Pusztítás

6 órája

Milton hurrikán -"Ha túléljük, elmesélem, milyen volt" - jött az üzenet Floridából - fotók, videó

A Milton hurrikán "célpontjában", Floridában, Apollo Beachen él a rábatamási háziorvos unokatestvére. Dr. Fábián-Nagy Szabolcs a Milton hurrikán érkezése előtt pár órával váltott üzenetet rokonával, aki azt írta: ha túlélik, elmeséli, milyen volt. Végül szerencsésen alakultak a dolgaik. Fábián-Nagy Gábor portálunknak is elmondta, mit éltek át.

Cs. Kovács Attila

"Ha túléljük, elmesélem"-üzente a rábatamási háziorvosnak, dr. Fábián-Nagy Szabolcsnak unokatestvére Floridából, néhány órával a Milton hurrikán érkezése előtt. Fábián-Nagy Gábor családjával, feleségével és két, 11 és 9 éves kislányával két éve él Apollo Beach-en, ami egy kisváros Tampa és Sarasota között, azon a területen, ahova az előrejelzések a Milton hurrikán legnagyobb pusztítását jósolták. Gáborék és szomszédaik nem hagyták el otthonaikat, amint azt a Kisalföldnek elmondta, arra csak az utolsó pillanatban került volna sor. Folyamatosan figyelték a jelentéseket és várták, hogy sorsuk szerencsésen alakul.

Milton hurrikán
Fábián-Nagy Gábor a Milton hurrikán elvonulása után otthon, Floridában.

Megérkezett a Milton hurrikán

- Lehet, sokan most felelőtlennek tartanak, de ezt nehéz már annak tudatában megítélni, hogy megúsztuk. A természet és az égiek megkegyelmeztek nekünk. Minden hurrikán más, de mi megtanultuk tisztelni őket-mondta a kisalfold.hu-nak Fábián-Nagy Gábor. Órákon keresztül ültek házukban, hallgatták a 190 kilométeres széllökések borzasztó hangját és fogalmuk sem volt, mi történik odakint. Az ajtókat, ablakokat ugyanis bedeszkázták.

Fábián-Nagy Gábor Szegedről került ki az Egyesület Államokba 2006-ban. Ott ismerkedett meg feleségével, akivel New Yorkban alapítottak családot. Kislányaik is ott születtek. Gábor előbb teherautó rakodó volt, majd egy nemzetközi költöztető céghez került, irodai munkára. 2021-ben Floridában nyaraltak és nagyon megtetszett nekik: "a fantasztikus természet, a pálmafák, az élővilág." Egy évvel később már házat vásároltak Apollo Beach-en és odaköltöztek.

- Ez egy kisváros, ami egyre népszerűbb, sokan költöznek ide. Nyugalom van, csendes és hangulatos település. Nagyon sok jó emberrel ismerkedtünk meg az elmúlt két és fél évben. Én otthonról dolgozom, a feleségem pedig egy takarító céget alapított. A lányaink egy két éve épített, szuper, modern iskolában tanulnak-mutatta be otthonukat Gábor, majd rátért a hurrikánokkal kapcsolatos információkra is.

- A hurrikán szezon nagyjából augusztus elején kezdődik és október végéig tart. A legaktívabb időszak az utolsó hónap. Augusztusra a Mexikói-öböl vize eléri és gyakran meg is haladja harminc fokot. A melegvíz táplálja a hurrikánokat. Az ezeket létrehozó ciklonok több mint kilencven százaléka az Atlanti-óceánon és a Karib-tenger térségében alakul ki. Délről északra mozognak, amikor elérik a Mexikói-öböl déli részét. Ezután fordulnak el Texas fel, vagy befordulnak keletre, Dél-Floridának. A Tampa-öblöt az esetek többségében elkerülik. Vagy, ha a közelében is vannak, akkor is a víz fölött maradva Észak-Floridában érnek partot. Röviddel ezelőtt a Helene hurrikán óriási, áradásos pusztítást csinált a part menti részeken. A Mexikói-öböl vízét északról "elszívta" és a déli részekre zúdította. Emberi ésszel felfoghatatlan az erő, amivel lecsap. A víz elől nincs menekvés. Itt nálunk, Apollo Beach-en, a parthoz közeli házakban negyven centiméter felett állt a víz. Turistaparadicsomokat mosott el, óriási károkat okozott. Ez volt a Helene és ezek után vártuk a Miltont-vázolta a helyzetet Fábián-Nagy Gábor. 

