kisalfold.hu videó

2024.08.23. 20:10

Magyarok Kenyere - Összeöntötték a felajánlott gabonát Csornán, a liszt rászorulók asztalára kerül - fotók,videó

A tavalyinál is többet, 35 tonna búzát adtak össze vármegyénk gazdái az idei termésükből, hogy a rászorulók asztalára is kerüljön kenyér. A Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program összeöntő ünnepségét tartották pénteken Csornán, a Csukás mezőgazdasági iskola tangazdaságában. A felajánlott gabona a malomba kerül, a lisztet pedig szociális intézmények, szervezetek kapják meg.

Cs. Kovács Attila

Fotó: Csapó Balázs

Édesapám fontosnak tartotta, hogy kicsi birtokáról minden évben néhány zsák búzát a nélkülözőknek adjon. Ő már nincs velünk, sajnos, de én kötelességemnek tartom, hogy továbbvigyem ezt az örökséget

- mondta a Kisalföldnek a vármegyei búzaösszeöntő ünnepségen Németh Dezső, kónyi gazdálkodó. Az ő felajánlása is része annak a több mint harmincöt tonnányi búzának, amit vármegyénk gazdái adtak össze a Magyarok Kenyere- 15 millió búzaszem program kezdeményezésére.

Mielőtt a búzát a malomba vitték, az egyházak képviselői áldották meg a szemeket és mindazokat, akik fáradoztak a termésért.

A csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola tangazdasága ad otthont minden évben a Magyarok Kenyere-15millió búzaszem program vármegyei összeöntő ünnepségének. A rendezvény szónokai elsősorban a gazdákat méltatták, akik fáradságos munkával megtermelik a mindennapi kenyérnek valót és gondolnak azokra is, akik a termés egy részét a szegényeknek, betegeknek, időseknek, rászorulóknak ajánlják fel.

"A mezőgazdaságban bölcsességre van szükség és én embereket látok, akik bölcsen választják meg, mit, mikor és hogyan vetnek és művelnek. A bölcsességhez felelősségvállalás is társul, hiszen azok igazán bölcsek, akik látják, nincsenek egyedül a világon. A gazdák ilyen emberek, tudják, mi a bölcsesség, felelősséget vállalnak és itt van a sok millió búzaszem. Adományoznak, mert bölcs szívhez jutottak"

 - fogalmazta meg érzéseit Erlitz Anita, a csornai református egyházközség lelkésze. Rajta kívül még Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát és Tubán József evangélikus lelkész kérte Isten áldását.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna polgármestere arról beszélt, hogy a kenyér az egyik legszebb magyar szó, ami számos jelentést hordoz. "A kenyér az ételek között olyan, mint imádságok között a Miatyánk" -idézte Végh Antalt.

- Azokat köszöntjük ma, akik önzetlenül adják, továbbítják az adományokat, segítve a nehéz helyzetben lévő embertársainkon, hogy életük szebb, könnyebb legyen. Egyesületek, alapítványok, karitatív szervezetek, egyházi szervezetek dolgozói a liszttel, illetve az abból készült meleg étellel járulnak hozzá a nélkülöző családok mindennapi étkezéséhez-fejtette ki a polgármester.

Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kezdeményezés csak akkor lehet sikeres, ha vannak önzetlen adakozók, akik másokra is gondolnak. Széles Sándor főispán azt emelte ki, hogy a gazdák közössége igazodási pont, melyre alapozni lehet, amely képes felfelé nézni és tudja mi az, hogy feddhetetlenség. "Ez nem jelent mást, mint egyenes jellemet, ami mindig meghatározza, hogy mit teszünk és mit nem tehetünk. A tenyerük lehet, hogy kérges, de tiszta, ahogy a szívük és lelkük is. Ezért pontosan ismerik az utat is, amit be kell járniuk"-mondta Széles Sándor.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke a kárpátaljai magyarok üzenetét vitte el Csornára. Az ottani családok, a gazdák hálásan köszönik az anyaország támogatását, a vetőmagot, a szakmai segítséget, az adományokat. Ily módon tudják megtartani földjeiket, melyeken most az asszonyok, a gyerekek és az öregek dolgoznak, hiszen a munkaképes férfiak elmentek, vagy bujkálni kényszerülnek. "A nehézségek ellenére is a Kárpátalján százegy tonna gabonát adtak össze a termelők az összeöntésre. Ez az élni akarásukat jelenti"-vélte Jakab István.

Nagy István agrárminiszter arról szólt, hogy a magyar gazdák a kihívások közepette is jól teljesítenek és erőt megfeszítve teszik a dolgukat. Idén 5,8 tonna lett a búza hektáronkénti átlagos termésmennyisége, jelentette a miniszter. 

- Emberé a munka, Istené az áldás, erről soha ne feledkezzünk el. Amíg ez így lesz, addig a világon rend lesz és ennek a rendnek a gazdák jelentik az egyik tartóoszlopát, akik kétkezi munkájukkal, két lábon a földön járva élik napjaikat és őrzik azt a normalitást, melyre a világnak oly nagy szüksége van-figyelmeztetett Nagy István.

Vármegyénkben több mint harmincöt tonna búza jött össze a programban, ez a mennyiség több, mint tavaly. A szeneket a csornai malomban őrlik meg és a karitatív szervezetek juttatják majd el a nélkülözőkhöz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában