Magyarok a világtalálkozón

2023.08.04. 13:47

Ifjúsági Világtalálkozó Lisszabonban: Győr-Moson-Sopronból is sokan kíváncsiak Ferenc pápa szavaira - fotók

Ezekben a napokban zajlik Lisszabonban az Ifjúsági Világtalálkozó. Az idei fesztiválra a világ több mint kétszáz országából érkeztek résztvevők, közöttük sok magyar és megyei fiatal is. A program hivatalosan augusztus 1-jén, kedden kezdődött és vasárnapig tart.

Kisalföld.hu

Az Ifjúsági Világtalálkozóra több mint kétszáz országból érkeztek résztvevők.

Az Ifjúsági Világtalálkozó a katolikus egyház nagy nemzetközi rendezvénye, amely a világ minden tájáról arra hívja a fiatalokat, hogy találkozzanak és ünnepeljenek együtt. Háromévente rendezik meg a mindenkori pápa részvételével. A koronavírus-járvány kitörése óta ez az első világtalálkozó. Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője rutinos zarándoknak számít, ez a hatodik rendezvény, amin részt vesz.

- Nagy öröm számomra, hogy Köln, Madrid, Rio de Janeiro, Krakkó és Panama után Lisszabonban is itt lehetek. A fővárosi Fatimai Szűzanya-templomban hétfőn megtartott mise és Rétvári Bence miniszterhelyettes köszöntő szavai után indultunk a világtalálkozóra, ahová Magyarországról is több csoport érkezett. Fantasztikus a hangulat, a szállás általában tornatermekben, sátrakban van. Délelőttönként magyar püspökök tartanak katekéziseket és misét a fiataljainknak. A találkozó utolsó éjszakáján egy szabad ég alatti virrasztásra invitálják a résztvevőket, vasárnap délelőtt pedig a pápai misével zárul a rendezvény - számolt be Barcza Attila, aki a Bese Gergő atya által indított zarándokcsoport egyik szervezőjeként érkezett Lisszabonba. Hozzátette, Fátimába is ellátogattak, ami egy különleges hangulatú város és katolikus zarándokhely. 

A program hivatalosan augusztus 1-én este vette kezdetét a nyitó szentmisével, amelyet a hagyományoknak megfelelően a helyi egyház püspöke tartott a belvárosban található VII. Eduárd Parkban. Ferenc pápa szerdán érkezett és egészen vasárnapig marad, hogy celebrálja a rendezvény zárómiséjét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában