Női kézilabda

2024.07.19. 21:35

Hátrányból fordított, mégis kikapott a magyar válogatott – Golovin elégedett

A magyar női kézilabda-válogatott 30–29-re kikapott Németországtól a péntek este Stuttgartban rendezett felkészülési mérkőzésen.

Kisalföld.hu

Egygólos vereséget szenvedett a magyar női válogatott a főpróbán.

Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld-archív

A magyarok múlt kedden Roglán 31–21-re, szombaton Győrben 28–27-re nyertek Szlovénia ellen, első olimpiai csoportmeccsüket pedig jövő csütörtökön a címvédő és világbajnok franciákkal játsszák.

Németország–Magyarország 30–29 (15–11)

A magyar gólszerzők: Kuczora 5, Albek (Motherson-MKC), Márton 4–4, Debreczeni-Klivinyi, Klujber 3–3, Simon, Vámos, Pásztor, Papp, Szöllősi-Schatzl 2–2

A magyar keretből hiányzott az egyetlen jobbszélső, az Audi-ETO játékosa, Győri-Lukács Viktória, aki kisebb izomhúzódás miatt elővigyázatosságból el sem utazott a csapattal. A posztján a jobbátlövők szerepeltek, előbb Papp Nikoletta, majd Klujber Katrin, utóbbit azonban a 19. percben piros lappal kiállították, mert védekezés közben eltalálta Xenia Smits arcát.

Rögtön a meccs elején egy 4–0-s sorozattal ellépett a vendégcsapat, amely összeszedetten védekezett és támadásban is hatékonyabb volt ellenfelénél. Klujber kiválása után fordítani tudott Németország, és bár a magyarokat ez sem törte meg, a támadásban elkövetett hibák sokasodni kezdtek, ezt kihasználva a házigazdák a szünetben már 15–11-es előnyben voltak. A vendégek Klujber kiállítása után 12 perc alatt mindössze háromszor találtak a hálóba.

A szünet után is sokat rontott támadásban az immár két irányítóval játszó magyar együttes, amely már 20–14-es hátrányban is volt. Minden a védekezésen állt vagy bukott, amikor az megfelelően működött, akkor sikerült felzárkózni. A folytatásban felváltva születettek a gólok, majd új lendületet vettek és egy 7–1-es sorozattal fordítottak. Nagyot küzdöttek a játékosok, a 21. perc (8–7) után az 52. percben vezettek újra, de két labdavesztést kihasználva a hazaiak visszavették a vezetést és megszerezték a győzelmet.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány örül a válogatott teljesítményének. A magyarok az egyetlen jobbszélsőjük, Győri-Lukács Viktória nélkül szerepeltek a meccsen. A szakvezető elmondta, nem akarták kockáztatni a kisebb izomsérüléssel bajlódó Bajnokok Ligája-győztes játékos szerepeltetését, ezért maradt otthon.

Győrben maradt, ott sokkal jobban tudják kezelni. Ma is beszéltünk, már tünetmentes, az olimpiára biztosan rendben lesz

– mondta Golovin.

A magyar csapat jól kezdett pénteken, de Klujber Katrin végleges kiállítása után, a meccs harmadánál megtorpant. A kapitány elmondta, hogy Győri-Lukács helyettesítését már korábban tervezgették, de a jobbátlövő Klujber kiesése az első félidőben okozott némi zűrzavart, a szünet előtt el is lépett a német válogatott.

"Bízom benne, hogy olimpián ilyen szituációk nem lesznek, de erről is kell beszélni, természetesen ezt a mérkőzést ugyanúgy elemezni fogom" – fűzte hozzá.

Golovin leszögezte: a második félidőben kulcskérdés volt, hogy kompromisszum nélkül védekeztek és nagyon komoly volt a kapusteljesítmény.

"Az első félidőben is jó volt a kapusteljesítmény, azon a poszton hatvan percen keresztül azt hozták, amit várunk. Nagyon örülök a küzdésnek, hogy nem hagytuk magukat, nem ment el a meccs, hanem sikerült átvenni a vezetést, de a végjátékban egy-egy hiba mindig megpecsételi a mérkőzés sorsát ide vagy oda" – magyarázta.

A magyarok hatgólos hátrányból fordítottak, két találattal vezettek, de a hajrát elrontották, ezért kaptak ki egy találattal.

"A végén sajnos elment egy labda, pedig lehetett volna döntetlen, de összességében örülök ennek a hatvan percnek. Ebből lehet erőt meríteni és biztos vagyok benne, hogy az olimpián még jobbak is leszünk" – szögezte le a kapitány.

A meccs legnagyobb részében a jobbátlövő Papp Nikoletta játszott a jobbszélen. Mint elmondta, egész héten tudta, hogy Győri-Lukács nem tud részt venni a találkozón, úgyhogy próbált készülni, de egy ilyen jó kapus ellen, mint Katharina Filter, nehéz felkészülni egy számára idegen pozícióban. Hozzátette, volt már rá példa, hogy a szélen kellett játszania, de nagyon ritkán. A legnagyobb különbség, a belső posztokon többet kell mozogni, viszont a szélen gyorsabban kell felérni.

Legutóbb 2018 decemberében győzte le pénteki vendéglátóját a magyar válogatott, azóta sorozatban már a hatodik német siker született.

Férfi felkészülési mérkőzés: Németország–Magyarország 33–29 (20–13).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában