2015.05.10. 20:01
8 étel, amit minden nap ennünk kellene
Ha vannak tökéletes élelmiszerek, akkor a most következő nyolcat mindenképpen annak lehet nevezni. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, fogyasztásukkal könnyedén fedezhető a napi szükséglet.
Spenót
Popeye erőt adó csodaszere a spenót, de a hiedelemmel ellentétben a spenótban nincs sok vas. Van viszont benne növényi omega-3 zsírsav és folsav is, amely csökkenti a szívbetegségek kockázatát és a csontritkulás esélyét. Sőt, a szexuális teljesítőképességre is hatással van, mert növeli a véráramlást, ott, ahol kell. Luteinben is gazdag, amellyel elkerülhető a látásromlás. Római salátával és kellel is helyettesíthető.
Répa
A sárgarépát nem nagyon kell senkinek bemutatni, de azt kevesen tudják, hogy zsírban oldódó vitaminokkal van tele. Remek A-vitamin forrás 15 dekát elfogyasztva teljesen lefedhetjük a szervezet ilyen irányú napi igényét. De sok B6-, C-, B3- és B9-vitamin (azaz folsav) is van benne, emellett kiváló káliumforrás is. Ha unjuk a répát, együnk tököt vagy mangót, hasonlóan jól járunk velük.
Fekete bab
A babot beáztatva elérhetjük, hogy kevésbé puffasszon. Mindez elhanyagolható, ha arra gondolunk, milyen tápláló is a bab. Az egyik legjobb húspótló, hiszen tápláló, ugyanakkor telítetlen zsírsavakban gazdag, ami jó a szívnek. Antocián található benne, erős antioxidáns. Ez a vegyület színezi a padlizsánt és a cseresznyét, de a málnát is.
Joghurt
A joghurt legalább 2000 éve része az emberiség táplálkozásának, azóta ismerik jótékony hatásait. Sok kultúrában gyógykészítményként is alkalmazták már az ókorban. A probiotikumok, és az emésztőrendszer számára fontos baktériumok tárháza található egyes fajtáiban. Erősíti az immunrendszert, segít abban, hogy a sok betegség kiindulóhelyének számító emésztőrendszer egészséges maradhasson. Kalciumban, fehérjékben gazdag. Joghurt helyett a kefir is jó szolgálatot tesz.
Zab
A lehető legjobb rostforrás a zab. Nem véletlenül a tökéletes gabonaként is emlegetik. Kalcium, magnézium és B-vitamin tartalma magas. A zab ráadásul gátolja a cukor felszívódását, sőt, segít a salakanyagok megkötésében.
Paradicsom
A piros paradicsom tele van likopinnal, amely egy antioxidáns. Tanulmányok szerint a paradicsomban gazdag étrend csökkenti a tüdő, prosztata, bőr és gyomorrák kialakulását, de a koszorúerekre is jótékony hatással van. A tudósok szerint 22 milligramm likopint kellene a szervezetünkbe juttatni naponta, ami 3 közepes paradicsomnak, vagy egy pohár paradicsomlének felel meg. A görögdinnye és a piros grapefruit is alkalmas arra, hogy likopint vigyünk a szervezetbe.
Áfonya
Az áfonyáról tudják talán a legtöbben, hogy magas az antioxidáns tartalma. Az áfonyát nem véletlenül hívják „csodabogyónak", gyomor- és bélbántalmakra, valamint húgyúti fertőzések ellen is jó, csökkenti a vércukor-szintet. A-, C- és D-vitaminban gazdag.
Dió
Nem olcsó dolog a dió, de rendkívül egészséges. Több omega-3 zsírsav található benne, mint a lazacban, és tele van polifenolokkal, amely gyulladáscsökkentő hatású. Csökkenti a koleszterinszintet. Magas a szelén és magnéziumtartalma, ami jót tesz a bőrnek, hajnak, az izmoknak és az idegrendszernek is. Kiváló E-vitaminforrás. Ha nassolni vágysz, egyél diót, mandulát, mogyorót.