Designszakember-képzés

3 órája

Megnyílt a Széchenyi István Egyetem Design Campusának első budapesti kiállítása

A Budapest Design Week a hazai designszakma összes területét bemutató, nemzetközi jelentőségű esemény, amely az idei évtől a Magyar Divat & Design Ügynökség szervezésében valósul meg október 10–20. között. A rendezvénysorozat részeként mutatkozhattak be a Széchenyi István Egyetem formatervező hallgatói egy csoportos kiállítás keretében. A győri intézmény Formanyelvek című, első budapesti tárlatának az országosan jegyzett Jászi Galéria ad otthont.

Széchenyi Egyetem

Dr. Koós Daniella, a Széchenyi István Egyetem Design Campus Kompetenciaközpontjának szakmai igazgatója, dr. Lukács Eszter, az egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, Jászi Orsolya műkereskedő és dr. Lepsényi Imre, az egyetem Formatervező Tanszékének vezetője a kiállítás megnyitóján.

Fotó: Bankó József

A Budapest Design Week programelemeként valósulhatott meg a Formanyelvek című kiállítás, ami a Széchenyi István Egyetem Design Campusához tartozó Formatervező Tanszék hallgatóinak budapesti debütálása. Hatalmas mérföldkő ez a győri egyetemi designszakember-képzés és annak országos szintű láthatósága, valamint a hallgatók életében egyaránt. A formatanulmányokat, anyagkísérleteket és interdiszciplináris hallgatói gondolkodásról tanúbizonyságot tevő tervezési feladatok prezentációit felvonultató tárlat megnyitóját október 10-én rendezték meg a belvárosi Jászi Galériában (1056 Budapest, Irányi u. 12.).

Az eseményen Jászi Orsolya kiemelte, hogy galériája grafikusművészek bemutatására fókuszált, később tevékenységük kibővült, teret adtak a textilművészetnek is, majd a 2021-ben megalapított Jerger Krisztina-díjjal a kurátori és kiállításrendezői munkára szerették volna irányítani a közönség figyelmét. Jászi Orsolya hangsúlyozta: ez idő tájt együttműködtek dr. Lepsényi Imrével, a Széchenyi-egyetem oktatójával, aki beszámolt a győri Design Campus fejlődéséről, a hallgatói sikerekről és az izgalmas projektekről. „Így jött az ötlet, hogy mutassuk be a hallgatói munkákat nálunk” – mondta Jászi Orsolya.

Dr. Lukács Eszter, az egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese kijelentette: megtiszteltetés, hogy a rangos galéria biztosít méltó helyszínt a kiállításnak. Kiemelte, hogy a hallgatók első budapesti tárlata kiváló hírvivője az intézménynek, amely mintegy 200 különféle képzést kínál 14 és fél ezer hallgatójának, köztük több mint 40-et angol nyelven is. „Művészeti Karunkon 2021-ben indultak el designszakjaink, amelyeken építőművészeket, formatervezőket, tervezőgrafikusokat képzünk alap- és mesterfokon. Az elmúlt néhány év bebizonyította, hogy érdemes volt erre az útra lépni, hiszen rengeteg tehetséges fiatallal dolgozhatunk együtt, hallgatóink szép sikereket érnek el. Egyikük éppen a Budapest Design Week tavalyi megnyitóján vehette át a Magyar Formatervezési Díj Magyar Formatervezési Tanács által adományozott megosztott különdíját, amit az egyetem Digitális Fejlesztési Központja által kifejlesztett orvostechnikai eszköz tokozásának megtervezéséért nyert el” – tette hozzá.

„Intézményünk fő erőssége éppen abban rejlik, hogy a különböző tudományterületek együttműködésével és hallgatói részvétellel végzi jövőt formáló tevékenységét” – összegzett dr. Lukács Eszter. Hozzáfűzte: a Design Campus a tavaly átadott Győri Innovációs Parkban talált otthonra, amely az ipari együttműködések és a közös kutatás-fejlesztések központjaként is működik. „Hallgatóink itt inspiratív és innovatív környezetben fejlődhetnek” – mondta.

A kiállítás október 20-ig tekinthető meg hétköznapokon 10 és 18 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában