Szántóversenyen taroltak a gazdák Fertőszentmiklóson - fotók, videó

Immáron kilencedik alkalommal rendezte meg a Fertőszentmiklós és Környéke Gazdakör és az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szántóversenyt Fertőszentmiklóson. Az idei szántóversenyen rekordszámú induló vett részt, akik három kategóriában mérték össze tudásukat szombat délelőtt.

Papp Fanni

Fotó: Szalay Károly

Idén is megtartották Fertőszentmiklóson a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szántóversenyt, amely sok-sok családot csalogatott ki a szabadba. A szántóversenyre már kora délelőtt gyülekeztek az indulók település határában, a 85-ös főút mellett. Különböző méretű és teljesítményű traktorokkal érkeztek. A korábbi évekhez hasonlóan szántóversenyre idén is a lovas fogattól a legnagyobb erőgépekig három kategóriában lehetett nevezni: 2-3-4-es ágyeke, 3-4-es váltva forgató eke és fogatos eke.

Fotó: Szalay Károly

- Mára már hagyománnyá vált, hogy szeptemberben megrendezzük a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szántóversenyt, amelyet először kilenc évvel ezelőtt a férjem, Kovács Jenő kezdeményezésére rendeztünk meg Fertőszentmiklóson. A hagyományteremtés mellett a célunk, hogy évről-évre összehozzuk erre az alkalomra a környékbéli gazdákat lehetőséget biztosítva a tudás és tapasztalatcserét, de a közösségépítés is fontos - kezdett bele Kovács Jenőné, a Fertőszentmiklós és Környéke Gazdakör elnöke. - A szántóversenyt minden évben a szüreti fesztivál idejére szervezzük. Délelőtt lezajlanak a versenyek, ahol a jelenlévőket a Fertőszentmiklós és Környéke Gazdakör vendégül látja szörppel és zsíroskenyérrel, az idén egy fertőszentmiklósi és egy kópházi borászattól érkezett felajánlás, akiktől fehér és vörösbort kaptunk. A megmérettetés után ebéddel is kedveskedünk a gazdáknak, majd azután közös felvonulással veszi kezdetét a szüreti fesztivál a város központjában - fűzte hozzá Kovács Jenőné.

Támogatják a szántóversenyt

A Fertőszentmiklós és Környéke Gazdakör elnöke hangsúlyozta, az ember szántóverseny iránti szeretetét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy sok-sok támogatást és felajánlásokat is kapnak. - Ahogy említettem, a gazdákat ebéddel is vendégül látjuk. A város központjában három kondérban készült babgulyás, szarvas- és vaddisznópörkölt, amit az Ikva Völgye Vadásztársaság és a Höveji Nyakleves Egyesület biztosított. Ráadásul, házi kovászos kenyereket is kaptunk az ebédből, amit azok a háziasszonyok készítettek, akik részt vettek a közelmúltban megrendezett kovászoló workshopon. 

Fotó: Szalay Károly

Hagyomány és közösségépítés

- Hagyományosan a szántóversenyt a szüreti fesztivállal egy időben rendezzük meg, és a két esemény gyakorlatilag összeköti az agráriumot és a mezőgazdaságot. A szántó verseny eredetileg vándor eseménynek indult, tehát mindig más-más településen terveztük megrendezni. Azonban úgy alakult, hogy megmaradt Fertőszentmiklós a házigazda településnek, aminek nagyon örülünk. Mostanra már a vármegyei szántó verseny kinőtte magát, és évről évre egyre több induló méretteti meg magát - mondta el Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere. - Úgy gondolom, hogy a helyi, illetve a környékbeli gazdáknak a szántóverseny lehetőséget biztosít a közösségépítésre. A jövőben is szeretnénk fenntartani a most már hagyománynak mondható versenyt. Sőt különböző programokkal kiegészíteni, erősíteni a vonzerejét - részletezte a polgármester.

A díjkiosztót a szüreti fesztivál keretében, a fertőszentmiklósi kulturális és szabadidőközpontban tartották meg. Az eredményhirdetést színes, lovas, traktoros, kisvonatos szüreti felvonulás előzte meg, utána pedig zenés szórakoztató műsor és utcabál kezdődött. Továbbá idén először helyet kapott a rendezvény helyszínén az úgynevezett "Őstermelők utcája", ahol kézművesek, illetve kis és őstermelők portékái közül válogathattak az érdeklődök.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában