Társulati ülés

2024.06.28. 13:59

Évadot zárt a Győri Balett - Díjak, elismerések és örökös tagságok találtak gazdára - Fotók

Megtartotta évadzáró társulati ülését pénteken a Győri Balett az együttes Stúdiójában, azonban még hétfőn egy újabb premier vár rájuk, ezúttal Brüsszelben lépnek színpadra, az EU-soros elnökség kapcsán rendezett ünnepségen.

Simon Roberta

Fotó: Nagy Gábor

Dr. Pergel Elza, a város alpolgármestere köszöntötte a táncművészeket. 

- Befejeződött az évad, de a munka és a minőség folytatódik a társulaton belül Velekei László vezetésével. Győr egyik legnagyobb büszkesége a Győri Balett és most már elárulhatom, hogy nekem a szívem csücskei. Nagy tiszteletem és megbecsülésem az idén negyvenöt éves együttesé és a kiváló munkáé - emelte ki beszédében. Hozzátette: Reméli a következő években is megkapják a kellő megbecsülést és támogatást, mert a kultúrának óriás szerepe van a hétköznapokban.

- 121 előadást tartottunk a 2023/24-es évadban 32800 néző előtt. Izgalmas bemutatókon vagyunk túl, mint a felújított Skarlát betű, az Abigél, a Mítoszok és Istenek, valamint a török évad jegyében a Tiszta forrás, majd a 19. Magyar táncfesztiválon a Metro, Next to you és a Kockásfülű nyúl - sorolta a Győri Balett igazgatója Velekei László.

- Repertoáron tartottunk 16 produkciót. Rendkívüli, hogy ekkora műsorkínálatra van szükség. Valamint szakmai elismerés, hogy rengeteg helyre hívnak minket határon innen és túl, Marosvásárhelytől Bogotáig - emelte ki.

Sikeresen zárták az idei fesztiválszezont is, öt napon keresztül, hét helyszínen, huszonkét táncelőadást és további nyolc programot tudhatnak maguk mögött, amire 4800 néző volt kíváncsi.

Számos díjat zsebeltek be idén is a táncegyüttes tagjai, melyeket év közben megünnepeltek, azonban már hagyomány, hogy az évadzáró alkalmával odaítélik egy társulati tagnak az együttes tagjainak szavazatai alapján az Ezüst Babér Díjat.

- Az előadóművészethez a mesterségbeli tudásra és művészi teljesítményre van szükség. Utóbbit ismerjük el évről évre az Ezüst Babér Díjjal. Idén különös helyzet alakult ki ugyanis nem csak egy, hanem két Győri Balett művész vehet át. Szinte mindannyian megérdemelnék ezt a díjat, idén viszont Tüű Barbarát és Matuza Adriennt találták az erre legérdemesebbnek az együttes tagjai - ismertette Bombicz Barbara, a Győri Balett alapító tagja.

Majd ezt követően megajándékozták a jubilálókat is: tíz éve tagja a Győri Balettnek Tetiana Baranovska és Csepi Alexandra, tizenöt éve táncol Győrben Matuza Adrienn, míg Velekei László már 25. évét zárta, Varga György pedig 40 éve erősíti a műszaki munkatársak csapatát.

A direktor egész éves munkája elismeréseként köszöntötte Stanyó Edinát, aki az utánpótlásban játszik nagy szerepet, majd elbúcsúzott Antoine Randontól, ugyanis a fiatal tánckari tag máshol folytatja karrierjét.

A búcsú az élet rendje, de örökre akkor sem köszönnek el Kiss Jánostól, aki 45 éven át volt motorja a Győri Balettnek, mint alapítótag, táncos és egykori igazgató. A Kossuth-díjas érdemes művésztől, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjától Velekei László búcsúzott megható sorokkal.

- 1979-ben egy maroknyi társulattal mertek nagyot álmodni és eljöttek Győrbe, ahol Markó Iván vezetésével megalapították a Győri Balettet, majd mesterük távozása után Kiss János közel 30 éven át igazgatta az együttest. Életigenlésével tör át minden falat, számára a lehetetlen nem létezik. Művészként betáncolta a világot, királynével vacsorázott, kérésére a pápa a színpadon áldotta meg a Győri Balettet és apaoroszlánként védelmezte, óvta a társulatot - fogalmazott Velekei László.

Kiss János megköszönte hogy megannyi művésszel  dolgozhatott együtt és a számos közös sikert.

A könnyes búcsú után idén is három örökös tagot avattak, akik szakmaiságukkal és emberségükkel érdemelték ki a diplomát. Pöntör Bernadett, titkárságvezető, és Keszeiné Tóth Bernadett, művészeti menedzser vehette át az elismerést, valamint tiszteletbeli örökös tagnak fogadták dr. Vasas Norbertet a Kardirextől.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában