Jubileum

1 órája

Hitben és szeretetben 50 éve az undi plébánián

Az undi katolikus közösség szombaton délután ünnepelte Dumovits István kanonok öt évtizedes papi szolgálatát. A falu lakói szeretettel és hálával tisztelegtek lelkipásztoruk előtt, aki 1974 óta támogatja a település lakosságát.

Varga Henrietta

Dumovits atya a kezdetektől szívügyének tekintette a helyi vallási és kulturális hagyományok ápolását, valamint a közösség összefogását. Fáradhatatlan munkássága során minden családot megismert, és tevékenyen vett részt a falu életének formálásában. A jubileum alkalmával a hívők hálájukat és tiszteletüket fejezték ki, és Isten áldását kívánták további szolgálatára.

Jubileum
Dumovits atya 50 éve szolgálja Und katolikus közösségét Fotó: Koloszár László

A jeles eseményen azonban nemcsak a hívek és a ministránsok köszöntötték, hanem Kovács Pál Sopronhorpács és körzete (Und) lelkésze, Benkovich Ferenc, Győr és Németh Antal, Kópháza nyugalmazott lelkésze is. A rendezvényen részt vett a 80. születésnapját ezen a napon ünneplő dr. Anton Kolic Ausztria, valamint Dömötör Antal, Peresznye lelkipásztora.

jubileum
Szeretetben és hitben telt el ez az ötven én, kicsik és nagyok hálásak neki az útmutatásért Fotó: Koloszár László

Az undi hívők nevében Huljevné Fülöp Mária nyugalmazott iskolaigazgató, a Gradišćei Horvát Egyesület nevében Hergovich Vince elnök, az Országos Horváth Önkormányzat nevében pedig dr. Karagic Mihály üdvözölte a jubileumát ünneplő plébánost.

Ma különösen fényesen ragyognak templomunk gyertyái, ünnepélyesen szól az orgona, és a tamburások muzsikája is meghittebbé varázsolja az alkalmat. A „Biseri” együttes dalai magasztosan zengnek, ahogy a hívők is szívük legmélyebb szeretetét öltik énekeikbe. Mindannyian azért gyűltünk össze, hogy tisztelettel és hálával ünnepeljük szeretett lelkipásztorunkat, Dumovits István kanonok urat, aki 50 éve, rendületlenül járja papi hivatásának útját 

- kezdte ünnepi beszédét Huljevné Fülöp Mária tanárnő.

Az atyát 1970. június 21-én Győrben szentelték pappá. Pályafutását Ácson kezdte, majd 1974. szeptember 8-án került Undra, ahol Póka György csepregi tiszteletes segédlelkésze lett

 - tette hozzá.
 

A kezdeti idők nem voltak könnyűek – Und települése ekkoriban határsávba esett, amit szögesdrót és kapu zárt el. Az áldozatkész lelkész azonban motorkerékpárján fáradhatatlanul látogatta a falut, hogy betegeket gondozzon, kereszteljen, esketéseket tartson, és misét celebráljon. Az undi közösség, amely akkoriban még horvát anyanyelvű volt, meleg szívvel fogadta az ifjú lelkipásztort.


- A falu lakossága mély vallási elkötelezettséggel élt, a hit központi szerepet játszott az emberek életében. A településen működött óvoda, iskola, és aktív kultúrcsoportok szervezték a közösségi életet - emlékezett vissza a régmúltra Dumovits atya, aki már akkor is szoros kapcsolatot ápolt a falubeliekkel. Ismert minden házat, családot, folyamatosan együttműködött az iskolával, a helyi egyesületekkel, és az ő közbenjárásával elevenedtek fel a település régi vallási népszokásai is.
- A gyerekek örömmel vettek részt a pünkösdülésben, betlehemes és lucázás hagyományaiban, és buzgón ministráltak a miséken. A helyi tamburazenekar, a „Veseli Gradišćanci”, valamint a „Biseri” énekkar pedig rendszeresen részesei voltak az ünnepi szertartásoknak - fűzte hozzá.
 

A település összetétele mára ugyan változott, a horvát nyelvet beszélők száma is csökkent, de a közösség hite és összetartása változatlanul erős maradt. Dumovits atya munkásságát 50 éve a szeretet, a közösség lelki békéje, valamint az egymás iránti megértés vezérli, amelyért a település lakossága rendkívül hálás neki.

Jubileum
Hálás hívek köszöntötték az atyát jubileumi szentmiséje alkalmával Fotó:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában