Labdarúgás

2024.07.31. 15:53

NB I foci - Bajnok volt a Győri Elektromos negyven évvel ezelőtt

Elefántok, zsiráfok, tevék, majmok élnek napjainkban ott, ahol egykoron a Győri Elektromos sporttelepe állt és szép győzelmeknek is örvendhettek a sportkör hívei. Például négy évtizeddel ezelőtt annak, hogy a megyei bajnokság aranyérmesét ünnepelhették.

Papp Győző

A Győri Elektromos, hátsó sor balról: Juhász, Fintor, Nagy, Hordós, Szekér, Károlyi, Dömötör, Tóth L. Első sor: Tóth K., Kollár F., Gede, Bodor, Kollár J., Rostás.

Ki lesz a bajnok: Győri Elektromos vagy Győrszentiván? – ez volt a kérdés egy fordulóval az 1983/84-es bajnokság zárása előtt a megyei első osztályban. Sokáig úgy volt, hogy a hu­­szonkilencedik körben döntés születik, hiszen a Győrszentiván–Hegyeshalom mérkőzés befejezése előtt három perccel még  0–0 volt az állás, és ez az eredmény egyben az Elektromos sikerét eredményezte volna. A vendéglátók tizenharmadik szöglete azonban meghozta a szerencséjüket – a jobb oldali beívelésből Király Ervin bombafejessel küldte a labdát a bal felső sarokba. Ezzel a góllal megszerezték a győzelmet, és így még nyílttá tették az aranyérem sorsát a finálé előtt. 

A megyei bajnokság aranyérmesét ünnepelhették. Az öt hete listavezető Győri Elektromos eközben 6–0-ra verte a Győri Kinizsit, és megmaradt az esélye az elsőségre. A zárás nem hozott meglepetést, mert a villanyosok Sopronban egy pontot szereztek a bronzérmes Vasas otthonában, és bár a Győrszentiván 7–2-re kiütötte a Jánossomorját, a sárga-kékek egypontos előnnyel megnyerték a bajnokságot. 

A sokáig bajnokesélyesnek tartott Hegyeshalom pedig vé­­gül leszorult a dobogóról is. 

A Soproni Vasas–Gy. Elektromos rangadót egy kedves ünnepség vezette be, a piros-kékek elbúcsúztatták a harmincöt évnyi edzősködés után visszavonult Pados Zoltánt. A mester mintegy ötven évet töltött a futballban, és ez a 2–2 is minden bizonnyal szép emlék maradt számára. 

A győri csapat már 2–0-ra vezetett, innen egyenlítettek a soproniak. 

Az utolsó meccsén így állt fel a Vasas: Mozsolits – Jagodics, Molnár, Káldi, Deák, Pete, Palotai (Bujtás), Potyondi, Cser (Mayer), Braun, Bordás. A balszélső az a 16 éves Bordás Csaba volt, aki két évvel később a Rába ETO-ba igazolt és Győrből válogatott is lett. 
A Győri Elektromost a fináléban Tóth L. — Kollár J., Szabó, Károlyi, Kollár F., Kettinger (Rostás), Bodor, Tóth K., Dömötör Cs., Szekér, Horváth összeállításban szerepeltette Takács Ferenc edző. 

A bajnokcsapat tagjai

Tóth László – Kollár János, Szabó József, Juhász László, Nagy Péter, Károlyi Zoltán, Kollár Ferenc, Kettinger Gyula, Rostás Tibor, Bodor Zsolt, Tóth Károly, Dömötör Csaba, Dömötör Imre, Gede Sándor, Fintor János, Szekér Csaba, Horváth János, Horváth György, Zuzánszky Péter. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában