Programsorozat

8 órája

Kulisszák mögött jártak a diákok

A 2023–2024. tanévben indította útjára a soproni Eötvös-gimnázium azt a városismereti programsorozatot, amelyen Sopron olyan intézményeivel ismerkedhettek meg az érdeklődő diákok, mint a Kuruc-dombon álló meteorológiai állomás, a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet, a Lővér uszoda, Sopron levéltára vagy a színház.

Kisalföld.hu

Fotó: Eötvös-gimnázium

Az idei első, Sopron értékeit bemutató séta a GYSEV-pályaudvarra vezetett. A tanulók a látogatást a központi várócsarnokban kezdték, ahol az 1872-ben alapított vasút történetéről hallhattak érdekességeket. Megtudták, hogy az első vonalszakasz Győr és Sopron között 1876. január 2-án nyílt meg, majd három évvel később a Sopron és Ebenfurt közötti szakaszt is átadták a forgalomnak, valamint azt is, hogy a vasúttársaság a vasútvonal-bővítésnek és -fejlesztésnek köszönhetően napjainkra Magyarországon és Ausztriában körülbelül 435 kilométeres pályahálózatot üzemeltet, és utasforgalma megközelítőleg 6 millió főre tehető. 

A hálózat üzemirányítását a soproni Forgalom-ellenőrző Központban (KÖFE) dolgozó szakemberek látják el, akik modern számítástechnikai eszközök segítségével végzik a munkájukat. A hatalmas monitorfalon a diákok is láthatták a GYSEV vonalhálózatát és nyomon követhették a vonatok mozgását. A központot elhagyva a motorműhelyben tettek rövid látogatást, ahol a villany- és dízelmozdonyok karbantartása és javítása zajlik. 

A diákok a városismereti programnak köszönhetően betekintést nyertek a vasúttársaság működésébe.  
Fotó: Eötvös-gimnázium

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában