Az idei választáson már nem indult

2 órája

Egy út véget ért - 38 év után búcsúzik a polgármester, akit rengetegen ismernek - fotók

Útravalóim egyike, hogy az ember életének értékét az határozza meg, mit tett másokért, a közösségekért – vallja Csaplár Zoltán leköszönő mecséri polgármester.

Mészely Réka

Csaplár Zoltán 15 év után búcsúzott a polgármesteri széktől Mecséren. Fotó: Kisalföld-archívum

A településvezető munkáját Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője a Széchenyi utca átadóján köszönte meg. – Ez volt az életem – ezt válaszol­­ta Csaplár Zoltán mecséri polgármester, amikor a több mint negyvenéves közösségi szolgálata összefoglalójára kértük.

78 évesen adja át a polgármesteri székét

– 1979-ben választottak a Lébénymiklósi Nagyközségi Közös Tanács elnökének. Ide tartozott Lébény, Mosonszentmiklós, Gyártelep, Mosonújhely és Mecsér. Simson kismotorommal jártam a hozzám tartozó településeket – kezdte történetét Csaplár Zoltán, aki 78 évesen adja át a polgármesteri széket utódjának, Füsi Rudolfnak Mecséren. 
Csaplár Zoltán 1994–2006 között vezethette a már önállósodott Lébényt. 2006-ban nyugdíjba ment. 

– Mecséren 2009-ben, az árvízi védekezéskor Gerháth Zoltán polgármester szívroham következtében elhunyt. Ekkor egy falugyűlés keretein belül felkértek, induljak a polgármesteri székért, s azóta, napjainkig gyakoroltam e tevékenységet. Nekem az életemet jelentette ez a munka, amit örömmel és becsülettel végeztem. Összességében államigazgatásban 42 évet dolgoztam, választott tanácselnök és polgármester tisztségviselőként pedig 38 évet. Civil területen 1993 óta vagyok társadalmi munkában erdőgazdálkodó, valamint 1964-től önkéntes tűzoltói tevékenységet is folytatok – tette hozzá a leköszönő faluvezető, aki a hazai polgárőrség életében is meghatározó szerepet töltött be.

 

Büszke a beruházásokra

Csaplár Zoltán büszkén sorolta az ezen időszak alatt elvégzett fejlesztéseket, az intézményes ivóvízellátástól a szennyvízhálózat kiépítéséig, utóbbit 11 településen koordinálta, a gázberuházást pedig 12 faluban. Az autópálya-lehajtó mellett ipari park létesült. Nagy lakossági összefogással meg­építették a lébényi tornacsarnokot, és sikeresen pályáztak a templom felújítására több mint félmilliárd forint értékben. 

– Útravalóim egyike, hogy az ember életének értékét az határozza meg, mit tett másokért, a közösségekért. Bármilyen körülmények között számomra mindig az ember állt a középpontban. Soha nem volt számomra teher vagy nehéz ez a munka, nagy lelkesedéssel azt csináltam, amit szerettem. Nekem ez volt az életem. Az aktív munkát egyszer be kell fejezni, nekem most jött el ez az idő. Ilyenkor, mikor az ember 78 évesen visszavonul az aktív élettől, automatikusan számvetést készít. Megtiszteltetés volt számomra, hogy az emberekért – az ő bizalmukkal – dolgozhattam. Amit elértünk, azt összességében a közös munkánk eredményének tekintem – fogalmazott Csaplár Zoltán, akinek tevékenységét számos kitüntetéssel is jutalmazták.

polgármester
Búcsúzik Mecsér polgármestere Csaplár Zoltán.
Fotó: Kerekes István

Köszönet a korszakokon átívelő munkáért

A Széchenyi utca átadásának ünnepén köszöntötte Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is a leköszönő elöljárót. 

– Elkészült egy út és véget ért egy út – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője, aki értékelte Csaplár Zoltán rendszereken és korszakokon átívelő munkáját, s hogy évtizedeken keresztül szolgálta a közösséget. 

– Az út elkészült, és új távlatokat nyit Mecsér jövője felé – tette hozzá Nagy István. 

Az új Széchenyi utcában 19 telekből 12 már gazdára talált. Az új településrészen kialakított építési telkekhez vezető út szilárd burkolattal való kiépítésére 33 millió forint Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázati forrás állt rendelkezésre. Az út mellett saját forrásból 6 millió forintot fordítottak a közvilágításra kandeláberek felállításával. 

Csaplár Zoltán kitüntetései

  • Közszolgálati Érdemérem Arany Fokozata - 2007.
  • Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége – Kiváló Önkormányzati vezetői munkáért Tűzzománc Emlékplakett - 2015.
  • Magyar Arany Érdemkereszt - 2016
  • Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata - 2022
  • dr. Kopácsi Sándor emlékplakett 2019 (Legmagasabb polgárőr elismerés)
  • Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérem - 2017 (Belügyminisztériumtól kaptam)
  • Vizek Kártétele Elleni Védekezés Belügyminisztériumi elismerés - 2006.
  • Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Emlékérem a polgárőr mozgalomban végzett munkájáért - 2002
  • Győr-Moson-Sopron Megye Védelméért emlékplakett – 2006 Miniszteri elismerés
  • Országos Rendőrfő-kapitányi dicséret” - ezzel járó tárgyjutalom - 2018

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában