A vörös barátok emlékezete összehozza a falu lakóit

Podcast stúdiónk vendége Vass-Odor Melinda volt, aki arról mesélt, hogy hogyan talált a vörös barátok történetére és hogyan született meg ebből a Baráti Borzongás. A titokzatos világ felidézése apropóján érdekes, izgalmas, ugyanakkor egy a falut összehozó eseményre kerül sor október végén, mikor is a vörös barátok jelenlétének vége lett.

Barki Andrea

Vass-Odor Melinda

Fotó: Molcsányi Máté

A megye több településén ismerik, és még ma is őrzik az idős korosztály tagjai a vörös barátok, azaz templomos lovagok mondáját. Sok vármegyei településen ma is él, nem egyetlen faluhoz vagy helyszínhez kötődik. Hogyan lesz közösségszervező erő egy réges-régi, már-már feledésbe merült legenda?

Hallgassa meg itt!

– Amikor Sokorópátkán elkezdtem dolgozni, kutattam azt, milyen jellegzetessége van a falunak. Ekkor találtam rá a sokorópátkai születésű néprajzkutató, dr. Vehrer Adél helyi kutatásaira és erre építve kezdtük el abban az évben a "Kísértetjárta túrát" szervezni Sokorópátkán, de vörös barátok Győrújbaráton is voltak. A hozzájuk kötődő legendákról már gyerekkoromban sem hallottunk, azért gondoltam, hogy egy ilyen megmozdulásokkal emlékeztethetjük az itt élőket – állapította meg Vass-Odor Melinda kulturális csoportvezető, az események fő szervezője. 

– Mindkét helyen esti túráról van szó. Sokorópátkán október 26-án 17. óra 30 perctől a sportpályától indulunk a Harangozó hegyhez, ahol a néphiedelem szerint a váruk állt. Győrújbaráton október 31-én már délután 14 órától kézműves foglalkozások, sorversenyek lesznek családoknak, gyerekeknek a Timaffy László Művelődési Ház és Könyvtárban és szabadulós labirintus lesz az épület mögött. Sütemény, valamint tökfaragás verseny is lesz. A jelmezversenyre nevezőket is ekkorra várjuk. 17 órától gyülekezünk, mesélünk a vörös barátokról és 17.30 -kor indulunk az éjszakai túrára. A régi Erzsébet utca temetőben valódi templomos lovagok ütnek tábort, aztán a Kilátóhoz megyünk. Útközben lehet találkozni boszorkányokkal, akik a magyar népmesék szinte állandó szereplői, elrabolt lányokkal, akikről sokféle monda fennmaradt, lovag kísértetekkel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában