Labdarúgás

2024.08.22. 13:09

ETO - négy nap alatt két rangos tornán dicsérték a csapatot

Négy nap alatt két rangos tornán vett részt a Rába ETO ötven évvel ezelőtt. Az ETO Budapesten az MLSZ-kupán és Valenciában a Narancs-kupán is az előkelő második helyet szerezték meg.

Papp Győző

Támad a Mönchengladbach: Pozsgai Lajos és Horváth László között Allan Simonsen célozza meg a győri kaput.

A Rába ETO először a Népstadionban az MLSZ-kupán szerepelt, ahol a győri zöld-fehéreken kívül a fénykorát élő Borussia Mönchengladbach, a Ferencváros és a bolgár Pirin Bla­­­go­ev­g­rad lépett pályára. Az egyik elődöntőben 1974. augusztus 19-én az ETO a nyugatnémet sztárcsapattal mérkőzött, végül a világklasszisokkal teletűzdelt együttes szoros küzdelemben győzött. 

ETO
Az ETO kezdőcsapata a Borussia ellen. Hátsó sor balról: Borbély, Varsányi, Varga, Horváth L., Sebők, Pozsgai, Izsáki. Első sor: Pénzes, Somogyi, Póczik, Glázer R.

Rába ETO-Borussia Mönchengladbach 1-2 (0-1) 
Népstadion, 10.000 néző. V.: Petri. 
ETO: Borbély – Pozsgai – Varga (Baumann, 70.), Sebők, Horváth L., Izsáki – Varsányi (Stolcz, 46.), Somogyi, Póczik – Pénzes, Glázer R. Edző: Farsang Ferenc. 
Mönchengladbach: Kleff – Witkamp – Bonhof, Vogts, Köstner, Klinkhammer – Köppel (Posner, 81.), Stielike –Simonsen, Hilkes, Heynckes. Edző: Hennes Weisweiler. 
Gsz.: Póczik (67.), ill. Simonsen (14.), Heynckes (57.). 

14. perc: Simonsen futtából, 13 méterről, laposan lőtt a hálóba.  1:0. 57. perc: Pozsgai hibájából Heynckeshez került a labda, aki megiramodott, majd 14 méterről újabb gólt szerzett csapatának. 2:0. 67. perc: Póczik 28 méteres bombája a jobb felső sarokban kötött ki. 2:1. 74. perc: Heynckes nagy lövése a felső lécen csattant.  
1974, augusztus 20. 
Rába ETO-Pirin Blagoevgrad 4-0 (3-0) 
Népstadion, 10.000 néző. V.: Somlai. 
ETO: Földes – Brandisz – Baumann, Pozsgai, Izsáki (Horváth L., 46.) – Varsányi (Somogyi, 46.), Szabó O., Póczik – Pénzes, Mile, Glázer R. (Stolcz, 70.). 
Blagoevgrad: Hrisztov - Vladimirov - Petrov, Dragancsev, Cvetkov, Bakalov (Kirov, 46.) - Kocsev (Kjurkcsiev, 61.), Bonev,  Popmihajlov - Nikolov, Sztojanov.  
Gsz.: Póczik (2), Pénzes, Szabó O. 
1. perc: Glázer R., Szabó támadás végén Pénzes 3 méterről a léc alá vágta a labdát. 1:0. 12. perc: Szabó 17 méterről lőtt a jobb alsó sarokba. 2:0. 31. perc: Pénzes átadását Póczik értékesítette. 3:0. 60. perc: Szabó belőtt labdája Vladimirovról a felső lécre pattant. 81. perc: Mile átadásából Póczik újabb gólt szerzett. 4:0.  
A többi eredmény: Ferencváros–Pirin Blagoevgrad 4–0. Borussia Mönchengladbach–Ferencváros 4–2. 
A végeredmény: 1. Borussia Mönchengladbach 4 pont, 2. Rába ETO (5–2) 2, 3. Ferenc­város (6–4) 2, 4. Pirin Blago­evg­rad 0. 
Az OTP tiszteletdíját Kleff (Borussia Mönchengladbach), a Malévét Sztojanov (Pirin Blagoevgrad), az IBUSZ-ét Póczik (Rába ETO), az MLSZ tiszteletdíját pedig Juhász (Ferencváros) kapta. 

A Népsport így értékelt: "A győri zöld-fehérek legnagyobb dicsérete, hogy nemcsak partnerei tudtak lenni a Borussia Mönchengladbachnak, hanem ha támadójátékuk csak egy hajszállal is erőteljesebb,  
gólerősebb, ma ők lennének az MLSZ-vándorserlegének őrzői. Úgy tűnik - és valószínűleg nem az idén nyáron kezdték el - ők valóban az új szakmai követelményrendszernek megfelelően dolgoznak (vagy dolgoztak már korábban is). Sőt mintha máris tudták volna hasznosítani az idei labdarúgó-világbajnokság néhány jelentős szakmai tapasztalatát, különösen védő- és középpályás játékuk érdemel elismerést.  
A Rába ETO is egész pályás követő emberfogást játszott, állandóan mozgásban, lendületben igyekezett maradni. A labdát vezető támadó elé gyűrűszerűén „lépett ki” általában a védelem”, így állítva lesre az ellenfél száguldó csatárait. (A holland válogatott alkalmazta különös előszeretettel ezt a harcmodort!) A kivitelezés még nem volt hibátlan. Simonsen gólját erőteljesebb ütközéssel/ a csatár egyensúlyi helyzetének megváltoztatásával elkerülhették volna és Heynckes gólja sem születik meg, ha Pozsgai a szükségszerűen legegyszerűbb megoldást - a labda egyből elrúgását - választja, ahogyan azt Vogts vagy Bonhof nem röstelte megtenni.  
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a csapat támadófelfogása sem alakult ki még teljesen. Ez különösen akkor vált érezhetővé, amikor a Borussia Mönchengladbach elleni mérkőzés II. félidejére a két ék (Pénzes és Glázer R.) Stolczcal egészült ki. Ekkor a középpályások általában csak Stolczot keresték átadásaikkal, s ezzel alaposan megkönnyítették az ellenfél védőinek a dolgát. A fogyatékosságok ellenére nyugodtan állíthatjuk: a győriek korszerűségre, gyorsaságra törekvése, fegyelmezett csapatjátéka az MLSZ tornájának egyik kellemes meglepetése volt. "
 

Az ETO értékes eredményei Valenciában


Nagyszerű folytatásból sem volt hiány a Rába ETO háza táján, egy nappal később már a Narancs-kupán játszott a csapat Valenciában.
Narancs-kupa, 1974, augusztus  21. 
Valencia- Rába ETO 1-1 (1-0) 
Valencia, Luis Casanova Stadion. 
Valencia CF:  Balaguer  - Martín Villa (Aníbal), Jesús Martínez, Tirapu, Ferrer (Adorno) - Quino Sierra, Lloret, Sol - Cerveró, Claramunt (Víctor), Jara. 
ETO: Borbély – Varga, Pozsgai, Sebők, Izsáki – Varsányi, Somogyi, Póczik – Pénzes, Stolcz (Glázer R.), Horváth L. 
Gsz.: J. Martinez (38.), ill. Horváth L. (66.) 
Narancs-kupa, 1974, augusztus 22. 
Rába ETO-PSV Eindhoven 0-0 
Valencia, Luis Casanova Stadion. 
ETO: Borbély - Varga, Pozsgai, Brandisz, Izsáki - Somogyi, Sebők, Póczik - Pénzes (Szabó), Stolcz (Varsányi), Horváth L. (Glázer R.).

PSV: Van Veberen - Kruch, Nordquist, Van Kraay, Deukers - Van de Kerkhof, Strick, Dahlquist (Oubars) - Luvse, Edström, Van de Kuylen.  

A holland gárdában szerepelt a svéd gólvágó, Ralf Edström, akinek őrzését a hasonló alkatú és fizimiskájú Brandisz Miklósra bízta Farsang Ferenc edző. Az azóta már elhunyt győri hátvéd talán élete legjobb teljesítményét nyújtotta és szinte „levette a pályáról” a svéd csatárt.  
További eredmény: PSV-Valencia 2-0.  A remekül teljesítő vagongyáriak ezen a tornán is a második helyen végeztek. 

Szániel János, a Rába ETO elnöke a Kisalföldben számolt be a tornáról:

"Szerdán a késő délutáni órákban szerencsésen megérkeztünk Valenciába. A játékosok azonnal pihenőre tértek, mert este 11 órakor kezdődött a Valencia elleni mérkőzésünk. A fiúk aránylag frissen kezdték a játékot, az első félidőben a hazai csapat szerezte meg a vezetést. A szünet után a 66. percben Horváth László egyenlített, és ez maradt a végeredmény is. Az éjszakába nyúló mérkőzésen a győri csapat jobb teljesítményt nyújtott, mint a spanyolok győri vendégszereplése alkalmával. Nem sok pihenőre adott lehetőséget a spanyolországi portya, mert csütörtökön lejátszottuk a holland Eindhoven elleni mérkőzésünket is. A találkozó előtt híre járt, hogy a nézők körében helyet foglalt Kubala László, a spanyol szövetségi kapitány is. A Rába ETO mindkét félidőben egyenrangú ellenfélnek bizonyult a holland csapattal szemben, és a mérkőzés végén 0:0 volt olvasható a stadion villanyóráján. A mérkőzés után Kubala László nagy elismeréssel nyilatkozott a Rába ETO csapatának teljesítményéről."
 

ETO
Az ETO látogatása a Barcelona múzeumában. Jobbról a nyolcadik Kubala László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában