Zelenszkij: Ukrajna belső megerősítésén is dolgozni kell – frissül

975. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EU-tagországok állam-, és kormányfőinek csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2024. október 17-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christopher Neundorf

Cikkünk frissül!

Nemzetközi Büntetőbíróság: Mongólia akadályozza a bíróságot feladatainak gyakorlásában

Mongólia azzal, hogy nem tartóztatta le Vlagyimir Putyint, amikor az orosz elnök a területén tartózkodott, nem teljesítette a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) együttműködési kérelmét, megsértette a bíróság működését biztosító Római Statútum rendelkezéseit, ezáltal megakadályozta a bíróságot feladatainak és hatásköreinek gyakorlásában – közölte a Nemzetközi Büntetőbíróság.

A hágai székhelyű bíróság háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt 2023 márciusában adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen azzal az indokkal, hogy személyesen lehet felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

A csütörtök esti hágai közlemény szerint tekintettel arra, hogy a Római Statútumban rögzített kötelezettségei ellenére Mongólia nem működött együtt a Nemzetközi Büntetőbírósággal, illetékes kamarája szükségesnek tartotta, hogy az ügyet a részes államok közgyűlése elé terjessze.

Indoklásuk szerint a statútum részes államai és mindazon országok, melyek elfogadják a bíróság joghatóságát, kötelesek letartóztatni és átadni azokat az embereket, akikre a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsa vonatkozik, hivatalos pozíciójuktól vagy nemzetiségüktől függetlenül.

A Római Statútum 86. cikke értelmében valamennyi részes államnak teljes mértékben együtt kell működnie a bírósággal megbízatásának támogatása érdekében

– fogalmaztak, majd arra emlékeztettek, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság a nemzetközi közösség általános érdekeivel összhangban álló feladatokat lát el azáltal, hogy joghatóságot gyakorol a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények tekintetében, amelyek magukban foglalják a nemzetközi jog alapvető normáinak súlyos megsértését.

Moszkva kész a konfliktus lezárására

– Moszkva kész minden lehetőséget megfontolni az ukrajnai konfliktus lezárására, de csak a „helyi valóságból” indul ki, és „nem áll készen semmi másra” – mondta Vlagyimir Putyin, írja az Origo.

Azzal vádolta a Nyugatot, hogy Ukrajnát Oroszország biztonságának fenyegetésére használják fel.

Zelenszkij: Ukrajna belső megerősítésén is dolgozni kell

Napi videójában az ukrán elnök beszélt arról, hogy az elsősorban a partnerországoknak szóló „Győzelmi Terv” mellett egy Ukrajnát megerősítő belső tervet is ki kell dolgozni. Ennek fontos részei az igazságszolgáltatás kérdése, a gazdaság, az Ukrajna számára kritikus iparágak fejlesztése, védelem az orosz dezinformáció ellen, valamint az emberek szociális védelme.

Sok terület egyértelmű válaszokat igényel – milyen lépéseket teszünk, és ki a felelős az egyes lépések végrehajtásáért

– mondta Volodimir Zelenszkij.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 5436-an léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5850-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 30 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában