Evezés

2024.07.15. 12:23

Legendás edzőjét gyászolja a győri evezés

Szomorú hírt közölt Papp Oszkár, a Győri Atlétikai Club evezős szakosztályának vezetője: hosszan tartó betegség után 84 éves korában elhunyt Pák Béla, a sportág legendás győri edzője.

Szabó Gábor

Legendás kép egy legendás edzőről.

Pák Béla versenyzőként kezdte pályafutását, majd edző, huszonöt évig pedig vezetőedző volt, irányításával az ország meghatározó egyesülete lett a győri. Olykor még a hatalommal is szembement, hogy a győri érdekeket érvényesítse.

Egy korábbi interjúban elmondta: 1955-ben kezdett el evezni, a bátyja vitte le a telepre, s ott ragadt. Egy év múlva már tagja volt az ifjúsági bajnokságot nyert nyolcasnak. Nem sokkal később összeállt egy olyan egység, mely tulajdonképpen csak azért maradt le a római olimpiáról, mert vidéki volt. Bátyjával, Gyulával, Fábián Györggyel és Prájczer Istvánnal alkotott négyesük, melyben Kovács István volt a kormányos, gyakorlatilag mindig verte azokat a hajókat, melyekből végül összeállították az olasz fővárosban rendezett ötkarikás játékokon indult egységet.

„Hiszem, hogy nemcsak döntősök, de talán még érmesek is lehettünk volna. Persze ezt már sosem tudjuk meg, éppen ezért a mai napig fájó emlék ez számomra" – mondta annak idején Pák Béla, aki szép lassan aztán az edzőség felé orientálódott.

Elvégezte a Testnevelési Főiskolát, előtte viszont már a semmiből felépítette a párevezős szakágat. Az eredményeknek köszönhetően Szániel János, a Rába ETO elnöke vezetőedzőnek nevezte ki, és évről évre fejlődve az ország első-második klubja lett a győri. Az ő nevéhez fűződik a tanmedence létrehozása, mely akkor nemzetközi szintű létesítmény volt, a keletnémetek is a csodájára jártak.

A sportvezetőt 2000-ben leváltottak a vezetőedzői posztról.

Erről így nyilatkozott anno: „Nehezen éltem meg, mert azt rótták fel hibámnak, hogy túl kemény vagyok, de én mindig is azt vallottam, hogy rend, fegyelem nélkül nem lehet eredményesen dolgozni, becsületes embereket nevelni. A cél pedig elsősorban ez volt. Az élet azért engem igazolt, a fiókomban őrzök számos levelet, melyekben volt tanítványaim írták le – akik ma már komoly beosztásban vannak –, ha én nem vagyok, nem lett volna belőlük az, akikké váltak" – mondta büszkén Pák Béla, aki később azért elnökségi tagként visszakerült a klubhoz.

Ez éppen a mostani szakosztályvezetőnek, Papp Oszkárnak köszönhető, aki sokáig fűzte Pák Bélát, hogy térjen vissza a győri evezéshez.

„Pák Béla nekem is edzőm volt, így mikor vezető lettem, az első dolgom volt, hogy visszacsaljam a csónakházba. Rengeteget köszönhetek neki, mert bár edzőként roppant szigorú volt, mostanáig pedig talán a legnagyobb kritikusom is, de felnéztem rá, az emberré válásomban az egyik legnagyobb szerepe neki volt a rá jellemző szigorával, nevelési stílusával. Amíg egészsége engedte, hetente egyszer lekerékpározott a vízi telepre, az utóbbi időszakban viszont már csak telefonon tartottuk a kapcsolatot. A győri evezés egyik legrangosabb díja évtizedek óta a Pák-Ász-kupa, melyet természetesen viszünk tovább, ezzel is megőrizve Béla bácsi emlékét” – mondta Papp Oszkár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában