Teltház

2024.01.01. 19:13

Madárcsicsergés és mennydörgés a soproni hangversenyen - fotók

Fantasztikus hangulat és teltház fogadta a nagy múlttal rendelkező Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekart, akik az idei év első hangversenyére egy teljes, négy tételes szimfonikus művel készültek.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

- Antonín Dvořák IX., "Új világ" szimfóniája a legismertebb zeneművek közé tartozik, számtalan rendezőt megihletett és lett belőle végül filmzene. Méltán népszerű nemcsak fináléja, hanem a lassú bevezetéssel induló, de igen lelkesítő, lendületes nyitótétele is, ezért gondoltuk azt, hogy ennek az optimista zenének a hangulata kiváló évindítás- mondta Oberfrank Péter Liszt-díjas karmester. - A darab, néger spirituálét feldolgozó második tétele, mára nemzeti imádsággá vált, a szellemes tánctételben pedig szívhez szólóan olvasztotta eggyé a cseh népzenét az Amerikában megismert új dallamokkal, új ritmusokkal - tette hozzá.

Természetesen az újévi koncertet nem lehet elképzelni Strauss-muzsika nélkül, így a koncert zárásaként felcsendült Johann Strauss madárcsicsergéssel teli Tavaszi-hangok keringője, majd pedig a Mennydörgés és villámlás című gyorspolka. Az estet végül a Radetzky-induló zárta, amelybe a karmester bevonta a közönséget is, vezényletével a nézők ütemes tapssal, hol halkabban, hol hangosabban kísérték a zenekart.

Az eseményen részt vett Farkas Ciprián polgármester, aki ünnepi gondolataiban összegezte az elmúlt év történéseit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában