Segít a kamara

2024.08.08. 08:23

Ausztria hatása megkerülhetetlen - Tisztújítás a Fertő-Rábaközi kamarában

Tisztújítás volt a közelmúltban a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Fertő–Rábaközi Térségében. A térség jelenlegi elnöke, Csapó Péter újabb négy esztendőre bizalmat kapott a tagságtól.

Cs. Kovács Attila

Csapó Péter kapuvári székhelyű, üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás ügyvezető igazgatója. Határozott elképzelései vannak a térség, a térségben működő vállalkozók jövőjével kapcsolatban. Elsődleges feladatuknak azt tartja, hogy a tagtársaiknak minden segítséget megadjanak munkájukhoz, elsősorban a hasznos információk átadásával. 

A térség jelenlegi elnöke, Csapó Péter újabb négy esztendőre bizalmat kapott a tagságtól.
Fotó: Cs. Kovács Attila

– Négy évvel ezelőtt azzal a szándékkal vette át az elnökséget, hogy igyekszik új irányba fordítani a kamara Fertő–Rábaközi térségének működését. 

– Valóban, az akkori el­­nökséggel nagy lelkesedéssel láttunk munkához, alapjaiban változtattuk meg a kamara működését, és azt hiszem, sikerült is jó irányba fordítani a dolgokat. Konkrét célokat határoztunk meg azzal az elsődleges akarattal, hogy minél jobban megismerjük a térségben működő vállalkozásokat, meginduljon köztünk az információáramlás és a kamara működése látható legyen. Folyamatosan azt hangsúlyozzuk, hogy bátran fordulhatnak hozzánk segítségért, információért. Az elmúlt négy évben húsz százalékkal emelkedett a taglét- számunk, és a visszajelzések is pozitívak. Ezt a megkezdett munkát szeretnénk folytatni a megújult elnökséggel. 

– A Fertő–Rábaközi térség a legnagyobb kamarai körzet a vármegyében. 

– Igen, hiszen területünk Kónytól egészen Ágfalváig terjed, hozzánk tartoznak a Sopron környéki települések is. Változatos a vállalkozói összetétel, az egészen kicsiktől a nagy cégekig, de jellemzően kis- és középvállalkozások működnek a térségben. 

– Nyilván más a vállalkozói lét egy Sopron környéki településen, Csornán vagy éppen Kónyban. Sikerül összhangot találni? 

– Természetesen másak a feltételek, más a környezet, de egyvalami közös: Ausztria elszívó hatását erősen érezni lehet Ágfalván és Kónyban is. Ez az egyik sarkalatos probléma, amin enyhíteni kell, de nem egyszerű. Egyik fő célunk egyébként éppen emiatt a pályaorientációs programok szervezése. Törekszünk rá, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok ismerjék meg a szakmákat, ismerjenek meg cégeket, ahol munkalehetőség vár rájuk, és fordítva is: a vállalkozások ismerjék meg a tanulókat. Legnagyobb rendezvényünk a Rábaközi Szakmabörze, melyen legutóbb ezerkétszáz diák fordult meg. 

– Ausztriával azért nehéz versenyezni. 

– Nem könnyű, az biztos, de azért vannak biztató fejlemények. Például az elmúlt években emelkedtek a bérek itthon is. És ha a fiatalok jobban elgondolkodnak, rájönnek, hogy nagyon sok előnye van az ingázással szemben, ha idehaza vállalnak munkát. A szakképző iskolákkal is szoros a kapcsolatunk. 

– Mi a húzóágazat a tér­ségben? 

– A legtöbb alkalmazottat a gyártószektor foglalkoztatja, és jelentős, bár nem hozzánk tartozik, a mezőgazdaság is. A turizmust kitörési pontként szokták emlegetni, és én is azt hiszem, hogy vannak még benne lehetőségek. Leginkább az igények változásai miatt. Ha az ágazat az új igényekre reagálni tud, akkor lehet előrelépés. Nem biztos, hogy az ezredik wellnessközpont a megoldás. 

– Kik segítik az elnök munkáját? 

– A kamara térségi munkatársa Erdős Vilmos, aki nagy energiákat fordít a közösségépítésre. Felkeresi a cégeket, információkat gyűjt a gondokról, de a sikerekről is. Nagyon jól látja el a feladatot. 

– A kamara milyen konkrét segítséget tud adni a hozzá fordulóknak? 

– Egészen változatos, gyakran a napi munkájukat érintő kérésekkel jönnek hozzánk. Igyekszünk tanácsokkal ellátni őket, vagy a megfelelő szakemberhez, például jogászok- hoz, adótanácsadókhoz irányítani a kérdéseket. Szívesen végzünk érdekképviseleti munkát. Azaz ha több vállalkozást is érintő felvetést kapunk, akkor azt átgondolás és a javas- latok kidolgozása után magasabb fórumokra terjesztjük fel a problémát. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában