Emlékmenet helyett emlékműsor

2024.09.14. 16:19

A győri Zsinagógába meneteltek a Radnótira emlékezők - Fotók

Az ötödik Radnóti Emlékmenet, amely a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumtól az abdai emlékműig szokott tartani, szombaton a viharos időjárás miatt a résztvevők biztonságának érdekében különleges helyszínen zajlott, a győri Zsinagógában. A zsúfolásig megtelt teremben győri, abdai, határon innen és túlról érkezett diákok és felnőttek emlékeztek a tragikus sorsú költőre, sorstársaira.

Barki Andrea

Fotó: Csapó Balázs

"Keresd a békét és járj a nyomában" a mottója a Radnóti Emlékmenetnek. A békevágy mutatkozott meg. A győri Zsinagóga zsúfolásig megtelt szombaton délelőtt a Győrből, Abdáról, a határon innen és túlról érkezett diákokkal és felnőttekkel.

Az idei Radnóti Emlékmenetet a kedvezőtlen időjárás miatt a verszarándokok biztonságát szem előtt tartva a szervezők nem a hagyományos formájában valósították meg, hanem egy közös nagyszabású emlékműsorral tisztelegtek a 80 éve mártírhalált halt költő emléke előtt. 

Radnóti Miklós születésének 110, halálának 75. évfordulója alkalmából Tóth Péter Lóránt versvándor 2019-ben kelt útra Bortól, ahonnan Radnóti Miklós munkaszolgálatos csoportja szeptember 17-én indult el utolsó útjára. 24 nap alatt érkezett Abdára 850 kilométer megtétele után, ebből 730 kilométert gyalogosan. Útja során a magyarok lakta településeken „...lélek vagyok, élni szeretnék!” címmel pódiumműsorral emlékezett a költőre és sorstársaira. A Győrtől Abdáig tartó útvonalat már nem egyedül kellett megtennie, több százan tartottak vele. 

Pintér Ildikóval, a Kazinczy Ferenc Gimnázium magyar tanárával és Szabó Zsolttal, Abda polgármesterével fogalmazódott meg a versvándorban a gondolat, hogy életre hívják a régi Radnóti emlékmenetet újragondolva. 

– Az idei az ötödik Radnóti emlékmenet. A költő halálának 80. évfordulójára szerettem volna méltóképpen megemlékezni. Családom, két kisfiam van, ezért az egy hónapos utat már nem tudtam vállalni, de egy rövidebbe belefogtam. A szerbiai Cservenkától indultam, de közben a gyaloglást sérülés miatt fel kellett adnom. Az utat azonban folytattam, hogy a tervezett megemlékezéseket meg tudjuk tartani. Tizenöt alkalommal közel ezer diákkal és felnőttel találkozhattam. A rossz idő miatt úgy döntöttünk, hogy az idén nem gyalogolunk Győrből Abdára a résztvevők biztonsága érdekében, hanem egy méltó helyszínen, a Zsinagógában emlékezünk meg Radnóti Miklósról, a munkaszolgálatosokról, a győri áldozatokról, a győri gyerekekről, a háború minden áldozatáról – mondta el kérdésünkre a versvándor.

Lassan országos mozgalommá válik

Az az érdekes, hogy évek óta az ország minden részéből érkeznek az emlékmenetre résztvevők, akiket az idén a rossz időjárás sem tántorított el. Jöttek Sárospatakról, Szegedről, Békéscsabáról, Balassagyarmatról, Kisvárdáról, de érkeztek a Kárpátaljáról, a Vajdaságból is. A versvándor tizenkét éven keresztül tanított testnevelést, most már tíz éve a Kárpát-medencét járja versekkel és rendhagyó irodalomórákat tart. 

– Közel félezer történet mesélése van a hátam mögött Radnótiról. Azt érzem, hogy ezeken a találkozásokon olyan mély kapcsolódás alakul ki a diákok és Radnóti között, hogy szívesen jönnek és örömmel vesznek részt rajta. Nagy örömünkre idén a Győri Tankerület is mellénk állt, így azt reméljük, hogy jövőre még többen lesznek és a győriek is jobban a magukénak érzik majd a megemlékezést – jegyezte meg Tóth Péter Lóránt, aki arról is beszélt, hogy nemcsak az abdai emléksétára jönnek az ország minden pontjáról, de egyre több településen szerveznek hasonlót, ami azért is érdekes, mert meglátogatják egymás rendezvényét.

S hogy mit üzen a mai embernek ez a menet, a megemlékezés? 

Eljött az ideje annak, hogy az ember kilépjen a passzivitásból. Mindenkinek rá kell jönnie arra, hogy a béke és háború kérdése nemcsak a politikusokon múlik, hanem itt kezdődik, mert ezek az energiák kellenek, a háború megelőzésért. Ebben Radnóti Miklós élete, tartása, embersége örök példa és figyelmeztető jel

 – vallja a versvándor.

A diákok a családra is hatnak

– Középiskolai tanárként a középiskolás tanulók testi, lelki, szellemi fejlődésért vagyok felelős, de szeretném rajtuk keresztül megszólítani a szülőket, nagyszülőket, a győri polgárokat. Úgy érzem, hogy ebben az ötödik évben ez sikerült. Ebben valószínűleg az utóbbi évek tragikus eseményei is közrejátszottak, mert látjuk: a béke nem egy természetes állapot, tehát időben kell szólni, a legkisebb vészjelzésre reagálni. Abban bízom, hogy ha minél többen reagálunk időben, akkor elkerülhetők azok a történelmi kataklizmák, amiken túl vagyunk és amik között sajnos most is élünk – Pintér Ildikó.

Az abdaiak is sokféleképpen őrzik Radnóti emlékét

– November 9-én a halála napján mindig tartunk megemlékezést, a kerek születési évfordulókat is számon tartjuk. Az idősek közül még sokan emlékeznek a háborúra, vannak emlékeik szüleik elbeszéléséből, az iskola pedig nagyon jó helyszín arra, hogy a fiatalok megismerjék azt a korszakot. Mindig örülünk annak, ha olyan kezdeményezéshez tudunk csatlakozni, ahol a tragikus sorsú költőre emlékeznek – jegyezte meg Szabó Zsolt polgármester, aki a kezdetektől partner volt az emlékmenet megszervezésében.

Az új Radnóti szobor helyét körültekintően választják ki

A versvándor csütörtökön Pannonhalmán is megemlékezett Radnótiról, először a Bencés diákoknál majd a művelődési házban. 

Radnóti Miklós utolsó éjszakáinak egyikét Pannonhalmán, az egykori téglagyár területén töltötte, amikor ide ért az "erőltetett menet". A városban a tragikus sorsú költőnek és társainak állított emléket Meszlényi János szobra, amit, 1983 őszén adtak át. 

Az önkormányzat az utóbbi időben azt tervezte, hogy az emlékhelyet méltón felújítva jobban látható helyre helyezi. Februárban kaptuk a megdöbbentő hírt: brutálisan megcsonkították, majd ellopták Radnóti Miklós emlékszobrát, csak a feje maradt meg. 

– Dolgozunk az új emlékhely tervezésén, amihez szakemberek véleményét kérjük ki, mert szeretnénk körültekintően eljárni az ügyben – válaszolta Vas Gábor polgármester arra a kérdésünkre, mi lesz a megrongált szobor sorsa.

 



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában