Női kosárlabda

2024.08.19. 14:44

Hiába a győri Dubei remek teljesítménye, vereséggel kezdett Ruandában a magyar női kosárlabda-válogatott.

Szoros mérkőzésen kétpontos vereséget szenvedett hétfőn a magyar női kosárlabda-válogatott Szenegállal szemben a ruandai világbajnoki előselejtező első fordulójában.

Kisalföld.hu

Dubei Debóra a hátán vitte a válogatottat, mely végül kikapott Szenegáltól.

Fotó: fiba.basketball

Völgyi Péter szövetségi kapitány első tétmérkőzésén a csapat szinte végig hátrányban volt afrikai riválissal szemben, ennek ellenére nagyot küzdött és csak a végjátékban bukta el a találkozót.

A világbajnoki előselejtező vasárnapig tart Ruandában, ahol a magyarok a csoportkörben Szenegál után kedden Fülöp-szigetekkel és csütörtökön Brazíliával találkoznak. A kvartettből az első kettő jut az egyenes kieséses szakaszba, az előselejtező győztese kerül a vb-selejtező mezőnyébe, amely 2026 márciusában lesz.

A 2026-os világbajnokságon 16 válogatott szerepel. Az előző, 2022-es vb-n – amelynek Ausztrália adott otthont – még csak 12 együttes vett részt.

Vb-előselejtező, C csoport, 1. forduló: Szenegál–Magyarország 63–61 (20–16, 17–14, 7–12, 19–19)

A csapat vezére egyértelműen a győri Dubei Debóra volt a maga 24/12 pontjával, továbbá 2–2 lepattanóval és gólpasszal. A SERCO UNI Győr másik három játékosa közül Kiss Virág 7 pontja mellett 5 lepattanóval zárt, Dombai Réka 3/3 pontot, 1 lepattanót és 2 asszisztot szerzett, míg Angyal Barbara élete első felnőtt válogatott találkozóján nem szerzett pontot, viszont két lepattanót be lehetett írni a neve mellé.

A Sopron Basket játékosa, Varga Alíz betegség miatt nem tudott játszani.

Ez történt a pályán

Az már a mérkőzés első pillanataiban látható volt, hogy a szenegáliak szeretnék kihasználni fizikai fölényüket a magyar csapat ellen, mely az első negyedben alaposan megszenvedett már a labdafelhozatalokkal is az egész pályán védekező rivális ellen. A játékba magyar oldalon több labdaeladás is becsúszott, ennek ellenére az első negyed első nyolc percében fej fej mellett haladtak a csapatok, köszönhetően Török, Dubei és Dombai hármasainak. A szakasz vége azonban az ellenfélnek sikerült jobban, így 20–16-os szenegáli vezetéssel zárult a tíz perc.

A második szakaszt Dubei szép kosarával kezdte a magyar együttes, mely azonban a következő percekben védekezésben nagyon szellőssé vált, a másik oldalon pedig tiszta dobóhelyzeteiből sem talált kosárba, így az afrikai csapat folyamatosan növelte előnyét, mely a szakasz közepére már 14 pontosra duzzadt. Völgyi Péter csapatának a játéka ekkor kilátástalannak tűnt, ám a folytatásra sikerült összekapniuk magukat Dubei Debóráéknak és a nagyszünetre hét pontra felzárkóztak (30–37).

A második félidőt Szenegál ismét nagyon kemény, egész pályás védekezéssel kezdte és rengeteg hibába kényszerítette bele a magyar csapatot, mely három és fél percig képtelen volt gyűrűbe találni. A kosárcsendet 12 pontos hátránynál (30–42) Dubei – ki más – törte meg, innen pedig nagyot változott a szakasz addigi képe. A szenegáliak támadásban teljesen szétestek, míg Lelikék kiválóan védekeztek és ugyan támadásban továbbra sem remekelt a csapat, de fokozatosan dolgozta le hátrányát és 50 másodperccel a negyed vége előtt egyenlített (42–42). Az utolsó szó végül a riválisé lett, de az utolsó negyed előtt így is kifejezetten biztató helyzetben állt a Völgyi-csapat (42–44).

Hiába azonban a kifejezetten biztató játék, a rövid szünet megtörte a magyarok lendületét, Szenegál ismét rendkívül szoros védekezésre váltott és állva hagyta a záró tíz perc elején riválisát, mely a negyed ötödik percében tudott először kosarat szerezni – a kiemelkedően játszó Dubei hármasával – az ekkorra már ismét tekintélyes előnybe került szenegáliak ellen (42–54). Az utolsó öt percben a magyarok mindent megtettek, hogy utolérjék a szenegáliakat, Dubei és Lelik vette hátára a csapatot a hajrában, mely 15 másodperccel a vége előtt 59–60-ra jött fel, de aztán a végjátékban a szenegáliak jól büntetőztek, amivel megnyerték a torna nyitómeccsét.

Így látta a csapatkapitány

Dubei Debóra szerint fájó vereséget szenvedett a válogatott, de nincs idő a múlttal foglalkozni és a következő két meccset mindenképpen meg kell nyerni.

"Ez fájó vereség számunkra, mivel nyilván meg szerettük volna nyerni ezt a meccset. A kezdésünk nem volt annyira jó, ők nagyon agresszívak voltak védekezésben és támadásban is, ez pedig minket egy picit meglepett – bár nem kellett volna, hogy meglepjen, hiszen erre készültünk. Ezt a nagy nyomást nem tudtuk átszakítani, persze voltak olyan periódusai a mérkőzésnek, amikor szépen játszottunk és megtaláltuk azokat a helyzeteket, amiket már nem tudtak levédeni, de sajnálom, hogy így alakult" – mondta az M1 aktuális csatornának Dubei, majd hozzátette, hogy a szenegáliak fizikálisan erősebbek voltak, és bár szerinte a magyarok technikásabbak, ezt ebben a negyven percben most nem tudták megmutatni.

Dubei úgy vélte, benne volt a meccsben a fordítás, de nem volt meg az a plusz, ami átlendítette volna a csapatot a holtponton. Elmondása szerint nagyon sok eladott labdájuk volt, és a lepattanókban is az ellenfél uralta az összecsapást. Ugyanakkor azt is kiemelte, most játszottak először afrikai csapat ellen, ebből pedig tanulniuk kell, hogy a jövőben ne lepje meg őket az ehhez hasonló játékstílus.

"Nekünk kell agresszívabbnak lenni, és át kell lépnünk azon a holtponton, hogy ők ütnek-vágnak, mert a fújás itt teljesen más. Most azt tapasztaltuk, hogy itt jobban megengedik a kontaktot. Ki kell harcolnunk azt a pozíciót, ahonnan kosárlabdázni és pontot dobni is szeretnénk, illetve védekezésben is agresszívabbnak kell lenni" – hangsúlyozta Dubei, majd megjegyezte, hogy a sérültek miatt nehezebb volt a felkészülés, és sokaknak olyan posztokon kellett játszaniuk, amelyeken általában nem szoktak, de ezt is meg kell oldani, mivel ilyen a sport.

"Ilyenkor már nincs időnk a múlttal foglalkozni, ki fogjuk elemezni a Fülöp-szigetek brazilok elleni mérkőzését, megnézzük mi a gyengeségük és hol kell támadni őket. Meg kell nyerni a következő két mérkőzést, most ez a célunk" – mondta határozottan Dubei.

A magyarok további menetrendje

2. forduló: Magyarország–Fülöp-szigetek, kedd, 17.00. 3. forduló: Magyarország–Brazília, csütörtök, 14.00.

 

További eredmény: Brazília–Fülöp-szigetek 77–74 (20–19, 20–20, 20–18, 17–17).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában