Rejtett kincsek

2024.06.27. 19:58

Kincsünk a víz - Természeti értékeink és a gazdasági fejlődés a szakmai est középpontjában Győrben - fotók

A Szigetköz-Csallóköz, Közép-Európa csodája volt a témája annak a szakmai estnek, amelyet csütörtökön este rendeztek a Széchenyi István Egyetemen a vármegyei iparkamarával valamint az Országos Vízügyi Főigazgatósággal közösen. Az eseményen köszöntőt mondott Széles Sándor főispán, előadást tartott dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és dr. Czepek Gábor a Magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Barki Andrea

Fotó: Csapó Balázs

Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter "A magyar-szlovák határtérség nyugati szakaszának funkcionális kapcsolatairól és együttműködési lehetőségeiről" szóló előadásában leszögezte: a fejlesztéspolitika alapvető paradigmáját a jövőben nem az egymással versengő, hanem az egymással együttműködő települések és térségek jelentik. Ennek jó alapja lehet egy Győr-Mosonmagyaróvár tengelyen alapuló szigetközi, észak-nyugat-magyarországi összefogás is. Adódnak a témák: a helyi gazdaság erősítése és a munkahelyteremtés, a közlekedési viszonyok javulása, az intézmények együttműködése, az élhetőség feltételeinek megteremtése, valamint a helyi identitás erősítése, ami az élet minden területét átfogja. Ha versenyképesnek akarjuk tudni a térségeinket, akkor csak erre tudunk alapozni. A miniszter leszögezte: ha itt a térségben az önkormányzatoknak sikerül megtalálni a közös hangot, fel tudják építeni a az együttműködés színtereit, akkor a Szigetköz - Csallóköz még erősebb gazdaság elé nézhet.

Széles Sándor főispán emlékeztetett arra, hogy Magyarország legnagyobb édesvíz tározója alakulhat ki a Duna medrének használatával, ami lehetőséget teremt arra, hogy a felszíni vizeket jól használjuk. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 40-80 méterrel a föld alatt olyan édesvíz kincs van a birtokunkban, ami a világon egyedülálló, de arról se feledkezzünk meg, hogy még mélyebben, 1000-1200 métertől olyan termál és ásványvíz kincs van a birtokunkban, ami ezt a térséget felemelheti.

Az esten "Valamit hoz a víz? Energetikai kihívások és lehetőségek a Kárpát-medencében és a Szigetközben" címmel tartott előadást dr. Czepek Gábor kormánybiztos.

Az eseményen bemutatták a Szigetköz-Csallóköz csodái című kisfilmet is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában