A török rivéra a favorit

2024.06.13. 08:02

Szárnyal az utazási kedv, drágábbak a biztosítások

A vármegyénk utazási irodái szerint töretlen az utazási kedv, sok ember akar, szeret, és tud is nyaralásra szánni idén. A közkedvelt úti célok között a török Riviéra a favorit, de keresettek még a Görög szigetek, Spanyolország, és Mallorca is. Az utazni vágyók idén a tavalyinál 7-8 százalékkal magasabb utasbiztosítási díjakkal számolhatnak. Szárnyal az utazási kedv, mutatjuk a legvonzóbb úti célokat.

Kisalföld.hu

– Az utazási csomagok értékesítésének nagy része, mintegy 70 százaléka már márciusban, áprilisban megtörtént. Akkor még az árak is kedvezőek voltak. A nyári hónapokban csak azok keresnek bennünket, akik hirtelen döntik el, hogy elutaznának valahova –fogalmazott lapunknak Páli Anikó, a győri Prémium Tours Utazási Iroda tulajdonosa, irodavezetője. Szárnyal az utazási kedv, sokan választanak külföldi úti célt a pihenéshez. 

Szárnyal az utazási kedv – Az utazási irodák szerint idén nyáron ismét a török Riviéra a nagy favorit, ami a jó szállodáknak, és a magas szintű az ellátásnak köszönhető. Felvételünkön Páli Anikó, a győri Prémium Tours Utazási Iroda tulajdonosa.
Szárnyal az utazási kedv – Az utazási irodák szerint idén nyáron ismét a török Riviéra a nagy favorit, ami a jó szállodáknak, és a magas szintű az ellátásnak köszönhető. Felvételünkön Páli Anikó, a győri Prémium Tours Utazási Iroda tulajdonosa. 
Fotó: Csapó Balázs

Mint mondja: az irodák forgalma a COVID előtti időszakot idézi. 

A környező országok közül elsősorban Horvátország, Olaszország, Szlovénia a közkedvelt. Észak-adria autóval is könnyen, és gyorsan megközelíthető. Aki nem akar repülni, de tengert akar látni, az mindenképpen ezeket az úti célokat választja. 

Szárnyal az utazási kedv, a tengerpart mindig csábító 

Még mindig a török Riviéra a nagy favorit, ami a jó szállodáknak és a magas szintű ellátásnak köszönhető. Emellett keresettek a Görög-szigetek –Rodosz és Kréta elsősorban –, de Spanyolország, Mallorca is vonzó. Aki viszont kisebb büdzséből gazdálkodik, inkább Bulgáriát Albániát, Tunéziát látogatja. A tengerentúli célpontok általában ősszel és télen keresettek, egzotikus úti célokkal: például a Maldív-szigetek, Kenya, Zanzibár, Sri-Lanka, vagy éppen Dominika. 

  • Olcsóbb és drágább úti célok 
  • Fontos az utasbiztosítás 
  • Népszerűek a buszos utazások is

– Az utasbiztosítási díjak ebben az évben emelkedtek. Tavaly naponta személyenként 590 forintot kellett fizetni  az európai úti céloknál, most 650 forint körül. Ez nagyjából egyhetes utazásnál 1000-1500 forintos többletet jelent és a betegség, baleset, poggyászbiztosítást foglalja magában. Szerencsére sokan előrelátóak – manapság az utazók 60-70 százaléka – és úgynevezett útlemondási biztosítást is kötnek, ez főleg a drágább nyaralásoknál jellemző – mondta el az irodavezető. 

 

Napfény és luxus 

– Közkedvelt célpont Egyiptom, ár-érték arányban ez a legjobb, amit ajánlani tudunk. Nyáron 1200 euróért, októberben akár 700 euróért is tud két ember pihenni egy ötcsillagos szállodában, all inclusive ellátással – mondta el Németh Rudolf egy mosonmagyaróvári utazási iroda vezetője lapunknak. 

Mint elárulta, aki luxust szeretne, annak Törökországot ajánlja, akit pedig a történelmi látnivalók vonzanak, azoknak Görögországot, a görög szigeteket, kiemelten Krétát és Rodoszt. Ciprus északi részén is keresettek a nívós, magasabb áron elérhető nyaralások. A szakember tapasztalata szerint jelenleg a déli részen is jelentősen emelkedtek az árak. Népszerűek a külföldi buszos utazások – Kedveltek az egynapos buszos kirándulások, az egyik nemrég tértünk haza. Ötnapos horvátországi buszos utakat is szervezünk, amelyre szintén van kereslet. A belföldi nyaralásokat jellemzően nem utazási irodákon keresztül foglalják le – összegzett Németh Rudolf. 

Biztosítási díjak. Az Insura.hu biztosításközvetítő társaság statisztikái szerint a válaszadók kétharmada minden külföldi utazására köt biztosítást. Az első négy hónapban megkötöttek átlagdíja 11.700 forint volt, szemben a tavaly ilyenkor tapasztalt 10.900 forintos átlaggal. Várhatóan a nyári szezonban is 7-8 százalékkal kell majd többet fizetni a szolgáltatásért tavalyhoz képest. A más kontinensekre szóló nyaralások természetesen jóval drágábbak. A leggyakoribb félelem az utazásokkal kapcsolatban a hirtelen baleset, a betegség, a jármű útközben történő lerobbanása, a lopás és rablás, valamint további rizikó a repülőgép lekésése, járattörlése és a poggyász elvesztése.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában