Keleti Éva fotói Bécsben

2024.06.08. 08:00

Bécs magyar szemmel, a 60-as, 70-es években

Keleti Éva kiállításával elindult a Collegium Hungaricum Bécs 100 éves jubileumi rendezvénysorozata. A fotóművész személye és munkássága a magyar fotótörténet meghatározó része. A 60-as, 70-es években pedig számos fotót készített Bécs magyar kötődésű színházi eseményein.

Kisalföld.hu

Forrás: orf.at

Keleti Éva 1954-ben kezdte fotóriporterként munkásságát, akkor 24 esztendős volt. Majd jelen volt a színházi élet szinte minden területén. A most megnyílt kiállítás csaknem 70 évből, a fotográfus életművének több korszakából válogat - írta meg a volksgruppen.orf.at.

Keleti Éva
Keleti Éva munkásságát Szilágyiné Bátorfi Edit Magyarország bécsi nagykövete is méltatta.
Forrás: volksgruppen.orf.at

Bécsben először láthatóak azok a felvételek, amelyeket a 60-as, 70-es években örökített meg a Bécsi Ünnepi Hetek alkalmából – avat be Méhes Márton, a Collegium Hungaricum igazgatója. A képeken az akkori magyar és osztrák sztárszínészek is láthatóak.

Az „Amit még nem láttatok… Keleti Éva“ címmel még 2023 júliusában nyílt meg a magyar fotográfia nagyasszonyának kiállítása Budapesten. A Magyarországon egyedülálló gyűjteményt a Nemzeti Archívum munkatársai digitalizálták és rendszerezték, és ennek egy része látható most Bécsben, kiegészítve a már említett, helyi kötődésű színházi felvételekkel.

A tárlat anyagát Magyarországról a Nemzeti Archivum biztosította, azokból a képekből, amelyek tulajdonában vannak, hisz Keleti Éva több évtizeden át dolgozott a magyar sajtónak.  A megnyitón felszólalt Pető Zoltán, az MTVA operatív vezérigazgató-helyettese, valamint méltatta Keleti Éva munkásságát Szilágyiné Bátorfi Edit Magyarország bécsi nagykövete, aki hangsúlyozta a színházfotók mellett a tárlaton szintén látható szociográfia témájú fotóinak kordokumentumként szolgáló szerepét. Osztrák részről Thomas Trabitsch színháztörténész kiemelte, ezek a képek megörökítik azokat a nagy színháztörténeti pillanatokat, amelyeket a nézők emlékként magukkal visznek ugyan, de idővel a feledés homályába vesznek. A fotók viszont mindezt megőrzik az örökkévalóságnak.

Keleti Éva
Keleti Éva fotográfus a kiállítás megnyitóján egészségügyi okokból nem tudott jelen lenni, azonban egy videóüzenetben köszöntötte a vendégeket.

Keleti Éva fotográfus a kiállítás megnyitóján egészségügyi okokból nem tudott jelen lenni, azonban egy videóüzenetben köszöntötte a vendégeket, és egyben invitált mindenkit a különleges tárlatra. Mint azt Méhes Márton elárulta, egy telefonbeszélgetésben Keleti Éva elmondta neki, hogy a nyár folyamán feltétlen szeretne ellátogatni a kiállításra, ami egyébként egészen szeptember 4-ig várja az érdeklődőket Bécsben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában