Győr és környéke

2015.05.29. 17:53

Gyilkosság Darnózselin - Közel van a nyomozás lezárása

Szerdán volt egy éve, hogy meghalt N.-né Kovács Judit. A darnózseli nőt meggyilkolták. A gyanúsított, a volt férj előzetes letartóztatásban van, és tagad. A nyomozás rövidesen lezárulhat.

kisalfold.hu


Egy évvel ezelőtt írta a Kisalföld, hogy eltűnt N.-né Kovács Judit. Hamar kiderült, megölték. Egy év alatt a rendőrség semmi információt nem tett közzé az ügyről. Ennek egyik oka lehet, hogy a feltételezett tettes, az előzetes letartóztatásban lévő férj még nem tett beismerő vallomást. A nyomozók a számos tárgyi bizonyíték alapján kénytelenek összerakni a képet, azaz rekonstruálni, mi történt.


Mint minden nagy súlyú bűncselekmény esetében, itt is fokozott ügyészi felügyelet mellett halad a nyomozás. Ez azt is jelenti, hogy folyamatos az egyeztetés a rendőrség és a főügyészség között. Információink szerint a rendőrök számos nyomot gyűjtöttek össze – több helyszínen és több időpontban –, és összegezték a bizonyítékokat. A szakértői vizsgálatok több hónapot vettek igénybe, leginkább ezért húzódott el idáig a nyomozás. Amely tehát még mindig nem zárult le, így továbbra sem nyilatkozhat a rendőrség.

Sokan kíváncsiak ugyanakkor a részletekre. Számunkra úgy tűnik, hogy a nyomozás a finisébe érkezett. Ha valóban így van, az ismert gyakorlat szerint a vádirat nyár közepére elkészülhet. Legkorábban ekkor ismerhet meg a közvélemény további információkat a bűncselekményről.
Számos híresztelésről lehetett hallani és olvasni, rejtélyes tanúkról, kamerafelvételekről, lefoglalt és meg nem talált tárgyakról.

Ezek ismertetéséről itt eltekintünk. Hogy milyen súlyú bizonyítékok állnak a rendőrök rendelkezésére, egyelőre tehát nem tudható. Az azonban sokat elárul, hogy immár tizenegyedik hónapja van előzetes letartóztatásban a gyilkossággal gyanúsított volt férj. Az előzetes többszöri meghosszabbítása alapos indokokat sejtet.

Tavaly június 25-én a rendőrség nagy erőkkel vizsgálta át Darnózseli határát.

Tavaly június 25-én a rendőrség nagy erőkkel vizsgálta át Darnózseli határát.
Ami bizonyos, az az, hogy Kovács Judit meghalt. Megölték. Olyan nyomokra leltek ugyanis, amelyek ezt igazolják. Ezért is indult gyilkossági ügyben nyomozás annak idején. Bár úgy tűnik, ez nem mindenki számára ilyen egyértelmű.

A közelmúltban a bíróság ugyanis az áldozat bátyja által indított büntetőeljárásban első fokon felmentette a gyanúsított testvérét a kegyeletsértés vádja alól. A megvádolt egy lapnak egyebek között azt nyilatkozta, hogy „úgy gondolom, Judit valójában meg sem halt, inkább lelépett valahová". Mondta mindezt a gyilkossági ügyben elrendelt nyomozás elindítása és tanúkénti meghallgatása után. Viszont „tudata nem fogta át, hogy N.-né Kovács Judit már elhunyt" – fogalmaz a bírósági indoklás.

Korábban a Győri Járásbíróság utasította el az áldozat hozzátartozóinak egy másik kérelmét, miszerint büntetőeljárás során a gyanúsított vagyonát helyezzék zár alá – hogy elmarasztaló ítélet esetén az édesanya polgári jogi igényét ki lehessen elégíteni.

Az indoklás megállapítja, hogy „az ítélkezési gyakorlat szerint büntetőeljárásban kizárólag a közvetlenül a bűncselekmény folytán keletkezett követelés érvényesíthető". Itt pedig következmény a vagyoni és nem vagyoni kár. A bíróság ugyanakkor megjegyzi, mindez nem jelenti azt, hogy a követelést egyéb törvényes úton ne lehetne érvényesíteni.

Úgy tudjuk egyébként, hogy időközben a gyanúsított a nevén levő ingatlanokat már elajándékozta hozzátartozóinak. Egy esetleges elmarasztaló ítélet után ezek jelenthettek volna fedezetet a nyomozati és bírósági költségek megfizetésére is.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!