  • A Milton a Mexikói-öbölben alakult ki és nyugatról keletre tartott, egyenesen a Tampa-öbölnek. 
  • Eleinte kisebb erejűnek vélték, aztán a melegvíz felerősítette, volt, hogy óránkénti közel 300 kilométeres szelet mértek a közepénél. 
  • Minden idők egyik legerősebb és leggyorsabb hurrikánja közeledett.  

- Ahogy jött felénk, nem nagyon mozdult se északra, se délre. Szombaton és vasárnap már érezni lehetett, hogy baj lesz. Kiderült, hogy hétfőn az iskola zárva marad, mert menhelyként szolgál majd a vihar idején. Az áradással érintett területeken evakuálásra szólították fel a lakosságot. Zónákba sorolták a várost, mi az E jelzésbe kerültünk, ami az jelenti, ha minket is elér a víz, akkor már a Noé bárkájára van szükség. Ide 10-15 feet vizet jósoltak, azaz a tetőnkig állt volna és aki itt marad, az meghal. Szó szerint ezt mondta Tampa polgármestere. Van itt egy mondás: "Hide from the wind, hide from the water!" Azaz, Fuss a víztől, bújj el a széltől! Mindenki szurkol, persze csendesen, hogy térjen el a hurrikán, mivel tudjuk, hogy a magunk szerencséje az mások tragédiája. Számunkra, a Tampa-öböl számára egyáltalán nem volt mindegy, hogy merre megy a hurrikán. Negyven kilométeres délre csúszás vagy északra csúszás között óriási, életeket mentő, dollármilliárdokat megspóroló különbségek lehetnek. 

Gáborék és szomszédiak, ismerőseik között egyre gyakrabban vetődött fel: menni vagy maradni? Ők még bizakodtak és úgy döntöttek, nem utaznak el. Készültek a viharra: bedeszkázták az ablakokat, teletankolták két autójukat, feltöltötték élelmiszerkészleteiket, volt vizük és készenlétbe helyezték a generátorokat. A szomszédokkal segítettek egymásnak, senki nem pánikolt. Úgy gondolkodnak ők, hogy az anyagi javak helyett kerül új, ami elromlik, majd megjavítják. És, ha baj van, számíthatnak egymásra.

- A Milton egyre közeledett és kedden már biztos volt, hogy vagy nálunk, vagy nagyon közel ér partot. A vihar felgyorsult, de nem bántuk, legyünk rajta túl mielőbb! Úgy voltunk vele, hogy nem lehet baj, noha azt is tudtuk már, hogy mi kapjuk a legerősebb széllökéseket. Valami óriási csoda folytán az utolsó pillanatban tett egy jobb kanyart és így Sarasota délebbi részén ért földet. A mi vízparti közösségünk megmenekült. Az eső hatalmas volt, egy nap alatt 330 milliméter esett le. A vihart megélni nem volt egyszerű. Főleg, mert a házban kuporogtunk, a sötétben. Egy idő után az áram is elment. Egy másik itteni mondást idézek: "We are living in a paradise, and we are paying now the price!" Vagyis A Paradicsomban élünk és most fizetünk érte! Négy órán keresztül tartott ez a helyzet. 

Fábián-Nagyék végül megúszták a Miltont. Tulajdonképpen anyagi káruk sem keletkezett. 

- A környéken persze van nyoma a pusztításnak. Hajnalban ment el a vihar, reggel nyolckor már mindenki az utcán volt és takarított. Vidáman, egymásnak segítve tették az emberek a dolgukat. Kora délutánra eltűntek a deszkák az ablakokról. Összeszedtük a faágakat, leveleket. Senki nem hitte volna, hogy itt hat órával korábban az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hurrikánja vonult végig. Már újra egyenesben vagyunk. Szerencsénk volt, hogy ennyivel megúsztuk és nagyon hálásak vagyunk mindezért, mert tudjuk, alakulhatott volna másként is. Olvasni és átélni persze más. És hazudnék, ha azt mondanám, nem volt stresszes ez a pár nap. Sokan kérdezik tőlünk, miért nem költözünk el? Maradunk, mert imádunk itt élni. A hurrikán és stressz ellenére is. Nem bántuk meg, hogy ideköltöztünk, az életünk egyik legjobb döntése volt-tette hozzá Fábián-Nagy Gábor. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában