Sűrű forint

2024.09.26. 09:13

Mire elég 1 százalék? - Több mint 648 millió jutott térségünk civil szervezeteihez az adóforintokból

Több mint 65 ezren ajánlották fel adó 1 százalékukat valamely Győr-Moson-Sopron vármegyei civil szervezetnek 2024-ben. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is a betegeket és az állatokat segítő szervezetek kapták a legtöbb felajánlást. Bemutatjuk a 10 legtöbb támogatásban részesülő alapítványt.

Kisalföld.hu

Összesen 1614 Győr-Moson-­Sopron vármegyei civil szervezethez kerültek adó 1 százalékból származó forintok. 65.480 ember felajánlásából több mint 648 millió forintot osztottak szét. 53 millió állatokra A listavezető továbbra is az Emberek az Állatokért Alapítvány, vagy ahogy a térségben többen ismerik, a Győri Állatmenhely, amely már 1994 óta működik a városban. Őket 5309-en választották, ezzel több mint 53 millió forint felajánlásban részesültek. Nagy Péter, a menhely vezetője és az alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, mire fordítják az összeget. 

– Nagyon hálásak vagyunk, hogy idén is ilyen sokan ránk bízták az adó 1 százalékukat és pozitívan értékelték a munkánkat. Jelenleg két nagyobb beruházásunk van folyamatban, amelyeket még korábbi forrásokból kezdtünk el. Az egyik egy beteg-utókezelő építése, a másik pedig egy felnőttkutya-elkülönítő kialakítása. A következő időszakban a már meglévő épületeink karbantartására és felújítására szeretnénk fókuszálni, emellett pedig a növekvő árakkal a működési költségeink is megemelkedtek, amit szintén ebből tudunk fedezni. De nem tartjuk kizártnak, hogy a szükséges munkák elvégzése után újabb fejlesztésbe fogunk, ha a keretünk engedi – részletezte a győri menhely ve­­zetője. 

DSC_6351
Térségünkben a győri menhely kapta a legnagyobb összeget. 
Fotó: Rákóczy Ádám / Forrás:  Kisalföld-archív

Új esély 300 kutyának 

Nagy Péter hangsúlyozta: az adóforintok mellett a civil önkéntesek segítségéért is ugyanolyan hálásak. 
– Az országos átlagot messze meghaladja azoknak az önkénteseknek a száma, akik hozzánk érkeznek. A hét állandó kolléga és a kiemelt önkénteseink mellett ők azok, akik sétálni viszik a kutyusokat vagy játszanak a nálunk gondozott macskákkal. Különösen igaz ez az idei évre, ugyanis az extrém hőség miatt korábbi időpontra tettük a sétáltatást, és az önkéntesek így is töretlen lelkesedéssel érkeztek. 
A menhely évente 250–300 kutyát fogad, a macskák állandó létszáma pedig 70–80 körül van, ezzel egy időben pedig a kóbor macskák ivartalanítását is segítik. 

10 milliós álomhatár felett 

Országos viszonylatban egyébként a 28. legnagyobb összeg került a Győri Állatmenhelyre. Az országos szervezeteket leszámítva csak a Miskolci Állatsegítő Alapítvány avagy MÁSA és a Mályi Természetvédelmi Egyesület részesült nagyobb összegű támogatásban. A közel 30 ezer szervezetből pedig mindössze 179-en kaptak 10 millió felett. 

Országos top 10

Partizán Alapítvány: 416.389.329 Ft, Heim Pál Gyermekkórház Fej­lesztéséért Alapítvány: 331.680.587 Ft, Országos Mentőszolgálat Alapítvány: 328.179.504 Ft, Bátor Tábor: 210.105.364 Ft, Daganatos.hu Alapítvány: 196.968.010 Ft, Beteshda Kórház: 195.905.694 Ft, Szent Márton Gyermekmentő: 157.700.597 Ft, Magyar Gyermek­mentő: 120.943.500 Ft, Kutya-Segély Szolgálat: 113.378.729 Ft, Madárkórház: 113.119.425 Ft. 

Térségünk képzeletbeli második helyezettje a Győri Kórházért Alapítvány lett közel 24 millió forintnyi támogatással. Őket követi a Győri Puha Praclik Egyesület 17 millió 48 ezer forinttal. 
Az egészségügyi és állatvédelmi szervezetek mellett a térség iskolái részesültek még nagyobb részben a felajánlásokból, mint például az Apor Vilmos Római Katolikus Iskola vagy a Révai Miklós Alapítvány. 

 

Nagy a feléjük fordulás 

Évről évre nő a mosonmagyar­óvári Hospice Házat fenntartó Hospice – Segítő Kéz Alapítványhoz érkező összeg az adó egy százalékából. 
– Bennünket is nagyon meglepett a közel 7,8 milliós támogatás, mely már meg is érkezett a számlánkra. 3 millióval kezdtünk, legutóbb 5 milliót kaptunk, és nem gondoltuk, hogy ez még növekedni fog. A pénzt működésre fordítjuk – hangsúlyozta dr. Bodnár Mária alapító. Mint elmondta, a működési költségek emelkedése miatt idén 130 milliós költségvetéssel számoltak, a havi költségük 9 millió forint. A bevételük fele a mosonmagyar­óvári és környékbeli önkormányzatoktól érkezik. 

– Az adó egy százalékából befolyó összeg közel egyhavi működési költségünket fedezi – mondta dr. Bodnár Mária, a mosonmagyaróvári Hospice Ház alapítója. 
Fotó: Csapó Balázs / Forrás:  Kisalföld-archív

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában