Patinás külső, modern belső

5 órája

Jellegzetes épület és modern otthon Sopronban - Fotókon mutatjuk a 130 éves Winkler Oszkár-díjjal elismert villát

A Villasor 18. szám alatti épület érdemelte ki idén a Soproni Városszépítő Egyesület Winkler Oszkár-díját. A tulajdonosok a mintaszerű felújítással a város történeti-kulturális értékeinek egyik jellegzetes épületét állították helyre, úgy, hogy közben egy korszerű, modern otthont teremtettek.

Bódvai Ildikó

A gyönyörű, faverandás épület újból a Villa sor egyik ékessége lett. A felvételen a tulajdonos Tóka család, valamint a városszépítőktől dr. Krisch Róbert és Perkovátz Tamás. Fotó: Máthé Daniella

- A Winkler Oszkár-díj célja, hogy olyan épületfelújításokat, vagy újak építését mutasson be a nagyközönségnek, amik példaértékűek és követik Winkler Oszkár szellemiségét, aki a maga idejében nagyon előremutató, modern gondolkodású építész volt. A jó építészet mindig a gyökerekből táplálkozik, ugyanakkor előremutató. Villasor a XIX.-XX. század fordulóján épült ki egységes stílusban. A díjazott épületet mintaszerűen újították fel. Restaurátori módszerekkel állították helyre a verandát, ugyanakkor egy korszerű, modern otthont teremtettek meg - mondta dr. Veöreös András, a Soproni Városszépítő Egyesület építészeti bizottságának elnöke.  

Winkler Oszkár-díj villa Sopron
Winkler Oszkár-díjjal ismerték el a 130 éves villát Sopronban.

Elismerték a Winkler Oszkár-díjjal a soproni villát

Dr. Krisch Róbert, a városszépítők alelnöke hozzátette, nagy öröm számukra, amikor olyan épületek szépülnek meg, amik a múltból hozott értéket átörökítik napjainkba. Ez a több, mint 130 éve épült, szépen felújított villa azt is bemutatja, hogy milyen színvonalon éltek akkoriban Sopronban és a mai városképhez is sokat hozzátesz. 

A ház tulajdonosa dr. Tóka Stephan és Tóka-Hirschler Eszter.  - A feleségemmel Sopronban nőttünk fel, és mindig arról álmodoztunk, hogy valamikor egy régi lővereki villát találunk magunknak, amit a saját elképzeléseink szerint újítunk fel. Az 1893-ban épült házat 2021 januárjában vettük meg és idén júniusban költöztünk be. Nagyon rossz állapotban volt, a hetvenes években renováltak utoljára.

A háznak szinte csak a külső falai maradtak meg, egészen az alapokig rendbe kellett hozni és új épületgépészettel felszerelni, miközben arra is törekedtünk, hogy a régi faanyagot igényesen helyreállítsuk. Amikor elkezdtük a munkát, az volt a célunk, hogy visszaállítsuk az eredeti állapotot, de közben a mai kor igényeinek megfelelő otthont építsünk. Rengeteg kihívással járt a felújítás, főként azért, mert közben a családunk is egyre nagyobb lett és össze kellett hangolni az építkezést, a családot és a munkát.

Ehhez egy nagyon jó csapat kellett, mindenki szívvel lélekkel dolgozott rajta. A terveket Józsa Dávid készítette, aki végig segített - mondta a négy gyermekes fiatal apuka, akinek a családja is jelen volt a Winkler Oszkár emléktábla leleplezésén, a legkisebb, két hónapos lányuk babakocsiban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában