Kisalföld anno

2024.08.12. 12:38

Erről írtunk augusztus 12-én: Óriásplakát a győri Ironman nagymamának

Kisalföld.hu

30 éve - Zsebesnek áll a világ? 

Nem titok: Győrben hihetetlen mértékben elszaporodtak a zsebtolvajok. Törzshelyük a Belváros, a legforgalmasabb bevásárlóközpontok körül tanyáznak. 

Módszerüket ugyan kiismerték már a boltok eladói, de állítják, tettenérésük rendkívül nehéz. 

Szerkesztőségünk címére érkezett levelek is jelezték a helyzet tarthatatlanságát. A legfrekventáltabb terepe a győri zsebeseknek az Arrabona Áruház élelmiszerosztálya és az épület előtti terület. Négy-ötfős bandákat alkotnak és szemmel adva a jelzéseket irányítják akcióikat. Mindehhez drága kocsijaikat is igénybe veszik, az ellopott értékekkel azonnal távoznak. Mire a sértett észreveszi, hogy eltűnt pénze, értéke, már nem tud csinálni semmit.

A helyi polgár még csak figyelmeztethető a leselkedő veszélyre, ám a külföldi nagyon gyakran gyanútlan és jóhiszemű.

Az Arrabona Áruház igazgatójával, Karolusz Istvánnal tegnap arról váltottunk szót, milyen intézkedéseket terveznek a zsebesek ellen az áruházban és környékén. 

Sajnos, több éve tart ez az állapot az áruházban és környékén. Csoportok vannak korosztálytól függetlenül, amelyeknek tagjait rendészeink jól ismerik. Ellenlépéseink között gondolkodtunk azon, az áruház hangosbemondóján keresztül figyelmeztessük-e a nálunk vásárlókat a zsebesek okozta veszélyekre. Úgy döntöttünk, ezt meg kell tennünk. Ezért amikor megjelennek, folyamatosan tájékoztatjuk a vásárlókat erről. Még német nyelven is közöljük a felhívást 

- mondta az igazgató.

 - Mit tesznek a zsebesek, ha meghallják a figyelmeztetést? 

- Tesznek egy feltűnő kört az áruház osztályain, majd kivonulnak az épületből. Ha a „csapat” megérkezik, rendészeink követik őket. A tömeget keresik. Ezt leginkább az áruház bejárata előtt találják meg. Árut nem visznek, inkább pénzt, egyéb értéket keresnek a gyanútlan vásárlónál. Az is igaz, van olyan vásárló, aki nem veszi komolyan a bemondás után sem a figyelmeztetést... A vásárlóközönség lezsersége táptalaja a zsebelésnek a lopás kísértésének. Sajnos, akit az áruházon belül megloptak, az hiába jön hozzánk, nem tudunk rajta segíteni. 

- Voltak-e nagyobb atrocitások mostanában? 

-Volt, amikor életveszélyes fenyegetést kaptam, majdnem tettlegességig fajult a helyzet. Ám ez azért nem jellemző. A főbejáratunknál nagyobb alkalom és lehetőség nyílik ugyanerre, de itt sem volt eddig nagyobb baj. Kifinomult módszerrel dolgoznak, aki a legharsányabb közülük, annál biztosan nem található semmi. 

- Gondoltak-e arra - miután ismerik őket hogy vezetőikkel leüljenek tárgyalni a tarthatatlan helyzetről? 

-Én hajlanék arra, hogy tárgyaljunk egymással. Ez a hajlandóság úgy tűnik, még kevés. 

-Mégis, hogyan próbálnak a helyzeten változtatni? 

-Két éve már, hogy november, december hónapokban egy őrző-védő céggel szerződtünk, akik folyamatosan itt vannak az áruházban. Most az áruház előtt árusítók egyike keresett meg bennünket azzal, tegyük ezt folyamatossá: kutyákkal megerősítve a felügyeletet (állítólag a Bécsi udvarban már bevezették ezt rendszert). Tudniillik most kivonultak az épület elé a zsebesek. De egy leértékelési akció újra behozza őket az Arrabonába. A legnagyobb probléma a tettenéréshiánya. 

- Önöktől árut nem lopnak a zsebesek. Mégis nagy a káruk... 

-Igen. A kárt nekünk a jelenlétükkel okozzák. Nagyon jó lenne, ha megértenék, ez a fajta „üzlet” hosszabb távon nem tartható számukra. 

 

20 éve - A piacozók harmada eltűnt 

Három év alatt harmadával csökkent a győri piacon jelen lévő kiskereskedők száma. 

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak a belvárosi és a lakótelepi üzletek működtetői is. Az ok: egyre több a bevásárlóközpont és a kínai bolt. 

Hol van a városvezetésből a lokálpatriotizmus?

- tette fel a költői kérdést Réti Károly,a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedők és Vendéglátók Érdekképviseleti Szövetségének alelnöke. Úgy véli, a győri közgyűlés azzal, hogy szabad utat engedett újabb nagy bevásárlóközpontok letelepedésének, két-háromszáz belvárosi és mintegy 170 piacozó kereskedő és családjaik életét lehetetlenítette el. Hozzátette: ehhez járul az egyre-másra nyíló kínai boltok hatása is. 

Réti Károly története sok győri kereskedőé lehetne. A valaha fuvarozó szakember a piaci rést meglátva lakótelepi cipőboltot nyitott még a szocialista érában, s az üzlet olyan jól ment, hogy az Arrabona Áruházzal szemben is meg tudta vetni a lábát. Ezek mellett rendszeresen jelen volt a piacokon is. A bevásárlóközpontok bejövetelével alapvetően megváltoztak Réti Károlylehetőségei. Belvárosi boltját kénytelen volt feladni, s mostanra a piacozás is alig éri meg. 

Azt gondoltam, hogy ennyi idős koromra előrejutok, mondjuk egy helyett két belvárosi üzletem lesz, de sajnos inkább visszalépni kényszerülök. A Renót, a Humanicot, a Metro cipőosztályát túl tudtam élni, a kínaiakat már nem

- mondta a Kisalföldnek. Szerinte a Győr központjában lévő üzletek bérleti díjai megfizethetetlenek egy magyar kiskereskedő számára. A bekerülésért nyolc-tíz millió forintot kell fizetni, ami mellé havonta három-négyszázezret kell letenni. 

A hipermarketek néhány alacsony árral odacsalogatják a vevőket, aztán rájuk sózzák a drága termékeket is. Nemrégiben láttam egy családot, amelyik egy dzsekit tolt a kocsijában. Kedvem lett volna szólni nekik, hogy a piacon ugyanezt kétezerrel olcsóbban kapják meg.

Manapság már a piac sem nagyon megy. 

Egy hétezer forintos ruhán kétezer-nyolcszáz forint a hasznom. Körülbelül negyvenezer forintos napi bevétel kell ahhoz, hogy ki tudjam fizetni a napi helypénzt, az alkalmazott bérét, a benzinköltséget, az étkezés árát. Az efölötti pénzből lehetne megélni, csakhogy néhány éve ez elmarad” - magyarázta. Míg 2000-ben még 250 szerződött kereskedő volt a győri piacon, addig ma mindössze 170. „A túlélésre megy a játék. Mindig azt mondjuk, csak ezt az évet kell megúszni, aztán könnyebb lesz, de éppen ellenkezőleg történik

 - fogalmazott Réti Károly. A kereskedő azt is nehezményezi, hogy a városvezetés egyáltalán nem veszi figyelembe az érdekeiket. Amikor ezt mondja, nemcsak a bevásárlóközpontok beengedésére gondol, hanem arra is, hogy a Móricz Zsigmond rakparton állították fel az olimpiai sátrat, elvéve ezzel az ingyenes parkolási lehetőségét.
 

 

10 éve - Óriásplakát az Ironman nagyinak

Hatvankét évesen korosztályában egyedüliként lett Ironman a győri Fügi Andrea, aki óriásplakáton köszöntött családja. 

Egyhuzamban 3,8 kilométert úszott, 180kilométert kerékpározott, majd lefutott egy maratoni távot,42,2 kilométert. A nem mindennapi erőpróbát tizenhat óra hat perces idővel teljesítette. 

Fügi Andrea régóta sportol, az idei Balaton-öböl átúszáson is első lett a korosztályában. Elmondása szerint a sport mindig fontos része volt az életének, otthonában több mint ezer érem és több kupa is sorakozik versenyeiről. Családja ajándékának nagyon örült, percekig szólni sem tudott a meglepetésről, ugyanis kutyát sétáltatni hívták le, ekkor mutatták meg neki az őt köszöntő hirdetőtáblát. 

Az Ironman-verseny embert próbáló kihívását 16 óra 6 perc alatt teljesítette a 62 éves Fügi Andrea. 

Mindig sportoltam, korábban olimpiai ötpróbáztam, 1989 óta triatlonozok, először csak sprinttávokon, később fokozatosan növeltem a távolságot. Egy év felkészülés előzte meg a nagyatádi versenyt, heti három alkalommal jártam edzeni, a spinning és a kettlebell mellett TRX-szel is edzek. Úszásra sajnos nem volt már időm, de mégis ez lett a legerősebb számom a három közül. Az edzés tudományos alapjaival tisztában vagyok, de inkább a testemre hallgatva készültem a versenyre

 - részletezi Andrea. 

 A triatlon nem csak a fiatalok sportja. Többszörös ironmanek kérdezték tőlem, miért nem próbálom meg, induljak el egy ilyen kihíváson. Én pedig olyan vagyok, hogy amit a fejembe veszek, azt véghez viszem

 - teszi hozzá Andrea, aki az idei Balaton-átúszáson is első lett a korosztályában. 

Sok segítséget kaptam a páromtól, aki a frissítőket adta a verseny alatt, amit tizenhat óra hat perces idővel teljesítettem. Jövőre lehet, hogy cserélünk, ő versenyez, én pedig segítek neki. Persze ha találunk valakit, akkor mindketten elindulunk 

- tekint a jövőbe Andrea. 

A győri sportoló otthonában nagyjából ezer érem, rengeteg kupa és oklevél sorakozik. 

- Az én korosztályomban sokszor már az is elég, ha célba érek, hiszen nincs induló rajtam kívül, így nem is mindig az idő a fontos, hanem hogy teljesítsem a távot - emeli ki Fügi Andrea, aki az idei öbölátúszáson is bajnok lett korosztályában, kilenc induló közül. 

Az Ironman-verseny után a családja óriásplakáttal köszöntötte Andreát. 

- A párom ötlete volt, hogy így lepjük meg a verseny után, ő készítette el a grafikát is - mondja Magyar Gabriella, Andrea lánya. 

- A verseny július 25-én volt, a plakát pedig augusztus 7-én került ki, a verseny előtt nagyjából két hétbe telt, míg le tudtuk szervezni a hirdetést. A képen egyébként az eredményhirdetésen kapott „diplomával” látható az édesanyám.

Szerencsénk volt, mert több helyen is mondták, hogy mindössze egy plakátot nem lehet megvenni. De végül találtunk egy olyan irodát, ahol tudtak segíteni. A felületet két hétre béreltük, családi összefogással az összeg sem volt megterhelő

 - teszi hozzá Gabriella. 

- Amikor megláttam, percekig nem jutottam szóhoz, nagyon nagy meglepetés volt - emlékszik vissza Andrea, akit családtagjai kutyasétáltatás ürügyén hívtak le, úgy ejtették útba a plakátot. 

A plakát még 2 hétig látható a Jereváni u.-József Attila utca sarkán. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában