Folyó városa

2024.08.04. 09:50

A hullámok hátáról másként látszik Győr - fotók

A négy folyó, a Rába, a Rábca, a Mosoni-Duna, a Marcal ölelésében fekvő Győr kivételes hangulata, csodálatos természeti adottsága csábít egy folyóparti sétára, hajókázásra.

Barki Andrea

Fotó: Csobay Dániel

- Vajon az idegenforgalom ki tudja ezt a nagyszerű természeti adottságot aknázni? – kérdeztük Csobayné Pintér Éva idegenvezetőt, turisztikai projektmenedzsert.
– Győr az ország harmadik műemlékekben leggazdagabb és a folyók városaként különleges vonzerővel rendelkezik. A gönyűi torkolati műtárgy elkészülte, a vízszint kedvező alakulása, a hajózási lehetőségek javulása, számos turisztikai programlehetőség létrehozására ösztönzött sokakat Győrben és a Szigetközben egyaránt az elmúlt években. A GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetőjeként úttörő voltam, amikor éppen 10 évvel ezelőtt elkezdtük hajós Naplemente-túráink szervezését, amelyek annak ellenére, hogy a sétányok még csak akkoriban épültek és a vízszint is nagyon változó volt, gyorsan népszerűvé váltak. A program akkor az újdonság erejével hatott, sőt egy kis belvárosi sétával is kiegészítettük. Az elmúlt években többször megújítottuk ezt a kedvelt programot és új hajós városnézéseket is beépítettünk kínálatunkba, hogy több időpont és program közül választhassanak a vendégek.

– Mi változott a műszaki fejlődéssel?
– A város azóta szépen kiépített folyópartjai egyre népszerűbbek mind a győriek, mind a hozzánk érkező turisták számára. Ebben az évben láthatóan egyre több stég, hajó színesíti a folyópart látványát és nagyon élénk a forgalom a vizeken. Az ország minden részéből érkeznek szép számmal vendégeink, sokan szívesen vissza is térnek Győrbe, hogy még jobban megismerjék a város szépségét, értékeit, hangulatát.

– Mi érdekli az ideérkezőket?
– A turisták érdeklődése széleskörű. Nagyon érdekli őket, hogy hova érdemes menni, mit nem szabad kihagyni, hol lehet finomat enni, hol isszuk a legjobb kávét, melyek a helyi specialitások, mivel töltsék el az időt. Tippjeink mellett mégis sokszor lepjük meg őket Győr olyan különleges értékeinek kiemelésével, amire nem számítottak. Érdekes emberek győri jelenléte a régmúltban, szakrális értékek, a Megyei Értéktár különlegességei és a folyó felől látható városkép, a várostörténet, aktualitások, fesztiválprogramok eseményei érdekes témákat kínálnak. Meglepően sokszínű látványt nyújt egy barokk városban, szakrális központban a Püspökerdő, a csónakházak, a szabadstrand, a fürdő, az egyetem épületegyüttese. Vendégeink igénylik a magas színvonalú kikapcsolódást, kényelmet, élményeket. Erre készülünk hajós programjainkon idegenvezetőinkkel. A különböző cégek csapatépítő programokat, üzleti vendégeiknek kulturális szabadidős programot, kisebb találkozót is szívesen terveznek a város folyóira, ahol vadonatúj exkluzív hajónkon öt nyelven tudjuk fogadni a vendégeket.

– Vajon az itt élők is hajóra szállnak, hogy más perspektívából lássák a várost?
– A naplemente túrák, a hajós városnézések, a sziget-túrák a helyiek számára is remek kikapcsolódást nyújtanak, rácsodálkozhatnak szép városunkra egy más nézőpontból és még a hőségben is biztosítjuk azt a kényelmet, amivel a városnézés élvezhető. Nem titkolt célunk, hogy a győriek élvezzék Győr és a térsége szépségeit egy kicsit „vendégszemmel”. Sok minden válik így még értékesebbé, még szerethetőbbé. A naplemente a folyókon az esti fények felgyulladásáig pedig a hab a tortán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában