Programsorozat

2024.07.02. 08:05

Együtt énekelt és túrázott a város a Soproni Kórusünnepen

Igazi “hang-ár” hűsítette Sopron városát a június végi hőhullám közepén. A háromnapos Soproni Kórusünnepen a koncertterem színpadán, a templomban, a múzeumkertben és még a Sopron feletti Dalos-hegyen is szólt az énekszó, a kisgyerekektől az idősebb korosztályig mindenki dalra fakadt és táncra perdült.

Kisalföld.hu

Színes és hangulatos koncertek szórakoztatták az érdeklődőket a VI. kórusünnepen Fotó: 5. Szólam/MoncsiContent

A soproni kórusokat reflektorfénybe állító “éneklő fesztivált az idén már hatodik alkalommal rendezték meg.

Szerettük volna a kóruséneklés lehető legszélesebb merítését megmutatni. Az idei fesztiválprogramot egyházi és világi koncertek valamint a pécsi Voisingers popkórus fellépése tette kerekké. Túlzás nélkül: mindenki énekelt!

 – számolt be Bognár László, a Soproni Kórusünnepet szervező 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

Kórusünnep
Színes és hangulatos koncertek szórakoztatták az érdeklődőket a VI. kórusünnepen Fotó: 5. Szólam/MoncsiContent

A Soproni Kórusünnep első napján a helyi Sonitus Scarbantiae Nőikar adott önálló koncertet. Az együttes romantikus és kortárs művekből válogatott, műsorukat pedig néhány nap múlva már a németországi Kemptenben, Sopron testvérvárosában hallhatja a közönség. A pénteki programot a BlattNight zárta, ahol kórusénekesek, zenészek és zenét szeretők együtt énekeltek régi és modern kórusdarabokat.

A szombati napot egyházzenei koncert nyitotta a Soproni Református Templomban. A hangverseny, amely a Goldmark Énekegyüttest és a Fidelissima Vegyeskart vonultatta fel, az igen színes repertoár mellett ősbemutatót is tartogatott: a közönség először hallhatta Palotai Árpád kompozícióját a “Jövel, Szentlélek Úr Isten” kezdetű népénekre. 

Kórusünnep
A Soproni Református Templomban a Goldmark Énekegyüttest is hallhatta a közönség Fotó: 5. Szólam/MoncsiContent

A Soproni Múzeum Lenck-villa kiállítóhelye délutánra és estére a kórusok paradicsomává vált: amíg a gyönyörű villa lépcsőjén az énekkarok váltották egymást vidám, nyári hangulatú programjaikkal, a park egy másik pontján zenei játszóház várta a kórusok jövőbeni tagjait, hallgatóit. A kóruspikniken a Fidelissima Vegyeskar, a Kórus Spontánusz, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar és a Sonitus Scarbantiae Nőikar szórakoztatta a közönséget. Rajtuk kívül pedig az idén 165 éves Concordia-Barátság Énekegyesületet is fellépőként köszönthették a szervezők. Utóbbi, kőszegi énekkar az egyetlen, ma is létező kórus a régióban, amely 1863-ban részt vett a soproni Országos Dalárünnepélyen – Magyarország történetének első kórustalálkozóján. A közönséget Tőri Csaba karnagy énekeltette a minikoncertek között, aki pedig megéhezett, vagy a nagy melegben megszomjazott, azt ízes-illatos kirakodóvásár várta.

Kórusünnep
A Lenck villa kertje egy időre a a kórusok paradicsomává vált, a közönség legnagyobb örömére Fotó: 5. Szólam/MoncsiContent

A Soproni Kórusünnep csúcspontját idén a Voisingers több mint egyórás szabadtéri koncertje jelentette. A pécsi popkórus sokszínű, magával ragadó műsorával lenyűgözte a közönséget, amely a koncert végén álló ovációval ünnepelte az énekeseket és a zenészeket.

Kórusünnep
A pécsi Voisingers popkórus sokszínű, magával ragadó műsorával lenyűgözte a közönséget 5. Szólam/MoncsiContent

Az éneklő fesztivál vasárnap emléktúrával ért véget. 160 éve avatták fel a város fölé magasodó Dalos-hegyen a Dalos-követ, ami az első dalárünnepély emlékére, egy bécsi férfikar adományozott. Az évfordulón egy maroknyi énekes és zenebarát zarándokolt a hegyre, ahol felidézték az avatás pillanatait, és néhány magyar népdalt közösen is elénekeltek.


 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában