TIT Program

2024.06.02. 09:00

Csajághy György előadása a magyar népzenéről Sopronban

Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából hangzik el tudományos, ismeretterjesztő, zenetörténeti előadás a Soproni TIT-ben.

Kisalföld.hu

A magyar népzene keleti eredete, őstörténeti vonatkozásokkal címmel tart előadást Csajághy György előadó művész, zenetörténész június 5-én, szerdán, 17.30 órakor a Soproni TIT előadótermében  (Várkerület 98.). Köszöntőt mond dr. Brummer Krisztián, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni csoportjának elnöke. 

 

Csajághy György előadásában azt vizsgálja, hogy a beszélt nyelv mellett létezik egy zenei anyanyelv is, amelyről általában kevesebb szó esik, mely szervesen összefügg a magyarság őstörténetével. Ez azért érdemel különös figyelmet, mert a hivatalosan elfogadott tudományos álláspont szerint a magyar nyelv finnugor eredetű. Ezzel szemben általánosan ismert, hogy a magyar népzene ősrétege Közép- és Belső-Ázsia felé mutat. Ezen belül fontos a pentaton-ötfokú dallamvilág, és a szűk hangterjedelmű réteg vizsgálata. Igen lényeges a dallamok szövegi-nyelvi összefüggéseiből adódó ritmika, mely ismét ugyanezeket az ellentmondásokat veti fel. Az előadó ezekre a kérdésekre próbál meg válaszokat adni. Az előadás végén Csajághy György bemutatja és megszólaltatja a magyarság egyik jellegzetes hangszerét, a tárogatót.

A programot az Őrvidékház-Sopron, a Soproni TIT, a Scarbantia Társaság szervezi, együttműködő partnerük a Scarbantia Régészeti Park Alapítvány.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában