Legnagyobb munkájának finisében az Ornamentika

Szakmailag az eddigi legbonyolultabb megbízása, egy igazi presztízsmunka viszi a prímet az Ornamentika Kft.-nél. Az idén harmincéves vállalkozás további kiemelt munkákra pályázik, speciális tudását pedig az Év háza díjjal is elismerték.

Kisalföld.hu

A Budai Várban lévő egykori Vöröskereszt-székház újjáépítésénél aligha létezhet izgalmasabb feladat az épületdíszítéssel és látványbetonnal foglalkozó győri Ornamentika Kft. számára. A hatalmas klasszicista épületet a második világháborúban kapott pusztító bombatámadás után bontották le, most pedig eredeti formájában építik újjá – tudtuk meg Tatai Ákos termelési igazgatótól. A komplett homlokzati kivitelezést – beleértve a hőszigetelő rendszert és a több mint 700 figurális díszítőelem elkészítését – tavaly nyerte el a vállalkozás, szakemberei a múlt év novembere óta dolgoznak a projekten. A megbízás bonyolultságát mutatja, hogy a tervezés és a zsűrizés hat hónapig tartott, a 2500 négyzetméternyi homlokzat kivitelezését pedig feszített tempóban idén év végén be is fejezik. 

Az Ornamentika kft. az egykori Vöröskereszt-székháznál végzett fontos és szakmailag elismerésre méltó munkálatait a Várkapitányság Nonprofit Zrt. felkérésére a Nemzeti Hauszmann Program keretében végzi.

– A közeljövőben számos hasonlóan összetett munkára pályázunk többek között a Budai Várban és a Citadellán. Idén szerencsére sok érdekes feladatunk futott párhuzamosan; Veszprémben, Európa 2023 Kulturális Fővárosában dolgoztunk például a Laczkó Dezső Múzeum felújításán, és a Zöld Város Projekt különféle helyszínein is – mondta Tatai Ákos. Nemcsak műemléki munkák, hanem egy rangos szakmai elismerés is beesett az idei évben: a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának épülete nyerte el az Év háza díjat 2023-ban középület kategóriában. Az új szárny teljes homlokzatburkolatát is az Ornamentika kivitelezte.

 

Bár az elmúlt öt év szárnyalását jövőre nehéz lesz megközelíteni, az építőipar jelenlegi válsága a középületekben „utazó” Ornamentika Kft.-t kevésbé érinti, mint a lakossági piacra dolgozó vagy ipari projektekkel foglalkozó vállalkozásokat. Speciális szaktudásuknak köszönhetően bizonyos területeken, például a műemléki felújításoknál a cég szinte megkerülhetetlen. Éppen ezért konkurens is csak néhány van a piacon, sőt, a látványbeton gyártását szereléssel együtt az egész országban csak ők végzik. 

– Nem aggódunk a jövő miatt, mert a legtöbb minket érintő beruházás a tervek szerint megvalósul. Tervezni azonban egyre nehezebb, hiszen a mi szakmánkban az építészeti tervezés és a kivitelezés megkezdése között gyakran egy-két év is eltelik, a magas inflációt és az alapanyag-drágulást pedig gyakran nem követik a források. Nagyon megdrágulhat egy-egy projekt, mire eljut a megvalósításig, ezt pedig az olyan előre nem látható események is befolyásolják, mint a háború – mondta Tatai Ákos.  (x)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában