozgás. Zivatarok mentén viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a szélvédett, hidegre hajlamos részeken ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24 és 29 fok között várható.

Hétfőn is megdőlt a globális melegrekord

Megdőlt hétfőn az egy nappal korábban az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus által mért melegrekord: július 22-én 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón - derül ki a klímaváltozást figyelő szolgálat szerdai bejelentéséből.

A vasárnapi rekord 17,09 Celsius-fok volt.

Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója elmondta, hogy bár nem lehet kizárni további rekordokat sem, az előrejelzések alapján az elkövetkezendő napokban kissé csökken az átlaghőmérséklet. Mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás egyre erősebb, gyakoribb és hosszabban tartó szélsőséges időjárási jelenségeket hoz magával, példaként pedig az áradásokat említette.

Legutóbbi 2023. július 6-án jelentettek rekordot, akkor 17,08 Celsius-fokot mértek.

A hőmérséklet-ingadozásokról 1940 óta készítenek feljegyzéseket.

A Copernicus két hete jelentette be, hogy 2024 júniusa "melegebb volt, mint bármely korábbi június a feljegyzések kezdete óta": a globális átlag másfél

A klímaváltozást figyelő szolgálat figyelmeztetett arra is, hogy a globális átlaghőmérséklet júniusban már 13. hónapja volt egyfolytában rekordmeleg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában