Női kosárlabda

2024.08.25. 19:21

Elérte célját a győri és soproni játékosokkal felálló magyar válogatott, ott lesz a vb-selejtezőn

A magyar női válogatott a döntőben 63–47-re legyőzte Szenegál csapatát a ruandai világbajnoki előselejtezőn, így bejutott a vb selejtezőjébe.

Kisalföld.hu

Az első fordulót leszámítva végiga mezőny fölé nőtt a magyar női kosárlabda-válogatott.

Fotó: fiba.basketball

Völgyi Péter együttese az első fordulóban éppen Szenegáltól elszenvedett kétpontos vereségét követően imponáló magabiztossággal nyerte mérkőzéseit a tornán, melynek fináléjában az afrikaiak nem tudták megszorítani, így a magyar csapaté lett a viadal egyetlen továbbjutó helye.

A torna legjobb játékosának Lelik Rékát választották.

A vb-selejtezőt 2026. március 8. és 16. között rendezik, a berlini világbajnokságon 16 válogatott szerepel. Az előző, 2022-es vb-n – amelynek Ausztrália adott otthont – még csak 12 együttes vett részt.

A magyarok eddig ötször szerepeltek vb-n, legutóbb, 1998-ban tizedikek lettek. A legjobb eredményük az 1957-es ötödik hely volt.

A második magyar–szenegáli csata az elejétől teljesen más képet mutatott mint az első, ugyanis az afrikaiak nem támadtak le egész pályán, láthatóan sokkal fáradtabbak voltak, mint a nyitómérkőzésen. Ugyanakkor a Völgyi-csapat sem játszott nagy tempóban az első negyedben, így kifejezetten kevés pontot hozott a nyitó tíz perc, melynek végén 13–12-re vezetett a magyar csapat.

A második szakaszban sem lett nagyobb az iram, ugyanakkor a magyarok a negyed közepén fokozatosan elléptek riválisuktól, de tízpontos előnyüket nem tudták megtartani, így a nagyszünetben hét pont volt a különbség a csapatok között (33–26).

A harmadik tíz percben már egyértelműen kiütközött a két együttes közötti tudáskülönbség, az afrikaiak nem tudták kihasználni erőfölényüket, a sokpasszos magyar támadások rendre tiszta dobóhelyzettel zárultak. A különbséget folyamatosan növelték a magyarok, az utolsó negyed előtt 49–34 volt az állás.

A záró periódusra nem maradtak komoly izgalmak, az enervált szenegáli válogatottnak nem volt esélye a felzárkózásra a szinte minden támadásukat az utolsó másodpercig kijátszó magyarok ellen.

Nagyon boldogok a csajok, akik rengeteg munkát tettek ebbe a hétbe. Hét nap alatt öt mérkőzést játszottak le, az akaratukat és a kitartásukat mutatja, hogy iszonyatosan fizikális ellenféllel szemben is meg tudták valósítani az elképzeléseinket

– nyilatkozta az M1 aktuális csatornának Völgyi Péter, aki azt is elmondta, a vasárnapi meccsen az volt a legfontosabb feladat, hogy ne engedjenek olyan sok támadólepattanót Szenegálnak, mint a hétfői találkozón és ez sikerült, mert csupán nyolcat tudtak visszaszedni. 

"A kulcsjátékosaik közül csak egy tudott sok pontot dobni, a többit jól megfogtuk, támadásban pedig kiismerhetetlenek, kintről, bentről veszélyesek voltunk. Nagyon elégedett vagyok" – tette hozzá a szakvezető, aki arról is beszélt, hogy a folytatásra nagyon sokat adhat a csapatnak ez a torna, melyen sok mérkőzést sikerült megnyerni, ez pedig összekovácsolja az együttest.

A SERCO UNI Győr játékosai közül a döntőben Kiss Virág 17 pontig, 4 lepattanóig, 1–1 asszisztig és szerzett labdáig jutott. Dombai Réka mérlege 3 pont, 7 lepattanó, 2 gólpassz. Dubei Debóra 3/3 ponttal, 3 lepattanóval és 3 assziszttal járult hozzá a sikerhez. Angyal Barbara a 2 pontja mellé 2 asszisztot és 1 labdaszerzést szorgoskodott össze. A Sopron Basket játékosa, Varga Alíz mindössze 40 másodpercet játszott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában