Ingyenes előadások

2023.07.14. 14:26

Petőfi 200 az észak-komáromi Egressyben

Az észak-komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ is szeretne hozzájárulni a Petőfi-­bicentenáriumhoz, ezért július 15-én 16.30-tól Petőfi 200 címmel emlékműsort szerveznek a Tiszti Pavilon udvarában. A nézők előbb A helység kalapácsát láthatják, majd Szarka Gyula és zenekara lép színpadra, estjük címe Petőfi dicsérete.

Kisalföld.hu

A helység kalapácsát Gál Tamás Jászai-díjas színész-­előadóművész vitte színpadra nagy sikerrel először Kováts Marcell-lel, majd Bodonyi Andrással (aki sajnos már az égi zenekar tagja). Az előadást azóta több mint 1000 alkalommal játszotta nélkülözhetetlen partnereivel: Mester Lászlóval, Kulin Eduárddal és Lakatos Áronnal. 

Gál Tamás a bicentenárium apropóján A helység kalapácsát állítja színre. FOTÓ: Egressy Béni Művelődési Központ

A városi komédiák hangulatát idéző produkció Petőfi páratlan humorával, groteszk elemekkel fűszerezve tárja elénk ezt a különös világot. Az előadást a közönséggel való állandó kommunikáció, a sokszor improvizációnak tűnő stílusgyakorlat és interaktív játékmód teszi fergeteges komédiává. 

Ez az előadás a IX. Nemzetközi Kaleidoszkóp VersFesztiválon Budapesten a Merlin Színházban kirobbanó sikert aratott, a közönség 11-szer tapsolta vissza. 

Szarka Gyula Kossuth-díjas előadóművész és zeneszerző már hosszú ideje foglalkozik Petőfi újjáélesztésével, költészetének zenés megjelenítésével és verseinek megzenésítésével. 

A bicentenárium tiszteletére megjelenő Petőfi dicsérete című koncert (melynek dalait albumon is kiadták) olyan közismert dalokat tartalmaz, mint a Pató Pál úr, a Reszket a bokor, a Falu végén kurta kocsma, A tintásüveg, a Megy a juhász szamáron, A szabadsághoz vagy a Szerelem és bor. A címadó dal vadonatúj szerzemény, kifejezetten erre az alkalomra született, szövegében megidézve Petőfi karizmatikus sorait. „Petőfi szabadságvágya, humora, dinamizmusa követendő példa lehet a mai fiatal korosztály számára. Meggyőződésem, hogy a zene segítségével közelebb hozhatjuk annak lehetőséget, hogy a ma embere újra felfedezze magának Petőfi zsenialitását!” – vallja Szarka Gyula. 

A belépés mindkét előadásra díjtalan! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában