Végeztek a betakarítással

2024.07.29. 06:34

Aratás után – Kedvezőtlen időjárás, átlagos hozamok és csalódást keltő gyenge minőség Győr-Moson-Sopronban – hírgrafika

Befejeződött az aratás, az őszi árpa, őszi búza, rozs, tritikálé, tavaszi árpa, zab, őszi káposztarepce, magborsó teljes egészében a magtárakba került a napokban.

Gyurina Zsolt

Károly Ferenc 15 éve foglalkozik durumbúzával. Fotó: Molcsányi Máté

  • A kevesebb műtrágya és a rosszkor érkezett nagy esők okolhatók az őszi búza gyengébb minőségéért.

Összesen 85 ezer hektáron folyt a munka, az összes termés 432 ezer tonna. A Győr-Moson-Sopron vármegyei agrárkamara beszámolója alapján a gazdálkodók a főbb növényfajtákkal végeztek. Jelenleg a szalma betakarítása és a tarlóhántás a fel­adat, előbbi esetében az összes terület 63 százalékát, utóbbinál 37 százalékát pipálták ki.

A csalódást a minőség okozza

– Az aratási munkák befejeztével jó átlagos hozamról tudok beszámolni – mondta érdeklődésünkre Szabó Lajos vármegyei főfalugazdász. – Vannak térségek, ahol rosszabb hozamot értek el, így a belvíz által jobban sújtott részeken is. A csalódást a minőség okozza, amely az átlagosnál idén gyengébb lett.

A pékek persze tudnak majd kenyeret sütni, lesz miből, de egyes gazdák csak olcsóbban tudják majd eladni a gabonájukat. A malmi minőségért 70 ezer forintot kínálhatnak tonnánként, a gyengébb minőségért most 61 ezer forintot. Szabó Lajos hangsúlyozta, bő egy héttel korábban befejeződött a betakarítás a korábbi évekhez képest. A rendkívüli meleg és a csapadékhiány kedvezett a betakarítási munkáknak, de sajnos az őszi betakarítású növények, különösen a kukorica és szója, nagyon nagy kárt szenvedhettek.

 

Rosszkor jött a nagy eső

– A hozam átlagos, a búza és az árpa 6 tonna körül hozott hektáronként, a repce 2,6 tonna körül volt, nálam a cirok és a kukorica van még hátra – felelte kérdésünkre Valiczkó Szabolcs győrasszonyfai gazdálkodó. – A minőség bizony nem az igazi: ebben az is közrejátszhatott, hogy kevesebb műtrágyát használunk, mint a korábbi években. Emellett még az lehetett a gond, hogy az aratás elkezdése előtt két-három héttel nagy esőt kaptunk, volt, hogy felénk egy-két nap alatt 65 milliméter csapadék hullott le. A hirtelen sok eső pedig bizony csökkenthette a sikértartalmat. Darnózselin 15 éve foglalkozik durumbúzával Károly Ferenc, aki ősszel 200 hektáron vetett.

A felvásárlási ára valamivel magasabb, mint a hagyományos malmi búzáé, de több a gond vele. Korábban repcét is vetett, de úgy fogalmaz: az uniós előírások következtében minden hatékony vegyszert kivontak a forgalomból, így pedig nem érdemes a repcével foglalkozni. A durumbúzára is igaz: a terméshozam még csak elmegy, nála 5 és 7 tonna között volt hektáronként, ám az időjárás következtében a minősége gyengébb, mint a korábban.

Hektikus árak

Az árpa mázsájáért négy éve 4500, három éve 5500, két éve 11 ezer, tavaly 4500, idén 5200 forintot kínáltak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában