Sport, kaland, nyelvek

2024.06.26. 08:01

Építik a gyerekeket a táborok - Győr-Moson-Sopronban is népszerűek a nyári rendezvények

Véget ért az iskola, kezdődnek a táborok Győr-Moson-Sopron szerte. Sok szülő dolgozik, a gyermeke elhelyezését részben nagyszülői, részben tábori segítséggel oldja meg.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

  • A nyári iskolai tanítási szünet kezdetével eljött a táborok időszaka a gyermekek számára.
  • Sok szülő még dolgozik, nincs elég szabadsága, hogy lefedje a teljes, szeptember első napjáig tartó időszakot.
  • Győr-Moson-Sopronban a nyári táborok árai átlagosan 10-15 százalékos mértékben növekedett, egy napközis átlagára 48 ezer forint, egy ottalvós 93 ezer forint.

A gyirmóti Alcufer Stadion területén a héten tartanak sporttábort mintegy ötven óvodás és iskolás korú fiúknak, lányoknak. Bodó Mihály nyolc éve vezeti a rendezvényt. Foci mellett medencézés, biciklizés, horgászat, sorversenyek, kirándulás szerepelnek a programban. Kisebbek között vannak, akik napra jönnek, de nagyrészt teljes hetet töltenek a gyerekek a táborban. A napközis táborok mellett népszerűek az ottalvós táborokat is. - Célunk a gyerekeknek rengeteg élményt biztosítani és megszerettetni mindenkivel a sportot. Nagyon sok gyerek több éve visszatér hozzánk, vannak akik 6-7 évesen voltak először nálunk, ma pedig 13 évesen is itt van. 

Gyirmót focitábor gyerekeknek.
Fotó: Csapó Balázs

- Évről évre egyre népszerűbbek a táborok, egyrészt sajnos a szülők rá is vannak kényszerülve a táborokra: hosszú a szünet, nincs elég szabadságuk, nem tudnak teljes nyarat a gyerekekkel tölteni csak jobb esetben 1-2 hetet, így nyáron nem tudják hova tenni őket, nagyszülők sem tudnak mindig segíteni. Február-márciusban már javában kezdődik a tervezés, április táján pedig foglalják a helyeket. Másrészt a tábor nagyon jó dolog, hiszen fontos, hogy a gyerekek kiszakadva az óvodai, iskolai közegből, komfortzónájukból kimozdulva rengeteg tapasztalatot szereznek önmagukról, társas kapcsolataikról. Azok a gyerekek, akik gyakran mennek új társaságba, táborokba, csapatokba könnyebben illeszkednek be és bátrabbak. A közösségben való együttlétek által fejlődnek társas kapcsolataik, szociális készségeik, sok új gyerekkel ismerkednek meg, barátokat szereznek. Sokszor aggódnak a szülők, hogy mi lesz a szemük fényével, miközben a gyermekek egymás között teljesen másként viselkednek, mint otthon, itt nagyon vigyáznak egymásra, mindenki figyel mindenkire, alkalmazkodik és segítőkész, egyszóval nagyon jó gyerek mindegyik!

Fotó: Csapó Balázs

Tudnának tüzet oltani

A Karib-tenger tenger kalózai című film dallama jelzi a gyülekezőt a győri tűzoltó táborban, ahova az egész vármegyéből érkeztek a gyerekek vasárnap délután. Mára már kicsit összeszoktak az egy sátorban alvók, bár az otthonitól eltérő kissé nomád körülményekkel is meg kellett barátkozni.

A tábort a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a polgárvédelmi szövetségek közösen szervezték. 63 általános iskolai korú gyerek sátorozik a tűzoltó szakmai táborban Sáráson Hatos Csaba tűzoltóőrnagy és Fekete Szabolcs tűzoltó zászlós vezetésével.

Fotó: Csapó Balázs

A tábor különlegessége, hogy sátrakban alszanak a gyerekek, de az is, hogy a telefonjukat csupán este egy órára használhatják, hogy szüleikkel kapcsolatba léphessenek. Nem is nagyon van rá idejük, hogy nyomogassák, hiszen sokszínű program vár rájuk egész héten, pénteken pedig a tábor zárásaként tűzoltó bemutatót tartanak a gyerekek a szülőknek. Több önkéntes tűzoltó egyesületből is érkeztek a tábor lakói, számukra már nem idegen a tűzoltó gyakorlat, többen már versenyeztek is. A tábor nem csak a szakmai programok miatt érdekes, nagyon jó közösségek, barátságok alakulnak ki.

– Nagyon jól érzem magam a táborban, de első eset nagyon furcsa volt a sátorban aludni – mondta a Győrújbarátról érkezett Huszár Amanda, aki Fekete Anna Lucával lakik egy sátorban, aki már harmadszor jelentkezett a táborba, annyira tetszik neki a program.

Sopronban sokkal többen jönnek

- Nálunk a július a legnépszerűbb hónap a táborszervezők szempontjából - mondta Szórádi Norbert, a Soproni Gyermek és Ifjúsági Tábor vezetője. Kétszázhatvan férőhelyünk nagy része júliusra már le van kötve, az előttünk álló időszakban 5-6 nagyobb táborunk is lesz korosztálytól függetlenül a gyerekeknek tartott sporttáboroktól, a családi táborokon át, a főiskolai, egyetemi rendezvényekig. A tavalyi évhez képest sokkal többen jönnek táborba, ezt a foglalásokból mi is érezzük. A táborok témáját tekintve a tánc, sport és edzőtábor, az egyházi táborok valamint a közép és felsőoktatási intézmények nyári táborai a népszerűek. A megemelkedett költségek fedezéséhez a tavalyi árakhoz képest 7-15 százalékos áremelést kellett végrehajtanunk.

A fiatalabbak otthon alszanak

A Táborfigyelő friss adatai szerint a táborok árai nőttek, a nyári szünet rövidebb lett, de a minőségi táborok iránti kereslet töretlen. Újdonság, miszerint az országhatáron kívül élő magyar családok nyaranta itthon táboroztatják gyermekeiket. Az okok között a gyerekekben a magyar kultúra és beágyazottság megerősítése ugyanúgy szerepel, mint a magyar nyelv gyakorlása. A nyári táborok árai átlagosan 10-15 százalékos mértékben növekedtek, ezáltal egy napközis tábor átlagára a régiónk 48 ezer forint, míg egy ottalvós táborért 93 ezer forintot kell fizetnie a családoknak. A táborok esetében az árolló rendkívül széles, találni tábort 30-40 ezer forintért is, ahogy 350 ezer forintos turnusáron is. A táborozó gyerekek száma valamelyest csökkent, a tavalyi rekordévben tapasztalt rekordszámú 230 ezer résztvevővel szemben 2024-ben 215 ezer táborozóval számolhatunk idén. Ennek első számú oka, hogy a nyári szünet egy héttel rövidebb lett, idén tíz héten át vakációzhatnak a gyerekek. A legnépszerűbb tábortéma 2024-ben a sporttábor, így már zsinórban a harmadik esztendőben választottak a legtöbb gyermek részére ilyen vakációs programot a szülők. Az ezüstéremmel a kalandtáborok büszkélkedhetnek, míg a dobogó harmadik fokára döntetlen eredménnyel jutottak az idegen nyelvi, elsősorban angoltáborok, illetve a katonai táborok. Nagyon sokan választottak ezen témák mellett állatos, készségfejlesztő, lovas és horgásztábort is. A táborozó gyerekek valamivel több mint fele (53 százalék) napközis táborban vakációzik, míg 47 százalékuk ottalvós programokon vesz részt. Ennek oka, hogy a fiatalabb gyermekek nagyobb arányban táboroznak, élménydús felügyelet szükséges számukra, amíg a szülők dolgoznak, és esetükben többen választják az olyan vakációs programokat, ahol még otthon lehet aludni.

A szünidő az szünidő!

A szakértők szerint azért a szülők figyeljenek arra, hogy ne zsúfolják túl gyermekük szünidejét, ne osszák be minden napját. Ugyanis a túlingerlés sem tesz jót a gyereknek, ezért szüksége van olyan napokra, amikor azt csinál, játszik, amit szeretne, nem kell sehova sem időre menni, nincs program. Ekkor tudják feldolgozni a nehéz élményeiket, érzéseiket, valamint a regenerálódásra és a kikapcsolódásra is ilyenkor van lehetőségük. Éppen ezért a tanulásnak sincs sok helye nyáron, a szünidő a pihenésé, így a friss agy sokkal jobban beszívja az, amit a tanév alatt beletápláltak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában