Nyelvtanulás

2 órája

Elhozni Japánt Sopronba: bemutatkozott az új tanárnő

Egy hete érkezett meg Sopronba az új japán tanárnő, Sato Kaszumi, aki ingyenes óráján várja novembertől a tanulni vágyókat. A japán Kazuno származású nyelvtanárt hétfőn személyesen köszöntötte Farkas Ciprián polgármester, Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek a városházán.

Papp Fanni

Több mint tíz testvérvárost tudhat magáénak Sopron, köztük a japán Kazunot, ahonnan két évente érkezik új japán nyelvtanár, hogy az önkormányzat által biztosított ingyenes nyelvleckéket adjon az érdeklődőknek. Egy hete érkezett meg az új tanárnő, Sato Kaszumi, aki mindig is a nehéz, de gyönyörű anyanyelvét szerette volna tanítani, így remek lehetőség, hogy az elkövetkezendő években a soproniaknak tanítsa meg a japánt. A beilleszkedését követően, várhatóan novemberben kezdi meg a szemesztert, ami nyár elejéig tart majd, s minden érdeklődőt örömmel vár.

japán
 A városházán köszöntötte Farkas Ciprián polgármester, Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek Sato Kaszumi japán nyelvtanárt. Fotó: Szalay Károly

Kazuno Sopron testvérvárosa

A városházán hétfőn köszöntötte a polgármester és az alpolgármesterek Sato Kaszumit. - Sopronnak kiterjedt testvérvárosi kapcsolatrendszere van. Jellemzően a német testvérvárosainkkal szoros az együttműködés, hiszen városunk alapvetően német gyökerű hagyományokkal telített, de a japán Kazunoval is igyekszünk ápolni a kapcsolatot. A városból két évente érkezik egy-egy japán tanár, hogy Sopronban ingyenesen tanítsa a nyelvet és a kultúrát. Mindig jelentős érdeklődést vált ki a soproniak részéről és sokan szeretnek tanulni, ami nem meglepő, hiszen  Japán nyelv és a kultúrája Európából nézve meglehetősen misztikus és érdekesnek tűnik - mondta el Farkas Ciprián. Hozzátette, a városvezetés nagy örömére szolgál, hogy megérkezett az új japán tanár, Sato Kaszumi személyében. - Az önkormányzat részéről minden olyan lehetőség kiemelt jelentőséggel bír, ami a soproniak életkörülményeit javítja és az érdeklődési körüket tágítja. Sokak számára hasznukra válhat az ingyenes japán nyelv tanulásának lehetősége, és azt gondolom, hogy ez egy unikális lehetőség.

japán
Soproni borral és a városról szóló kiadványokkal ajándékozta meg Farkas Ciprián Sato Kaszumit. Fotó: Szalay Károly

Japán nyelvkurzus

Sato Kaszumi már korábban egy évet dolgozott egy európai országban, így remek lehetőségnek találta azt is, hogy Sopronba jöjjön tanítani. - Gyakorlatilag mindig is a japánt szerettem volna tanítani külföldieknek. Édesapám, aki Kazunoban lakik hívta fel a figyelmemet arra a lehetőségre, hogy a magyar testvérvárosban várnak új nyelvtanárt. Egy héttel ezelőtt érkeztem Sopronba, s még ismerkedem az itteni élettel. A legelső szembetűnő kulturális különbség számomra az, hogy a magyarok az étkezésnél rengeteg edényt használnak. Még itt minden ételhez és fogáshoz külön tányért használnak, addig mi csak egyet használunk a tálaláshoz. Ez furcsa számomra - kezdett bele a japán nyelvtanár, aki a Kisalföldnek beszélt az élményeiről is.

- A városról az első benyomásom az, hogy rendkívül kutyabarát. Az otthonommal ellentétben itt sokkal többen sétának állattal a városban. Viszont én is egy kisvárosból érkeztem, hozzá vagyok szokva a nyugalomhoz és a csendhez, ami Sopronra is jellemző, ez kifejezetten tetszik. A magyar gasztronómiát is elkezdtem felfedezni. Egy kollégámmal, aki négy évvel ezelőtt tanított Sopronban együtt kóstoltuk meg a lángost, illetve ettem már tepertőt is. Az biztos, hogy az itt töltött időm alatt otthonról a legjobban a rizs hiányzik majd, hiszen minden nap eszem, és ahonnan jöttem a jó minőségű rizstermesztésről is híres - részletezte Sato Kaszumi, aki már várja, hogy találkozzon a diákjaival. - Jónéhány diákom már küldött is üzenetet. 

  • A szemeszter során szeretném azt a gondolatot elültetni az emberek fejében, hogy ha japánra gondolnak ne egyből az olyan nagyvárosok jussanak eszükbe, mint Tokió vagy Oszaka. 
  • Szeretném, ha Japánról az olyan kisvárosok is eszükbe jutnának, mint Kazuno - fűzte hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában