Mende 125

2024.07.12. 12:00

Mende Gusztávra emlékeznek A soproni poncichterek című kiállítás zárórendezvényén

Mende Gusztáv születésének 125. évfordulójára emlékeznek A soproni poncichterek kiállítás zárórendezvényén szombaton 17 órakor a Festőteremben. A festőművészről unokaöccse, prof. dr. Mátyás Csaba akadémikus oszt meg érdekességeket.

Bódvai Ildikó

Mende 125 címmel a soproni poncichtereket és életüket megörökítő kiállítás zárórendezvényén, július 13-án, szombaton 17 órakor emlékeznek a legendás soproni festőművészre. Mende Gusztáv alkotói pályája mellett vezette a város művészeti szabadiskoláját, számos tehetséget karolt fel, ő létesítette a nyári művésztelepet, a Képzőművészeti Kör elnökeként fáradhatatlanul szervezett, munkálkodott. 

Mende Gusztáv
Mende Gusztáv önarcképe.

"A soproni festők hagyományát ő is magáévá tette. A várost minden részletében festette, ezek a képek nagy számmal vannak magánosok birtokában, a tárlatokon keresettek voltak. Főleg azért, mert alkotójuk nem kereste a képeslap-sablont." - írta róla Csatkai Endre. Korán kialakult szociális érzékenysége, mondhatni, a poncichterek és a szegény negyedek festője volt, a soproni lelket akarta ábrázolni. Mende Gusztávról unokaöccsével, prof. dr. Mátyás Csaba akadémikussal beszélget Szabó Attila tanár, a most záruló kiállítás kezdeményezője, a jeles soproni festőművészek emlékét ápoló lokálpatrióta.

A soproni poncichterek életét bemutató kiállítás vasárnap zárul a Festőteremben.
Fotó: Rombai Péter

 A soproni poncichterek című kiállításnak köszönhetően Mende Gusztáv, Sterbenz Károly, Mühl Aladás és Fejér Zoltán alkotásait csodálhatták meg a látogatók, és ismerhették meg a festmények által a poncichterek lassan elfelejtett életét. Sokan poncichter leszármazottként mentek el a régi, ismerős világra emlékezni, az emlékeket felidézni, vagy újra rácsodálkozni. Diebold Károly és Friedrich Károly fotói is ezt a különleges, egyedi világot elevenítik meg. Aki teheti, nézze meg a vasárnapig nyitva tartó kiállítást és vegyen részt a személyes hangvételű beszélgetésen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában