Takarítás árvíz után

2 órája

Levonult az ár – Sok feladatot adnak a kiáradt folyók az önkénteseknek – Fotók

Az árhullám a levonulása után is bőven ad munkát az önkormányzatoknak és a magánszemélyeknek egyaránt. Elkezdődött a takarítás, a fertőtlenítés és a homokzsákok eltávolítása.

Gyurina Zsolt

Az árhullám levonulását követően a Győr-Szol munkatársai takarították a Móricz Zsigmond rakpartot.

Fotó: Krizsán Csaba

 A helyzet egy árhullám levonulása után sem egyszerű, például a 2013-as nyári nagy árvíz után is egy hónappal később tudtam csak visszaköltözni 

– tájékoztatta lapunkat egy szúnyog-szigeti nyaralótulajdonos. A Győr melletti földdarabon félszáz nyaraló áll, volt, amelyikben az elmúlt héten a plafonig ért a víz. Vasárnap délután már lehetett takarítani, de a falak átáztak, a nyirkos őszben nehezen száradnak, a házakat még sokáig nem lehet használni, a kertek is iszaposak, tele hordalékkal. A fertőtlenítést már elvégezték, felelték a helyiek érdeklődésünkre: hipóval, Domestosszal, penészölővel. A Győr-Szol munkatársai az árvíz után azonnal megkezdték a takarítást, az apadás szerencsére a vártnál gyorsabban elindult.

Elsők között a Móricz Zsigmond rakpartot takarították a Győr-Szol munkatársai. 

Fischer Imre köztisztasági üzemvezető elmondta lapunknak, hogy még folyik a munka, a győri rakpartok alsó része még víz alatt van, sőt, várhatóan a következő héten a víz szintje újra fél métert emelkedik. Így a költségekről nem nyilatkozott, biztos, hogy több millió forintos lesz a végszámla. Hétfőn húsz, kedden tíz ember takarította a Radó-sziget utcabútorait, a járdákat, míg az elszállított hulladékgyűjtőket ma viszik vissza.

AZ ÚT NEM KÁROSODOTT

A győri útkezelő felel az árvíz által ellepett Móricz Zsigmond rakpart állapotáért. Máthé-Tóth Péter igazgató érdeklődésünkre közölte, hogy az árhullám nem tett kárt az útban, már csak azért sem, mert 2011-ben úgy építették, hogy a visszahúzódó Mosoni-Duna vize kifolyjon az út rétegei közül. Esetleges kopásai inkább az eltelt 13 év terhelésének következményei. Major Gábor, Gönyű polgármestere elmondta, hogy a településen ingatlanokba nem hatolt be a víz. Két utcát árasztott el a kiáradt folyó, a saras részeket a jövő héten letakarítják. Húszezer homokzsákkal védték a települést: az ÁNTSZ-től kapott útmutatás értelmében a szennyvízzel fertőzött homokot megsemmisítik, amit a Duna áztatott, azt azonban kiszárítás után építkezéseken fel lehet használni. 

Amit nem ért víz, azt szétosztják a helyiek között.

USZODA: VÍZ A PLAFONIG

Nagy Gergely, a Magyar Vilmos Uszodát üzemeltető cég ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a létesítményt teljesen ellepte az ár, a pince plafonig vízben állt. 

Jelenleg a takarítás és a fertőtlenítés folyik, illetve a villamos berendezések visszaszerelése. Az uszoda előreláthatóan október közepén nyithat meg. A cég kezelésébe tartozik a Kálóczy téri teniszcentrum és a csónakház is. Utóbbiban volt nagyobb víz, ott még takarítanak, illetve tart a távhőközpont visszaszerelése. A teniszpályák jól átvészelték az áradást, már várják a vendégeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában