Alzheimer-kór

2 órája

A 21. század világjárványára hívja fel a figyelmet a Soproni Gyógyközpont

Az Alzheimer-kór a neurokognitív betegségek leggyakoribb típusa, amelyben világszerte jelenleg mintegy 50 millióan szenvednek, és az előrejelzések szerint a betegek száma a következő évtizedekben akár megháromszorozódhat. A kórról és a diagnosztikai lehetőségekről dr. Hajas Árpád, a Soproni Gyógyközpont Neurológia-Stroke Osztályának osztályvezető főorvosa beszélt.

Kisalföld.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jo Panuwat D

Az Alzheimer-kór a neurokognitív betegségek leggyakoribb típusa, amelyben világszerte jelenleg mintegy 50 millióan szenvednek. Az előrejelzések szerint a betegek száma a következő évtizedekben akár megháromszorozódhat, ami komoly egészségügyi és szociális vonzattal jár. A betegség a központi idegrendszer jellegzetes elváltozásaival, idegsejt-pusztulással jár, ami a gondolkodási és a megismerési funkciók beszűkülését, magatartás-változást, mentális hanyatlást és gyors biológiai leépülést idéz elő. 

A betegség pontos oka ma még ismeretlen.

- Az Alzheimer-kór előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával egyenes arányban növekszik. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre idősödik a populáció, mind többen élik meg az időskor 65 év feletti szakaszát, amikor gyakrabban fordul elő a kórkép – mondta el dr. Hajas Árpád, a Soproni Gyógyközpont Neurológia-Stroke Osztályának osztályvezető főorvosa. A betegség figyelmeztető tüneteire rátérve hozzátette: elsőként tartós és folyamatosan jelentkező memóriazavar jelentkezik, emellett felléphet a térbeli és időbeli tájékozódás zavara, a napi rutincselekvések nehézkessé válása, a személyes higiéné elhanyagolása, illetve megváltozhat a beteg viselkedése is. Végső stádiumban teljes demencia és mozgáskorlátozottság alakul ki, a beteg önellátásra képtelenné válik.

A gondolkodás zavara miatt az érintetetteknek gyakran nincs betegségtudata, ezért a környezetükben élőknek kell figyelnie az árulkodó jelekre. Amennyiben felmerül az Alzheimer-kór gyanúja, háziorvosi beutalóval felkereshető a kórház neurológiai vagy pszichiátriai szakrendelése, ahol meghatározott protokoll alapján, különböző vizsgálatok elvégzésével igazolható vagy kizárható a betegség

 – ismertette dr. Hajas Árpád a diagnosztikai lehetőségeket. - Az Alzheimer-kór jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható. Fontos azonban az időben történő felismerés, mivel így lelassítható a betegség előremenetele. Hazai forgalomban is több éve léteznek olyan gyógyszerek, amikkel megnyújtható az az időszak, amiben még elfogadható szociális helyzetben marad a beteg. –hangsúlyozta a szakember.

A betegség kialakulását meggátolni nem lehet, de ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését segítő életmódbeli tanácsokat követni. Ilyenek például a rendszeres testmozgás, a testsúly kontroll és egyes alapbetegségek (pl. diabétesz, magas vérnyomás) karbantartása. Kiemelt fontosságú a szellemi frissesség megőrzése és a társas kapcsolatok ápolása is.

Forrás: Soproni Gyógyközpont

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában