kisalfold.hu videó

2024.08.07. 07:42

Teszteltük az idei sárga- és görögdinnye kínálatot a Kisalföld győri szerkesztőségében - fotók, videó

A nyár egyik legnagyobb gyümölcs slágere a dinnye, ki a görögre ki a sárgára esküszik. A Kisalföld szerkesztőségében arra adtuk a fejünket néhány napja, hogy végigkóstoljuk a jelenlegi kínálatot. Kilenc féle kerek termés került az asztalunkra, melyből hat volt görög és három sárga.

Simon Roberta

Összesen tizenöt vállalkozó kedvű kollégát kértünk fel arra kóstolja és pontozza hat szempont alapján a kínálatot. A sárgadinnye még mindig megosztó a gyümölcskedvelők körében, tesztelő munkatársaink közül ketten nem is vállalták be, így azt csak tizenhárman ízlelték meg.

Kilenc féle dinnye sorakozott fel a Kisalföld szerkesztőségében, a nagy vaktesztre. 

Helyben termett görög és sárgadinnye

A vaktesztből nem hagyhattuk ki Győr-Moson-Sopron talán legkedveltebb dinnyéit, így az utunk először a Szigetközi Kertészetbe vezetetett. Szabó Péter és Balázs, évek óta termeszt dinnyéket Győrladaméron, örömmel vették, hogy laikusként összehasonlítjuk az idei gyümölcstermést. Mivel sárgadinnyét augusztusban elég kevés helyen lehet kapni, ezért csak tőlük tudtunk beszerezni néhányat. Három fajtát szeleteltünk fel a kóstolásra: a sokak által ismert narancssárga húsú Donatellót, a cukordinnyeként ismert London fajtát, és a Szigetközi Kertészet legújabbját a Piel de sapot.

Komolyan vették a feladatot kollégáink, minden egyes falatot alaposan megízleltek.

Pontozás hat kategóriában

A piros húsú görögből hatot pontoztunk - öt győrladamérit és egy boltit -, meg is lepődtünk, felvágva mennyire eltérő színárnyalatúak. Volt amelyik halványabb, inkább rózsaszínesebb húsú, egy-egy mély vörös, már-már bordóba hajló volt és erősebb narancsos-piros is akadt a sorban.

Kóstolóink nem tudták melyik milyen fajta és honnan származik, így nem volt semmilyen befolyásoló tényező, csak is az ízlésükre volt bízva, hogy nekik melyik a favorit. Hat szempontot néztünk és 1-10 pont között lehetett adni minden kategóriában. Számított az íz, szín, állag, édesség, illat és végül az összhatást is értékelni kellett.

Görögdinnye eredmények:

Az elsőszámú hazai görög versenyző a kerekded, csíkos héjú Lusitana volt, második egy magszegény Serenade névre keresztelt sötétzöld héjú, míg a hármas számmal ellátott a hosszúkás formájú Rubin. A negyedik egy új palánta a szigetközi dinnyekínálatban, ugyanis a Rijk Zwaan zöldség vetőmag előállító 62-CD4291-es kódú fajtajelöltje. Az ötös szintén egy magszegény változat, mely a Fascination fajtából való, végül a hatos sorszámú lett az egyik üzletláncban vásárolt görögdinnye.

Meglepő volt, hogy a felsorakoztatott dinnyék között milyen különbségek észlelhetők, ha egymás után kóstoljuk.

Nézzük a tesztelők pontjai alapján melyik dinnye a legfinomabb: a görögdinnye kategóriában toronymagasan 775 ponttal a hármas számú Rubin győzedelmeskedett, viszont szoros volt a verseny a másik két dobogós helyért. Második lett 661 ponttal az ötös számú magszegény Fascination, míg harmadik helyezést ért el 612 ponttal a négyesszámú Rijk Zwaan palántáról nevelt gyümölcs. A sorban negyedik lett, 588 ponttal a Lusitana, amit a magszegény kettes sorszámú Serenade követett, végül utolsó helyen végzett a boltban vásárolt görög. Utóbbi jobb helyezést is elérhetett volna, azonban színén és állagán is érezhető volt, hogy nem friss szedés, jó ideje várakozhatott egy gyanútlan vevőre. A Szigetközi Dinnye előnye, hogy frissen szedik, akár lékelik is, így garantált a minőség és a mézédes gyümölcs.

Volt, aki nem sajnálta a pontokat, de akadtak szőrős szívűbb kóstolók is.

Sárgadinnye eredmények:

A sárgadinnye kategóriában az abszolút favorit 618 ponttal, a rettentően édes cukordinnye lett a kóstolók körében, a második helyet 551 ponttal a narancshúsú Donatello zsebelte be, míg harmadikként 498 ponttal az új sárgadinnye futott be.

Ha nem vesszük külön kategóriába a sárga és görög fajtákat és eltekintünk attól, hogy utóbbit kettővel többen kóstolták, akkor a sorrend a következő:

  1.  Rubin 775 pont
  2. Fascination 661 pont
  3.  Cukordinnye 618 pont
  4.  Rijk Zwaan 612 pont
  5.  Lusitana 588 pont
  6.  Serenade 573 pont
  7.  Donatello 551 pont
  8.  Piel de sapo 498 pont
  9.  Bolti görög dinnye 437 pont

A tesztről készült rövid videónkat itt nézhetik meg:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában