9 település szolgálatában

4 órája

Sikeresen zárult a Kunsziget és térsége szennyvíztisztító telepének korszerűsítése

A beruházás az Európai Unió társfinanszírozásával, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósult meg 3,926 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatás segítségével.

Kisalföld.hu

Forrás: Arrabona EGTC

Sikeres próbaüzemet követően szeptember 27-én adták át a korszerűsített és bővített szennyvíztisztító telepet. 

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott dr. Nagy István agrárminiszter; Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata vármegye elnöke; Horváth Ottó, a PANNON- VÍZ Zrt. vezérigazgatója és Csordás Kornél, a Colas Alterra Zrt. területi főmérnöke.

Az Építési és Közlekedés Minisztériumtól Csepreghy Nándor miniszterhelyettes levélben gratulált a projekt sikeres megvalósításához, követendő példaként említve a korszerűsítést a jövő beruházásai számára, mind a környezetvédelem, mind az energiahatékonyság szempontjából.

Forrás: Arrabona EGTC

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. A vissza nem térítendő 3, 926 milliárd Ft-os támogatási összeget az Európai Unió Kohéziós alapja és Magyarország költségvetésének támogatása biztosította.

A beruházás azért vált szükségessé, mert telep kapacitásai már csak nehezen tudták kielégíteni a megnövekedett lakossági, vállalkozói igényeket.

  • A fejlesztés eredményeként a telep képes kiszolgálni a megnövekedett lakossági igényeket az érintett 9 településen: Kunsziget, Dunaszeg, Dunaszentpál, Győrladamér, Győrzámoly, Lébény, Mecsér, Mosonszentmiklós, Öttevény. 
  • A keletkező szennyvizek tisztítása hosszútávon megoldódott, a Mosoni-Dunába a tisztítási határértékeket maximálisan teljesítő tiszta víz kerül.
  • A telepen keletkezett szennyvíziszap az alkalmazott szolár szárításnak köszönhetően jól kezelhető, a mezőgazdaság számára a magas szervesanyagtartalma miatt kiválóan hasznosítható.

A beruházás sikeres megvalósítása biztosítja, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jogi követelményeknek és lehetőséget ad a további fejlesztésekre is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában