Vélemények

3 órája

A nemzeti konzultációnak a várható támadások ellenére legitimációs ereje van

Heves támadás várható a nemzeti konzultáció ellen, a hazai baloldal és a brüsszeli elit részéről is – mutatott rá a Magyar Nemzetnek Erdélyi Rezső, a Nézőpont Intézet elemzője.

MW

Az európai uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit kézbesíti egy postás Budapesten 2022. október 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A magyar kormány olyan úton halad, ami nyilvánvalóan ellenérzéseket szül a hazai baloldal és a brüsszeli elit részéről. Egy ilyen helyzetben szükség van arra, hogy az emberek véleményével tisztában legyen a magyar kormányzat – mutatott rá a Magyar Nemzetnek Erdélyi Rezső, a Nézőpont Intézet elemzője. 

Vasárnap és hétfőn tartották Esztergomban a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülését, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök tartott zárt körben helyzetértékelést, ahol gazdasági programot hirdetett:

megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem, munkáshitel és tőkejuttatás a magyar kisvállalkozásoknak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: a tervezett intézkedésekről újabb nemzeti konzultációt javasoltak a kormánynak, hogy kikérje az emberek véleményét. Erdélyi Rezső továbbá kiemelte: erre azért is van szükség, hogy a kormány fel tudja mutatni, a választópolgárok is mellettük állnak.

Támadások várhatók

Heves támadás várható majd a konzultációval szemben, a hazai baloldal és a brüsszeli elit részéről egyaránt – vélekedett Erdélyi Rezső. Szerinte a kettő pedig összefügg: a hazai baloldal részben azért fogja támadni a konzultációt, hogy megfeleljen a brüsszeli elvárásoknak. A brüsszeli elit pedig azért, mert teljesen más gazdaság és társadalompolitikát képzelnek el, mint amit a magyar kormány. 

„Brüsszel azt sulykolja, hogy egyfajta gazdasági blokkosodásra van szükség, vagyis a nyugatnak önmagába kell záródnia, és meg kell szakítania a kereskedelmi, gazdasági kapcsolatokat kelettel”

– magyarázta, majd hozzátette: ezzel szemben a magyar kormány azt mondja, amikor gazdaságilag blokkosodás van, akkor Magyarország – mivel kelet és nyugat között áll – mindig rosszul jár. Szerinte éppen ezért arra kell törekedni, hogy nyugattal és kelettel is fenntartsuk a gazdasági kapcsolatainkat egyaránt.

Hiteltelenné válhat a baloldal

Erdélyi Rezső szerint az elmúlt 14 év – papír alapú – nemzeti konzultációinál azt volt látható, hogy a többmillió kitöltőnek köszönhetően döntően 

sikerült a kormányzatnak stabil egyetértési pontokat kiépítenie a választópolgárokkal. 

A hazai baloldal várható támadásairól azt mondta, bíztathatják arra is híveiket, ne töltsék ki ezt a nemzeti konzultációt, vagy arra is, hogy juttassák el hozzájuk. Akkor pedig ők szerveznek majd akciót a kitöltetlen kérdőívekkel.

Ezeknek a támadásoknak a hitelességéből az is nagyon sokat elvesz, hogy az elmúlt években több baloldali formáció sikertelenül, de megpróbálta lemásolni a nemzeti konzultációt

– mutatott rá. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában