Ukrán válság

2024.09.07. 08:07

Az éjszaka indított 67 orosz drónból 58-at lelőtt az ukrán légvédelem

927. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

olodimir Zelenszkij államfő szerint a személycserékre Ukrajna kormányának megerősítése érdekében van szükség

Forrás: AFP

Fotó: Daniel Roland

Giorgia Meloni: Olaszország nem hagy fel Ukrajna támogatásával

Olaszország soha nem hagy fel Ukrajna támogatásával – szögezte le Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a Cernobbióban megrendezett Ambrosetti fórumon szombaton mondott beszédében.

Hangsúlyozta, hogy

Ukrajna támogatása az Oroszország által indított háborúban nemcsak erkölcsileg helyes, hanem nemzeti érdeket is szolgál, mivel a megóvását célozza azoknak a szabályoknak, amelyek egy ország nemzeti integritását védik.

„Ez egy olyan döntés, amely nem fog megváltozni” – szögezte le. Hozzátette, hogy Kínának és Indiának is szerepet kell vállalnia a háború lezárására tett nemzetközi erőfeszítésekben. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna semmiképpen sem hagyható ki a béketeremtés folyamatából. Szerinte az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás lehetővé tette, hogy majdan béketárgyalások kezdődjenek Kijev és Moszkva között. Leszögezte, hogy amíg Oroszország folytatja offenzíváját, addig nem ül tárgyalóasztalhoz, ezért patthelyzetet kell teremteni – vélekedett Meloni.

Az ukrán elnök az ország újjáépítéséről tárgyalt az olasz kormányfővel

Ukrajna háború utáni újjáépítéséről, főként az energetikai létesítmények helyreállításáról folyatott eszmecserét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Giorgia Meloni olasz kormányfővel szombaton az olaszországi Cernobbióban, az Ambrosetti fórum alkalmával.

Nagyra értékeljük Olaszország döntését, hogy otthont ad a következő, Ukrajna újjáépítéséről szóló konferenciának, amelyre 2025-ben kerül sor

– írta Zelenszkij közösségi oldalain. Közölte, hogy szót ejtett Kijev béketervéről is. „Olaszország aktívan részt vesz az egyes pontok végrehajtásában. Köszönöm Giorgiának és az olasz népnek a támogatást és az igazságos béke helyreállításért végzett közös munkát” – fűzte hozz az államfő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök
Fotó: AFP / Forrás:  AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Zelenszkij Cernobbióban úgyszintén négyszemközti megbeszélést folytatott Geert Wildersszel, a legutóbbi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) vezetőjével. Az ukrán elnöki iroda tájékoztatása szerint Zelenszkij köszönetét fejezte ki Hollandiának és az egész holland népnek az Ukrajnának nyújtott támogatásért, és külön kiemelte Hollandia hozzájárulását az ukrán légvédelem megerősítéséhez. Tájékoztatta tárgyalópartnerét az ukrajnai biztonsági helyzetről, a háborús kihívásokról és a tervezett második békecsúcs előkészületeiről.

Az éjszaka indított 67 orosz drónból 58-at lelőtt az ukrán légvédelem

Az Oroszország által szombatra virradó éjszaka indított 67 nagy hatótávolságú drónból 58-at lelőtt az ukrán légvédelem - közölte az ukrán légierő szombaton.

A közlemény szerint Ukrajna-szerte 11 régióban lépett működésbe a légelhárítás.

Kijevben robbanások sorozatát hallották nem sokkal hajnali egy óra után, az ukrán törvényhozás honlapján pedig az olvasható, hogy a parlament épülete mellett egy lezuhant drón darabjaira bukkantak. Kárösszegzés reggelig nem született.

Az iráni Sahed drónokat Oroszország két határvidékéről, valamint az oroszok által megszállt Krím-félszigetről indították.

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta Oroszország rakéták és nagy hatótávolságú drónok ezreit lőtt ki Ukrajnára.

Az amerikai külügyminiszter telefonon beszélt az ukrán külügyek új irányítójával

Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott Andrij Szibiha frissen kinevezett ukrán külügyminiszterrel.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta: a két külügyminiszter a kétoldalú kapcsolatokról egyeztetett, és a telefonbeszélgetés során Anthony Blinken jelezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is segítséget nyújt Kijevnek katonai, gazdasági és humanitárius téren, valamint az ukrán gazdaság helyreállításában. Dmitro Kuleba előző ukrán külügyminiszter szerdán nyújtotta be lemondását egy nagyszabású kormányátalakítás részeként. Korábban öt másik miniszter és miniszterelnök-helyettes, valamint az állami vagyonkezelő vezetője kérte felmentését a parlamenttől, amely csütörtökön ezt jóvá is hagyta. Volodimir Zelenszkij államfő szerint a személycserékre Ukrajna kormányának megerősítése érdekében van szükség. 

Az ősz rendkívül fontos lesz. Állami intézményeinket meg kell erősíteni olyan módon, hogy Ukrajna el tudjon érni minden szükséges eredményt

 – mondta az ukrán elnök.

Magyarország segít

Hazánk területére 2024. szeptember 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 7820 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 10128 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. 

A beléptetettek közül a rendőrség 53 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában