Konténertantermek készülnek

2024.09.04. 08:41

Iskolai felújítások – A nyári munkálatokat a tanévnyitásra mindenhol befejezték Győr-Moson-Sopronban - fotók

A tanévkezdésre a Győri és a Soproni Tankerületi Központ intézményeiben is elkészültek a karbantartási és felújítási munkálatokkal. Ezek között tanteremfestések, közösségi terek felújításai és állagmegóvás szerepeltek. Győr környéki településeken a megnövekedett tanulói létszám miatt konténertantermek telepítését tervezik.

Bódvai Ildikó

Az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola homlokzatát újították fel. A felvételen Kocsisné Németh Ilona intézményvezető.

Fotó: Csapó Balázs

A Győri Tankerületi Központ fenntartásában működő 64 intézmény több mint 100 feladatellátási helyen felkészült a 2024/2025-ös tanévre – közölte lapunk érdeklődésére dr. Nagy Adél igazgató. 

Zökkenőmentes tanévkezdés 

– A nyári karbantartási munkálatok tervezetten, az igazgatók jelzései alapján zajlottak. Ezek között szerepelt számos, az állagmegóvást elősegítő vagy viharkárokat enyhítő beavatkozás, de a szükséges érintés- és tűzvédelmi, baleset-megelőző intézkedésekre is fokozott figyelmet fordítottunk. Elvégeztük a szükséges tisztasági festést több mint 10 ezer négyzetméternyi falfelületen. Minden évben kiemelt feladatunk az iskolabútorok szakaszos cseréje, illetve a létszámhoz igazodóan új bútorzat beszerzése, melyre most is több mint 20 millió forintot fordítottunk. Nagyobb beavatkozás történt például az écsi intézményben, ahol a homlokzatot újítottuk fel. Több helyszínen kellett intézkedni a beázások, az esővíz nem megfelelő elvezetése miatt, így például a győri Révai-gimnáziumban a falvizesedés problémáját oldottuk meg a vízelvezetés kiépítésével, az érintett tantermek vakolásával – mondta el az igazgató. 

A felvételen a soproni Gárdonyi-iskola szerepel, ahol augusztusban végeztek a folyosók festésével. 
Fotó: Máthé Daniella

Arról is beszámolt, hogy a fentieken túl a szükséges higiéniai papír- és tisztítószer-beszerzésről is gondoskodtak. 

A megnövekedett tanulói létszám miatt megkezdődött a konténertantermek telepítéséhez kapcsolódó tervezés és előkészítés Győrzámolyon, Koroncón és Győrújbaráton. Így a szükséges hatósági és kivitelezői munkálatok után a tanév során már a minden igényt kielégítő, vizesblokkokkal és új bútorzattal ellátott komfortos termeket vehetik birtokba a tanulók. A zökkenőmentes tanévkezdést nem érintik a munkálatok

 – jelezte dr. Nagy Adél. 

Szintén megkezdődnek a Magyar Falu Program 2. ütemében tervezett iskolaépület- és tornaterem-felújítások Téten, Dunaszentpálon, Tápon, Ikrényben, Ravazdon és Halásziban. 

Fotó: Máthé Daniella

Kisebb munkálatok az őszi szünetben is 

A Soproni Tankerületi Központ által fenntartott iskolákban összesen 10.285 tanuló kezdte meg a tanévet, közülük az első évfolyamos gyermekek létszáma mintegy 854. Sopronban az állami fenntartású iskolákban összesen 2896 iskolásnak csengettek be szeptember 2-án, közülük 275 lesz elsős. Az általuk fenntartott 64 feladatellátási helyen az éves tervben szereplő nyári karbantartásokat, felújításokat tanévnyitásra mindenhol befejezték. 

Az intézményekben jellemzően tanteremfestések, közösségi terek felújítása, a fűtési szezonra felkészülés előkészületei valósultak meg. Ezenkívül iskolabútorok, padok, székek beszerzése is megtörtént. A nyári szünetben teljesített állagmegóvásokon, javításokon kívül az őszi szünetre is tervezünk kisebb munkálatokat

 – mondta el Marek János tankerületi igazgató. Hozzátette, a Soproni Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben a minőségi pedagógiai munkához a szükséges feltételek mindenhol biztosítottak. 

Egyeden, Babóton, Kónyban, Peresztegen, Farádon, Mihályiban és Szilban a Magyar Falu Program második ütemében vállalt épületfelújítások befejeződtek, illetve Sopronhorpácson előkészületek vannak folyamatban. 

Fotó: Máthé Daniella

Tervben az üvegfalcsere 

A Soproni Gárdonyi Géza Általános Iskola 530 tanulóval, köztük ötven elsőssel kezdte meg az új tanévet. 

A tanévkezdésre a kollégák mindennel elkészültek. A nyári karbantartás keretében augusztusban kifestették az emeleti folyosókat és az étkezőt, aminek nagyon örülünk, hiszen így felfrissült a tér. Tervben van a földszinti aulában az üvegfal cseréje, ami egy beázás miatt rongálódott meg. Itt még várunk a műemlékvédelmi hatóság engedélyére

 – mondta lapunknak Forrás Valéria, az iskola igazgatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában