Tenisz

2024.08.16. 12:11

A győri kötődésű Marozsán Fábián bravúrral jutott tovább – videó

Marozsán Fábián szetthátrányból fordítva legyőzte a nyolcadik helyen kiemelt bolgár Grigor Dimitrovot, ezzel bejutott a harmadik fordulóba, a legjobb 16 közé a közel 6,8 millió dollár (mintegy 2,45 milliárd forint) összdíjazású cincinnati keménypályás tenisztornán.

Kisalföld.hu

Marozsán Fábián.

A világranglistán 50. párizsi olimpikon az első körben a francia Corentin Moutet-t verte két szoros játszmában, így következhetett a nyitófordulóban erőnyerő Dimitrov (9.). A két játékos a közelmúltban a Roland Garroson csapott össze egymással, akkor a rutinos bolgár simán győzött.

 

Most is ő nyerte az első szettet, de a 24 éves magyar játékos – ugyancsak 40 perc alatt – egyenlített. A döntő játszma kulcsjátékának a hatodik bizonyult, addig mindkét teniszező hozta a szervagémjét, ebben azonban Marozsán brékelt, majd hozta a saját adogatását, így Dimitrovnak 2:5-nél a meccsben maradásért kellett szerválnia. Ekkor még sikerrel járt, fogadóként azonban alulmaradt, így Marozsán jutott a nyolcaddöntőbe.

Eredmény, 2. forduló (a 16 közé jutásért): Marozsán Fábián–Grigor Dimitrov (bolgár, 8.) 4:6, 6:4, 6:3.

Marozsán Fábián a 12. helyen kiemelt amerikai Ben Sheltonnal csap össze a nyolcaddöntőben. A hazai közönség előtt szereplő teniszező a második körben nagy csatában, 6:7 (6–8), 7:6 (9–7), 6:3-ra verte az argentin argentin Tomas Martin Etcheverryt (37.).

"Amikor egy teniszező győz, akkor minden jó, ha meg nem, akkor mindenhol a rosszat látja, úgyhogy természetesen most örülök – idézte menedzsmentje Marozsán Fábiánt. – Ettől függetlenül szeretem reálisan látni a dolgokat, és úgy érzem, a meccs elején nem játszottam igazán jól. Bíztam azért abban, hogy valahogy meglesz a győzelem, hiszen szoros volt a mérkőzés, fej fej mellett haladtunk, és Dimitrov sem volt igazán éles."

A magyar játékos hozzátette: akkor érzett először megingást a bolgáron, amikor a második szettben elveszítette az adogatását 3:2-nél.

"Négy-kettőről azonban visszazárkózott négy-négyre, én pedig átgondoltam, miért is ütök tulajdonképpen lassan? Ha így is hibázok, akkor akár üthetem is a labdát teljes erőből – onnantól kezdve így álltam hozzá. Ezzel átlendültem a nehézségen, többet kockáztattam, ami ezúttal bejött, és kiküzdöttem magamnak a második játszmát. Ez is sokat segített, hogy pozitívabban álljak a mérkőzéshez, hiszen a Roland Garroson vívott meccsünkhöz képest egy szettet már megnyertem" – fogalmazott a 24 éves Marozsán arra utalva, hogy idén, Párizsban három sima játszmában kikapott Dimitrovtól.

A magyar játékos kitért arra is: minimálisan segítette az is, hogy nem jöttek igazán Dimitrov első szervái, a döntő játszmában pedig abból tudott igazán önbizalmat meríteni, hogy elvette az adogatását.

"Akkor volt erre igazán szükségem, amikor 5:2-re vezettem, hiszen a montreáli mérkőzésemet elveszítettem innen. Ilyenkor azért akarva, akaratlan bevillan, hogy ez már megint ugyanaz a helyzet. Végül csúnyán, szenvedve, gondolkozás nélkül játszva, de meg tudtam nyerni a mérkőzést, ami nagyon küzdős volt, leginkább talán önmagunkkal küzdöttünk mindketten" – fejtette ki Marozsán Fábián.

Elmondta, bár a jelenleg vele együtt Cincinnatiben tartózkodó utazóedzőjének, Hajdusik Romannak más a stílusa, mint vezetőedzőjének, Balázs Györgynek, ezt cseppet sem bánja.ű

"Jól kiegészítik egymást, míg Gyuri sokat coachingol, látványosabban együtt él a mérkőzéssel, addig Romi inkább elemez, elmondja a mérkőzés előtt, mit, hogyan kellene szerinte csinálnom. A pályán hagyja, magam oldjam meg a helyzeteket, de ha kérdezek, kinézek, reagál. Ő inkább megfigyeli, mit, hogyan oldok meg téthelyzetben, és az a legfőbb tanácsa, hogy próbáljam feltalálni magam a pályán, hiszen ez egy egyéni sport, tudnom kell nekem is döntéseket hozni. Az ő felfogása, és Gyuri stílusa másképp segít, másképp fejleszt" – magyarázta a világranglistán 50. játékos.

Marozsán meccsének összefoglalója a videón 6:17-nél kezdődik:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában