Lassan indul a szezon

2024.09.10. 07:41

Előzzük meg a halálos lakástüzeket Győr-Moson-Sopronban – Ellenőrizzük a fűtési rendszer hibáit – fotók

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint érdemes még a fűtési szezont megelőzően időpontot kérni kéményseprésre, mert megnőhet a várakozási idő a szakember megérkezéséig. Fontos, a gázüzemű készülékek esetében kétévente, fával történő tüzelés esetén évente kitisztíttatni a kéményt. Ajánlott elvégeztetni a fűtőberendezések felülvizsgálatát is. Előzzük meg a bajt – hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem.

Ollári Gergely

Dr. Németh Ramóna tűzoltó főhadnagy, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunknak hangsúlyozta: számos tűzeset a fűtési rendszer hibáira vezethető vissza. 2022-ben tizennégy, tavaly tizenegy az idei év első félévében a lakástüzek tizenhárom százaléka keletkezett a kéményben. Előzzük meg a bajt!

Előzzük meg a bajt – számos tűzeset a fűtési rendszer hibáira vezethető vissza Győr-Moson-Sopronban.
Előzzük meg a bajt – számos tűzeset a fűtési rendszer hibáira vezethető vissza Győr-Moson-Sopronban.
Fotó: Fotó: MW-archívum

Előzzük meg a bajt

– A szilárd anyagok égetésekor korom keletkezik, ami lerakódik a kémény belső falára, ezzel folyamatosan szűkítve annak belső kerületét, sőt, a magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Fontos, hogy a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekben csak papírhulladékot és veszélyesnek nem minősülő kezeletlen, száraz fahulladékot égethetünk. A lerakódott korom eltávolításával, a kémény és a fűtőberendezés rendszeres karbantartásával a kéménytüzek nagy eséllyel megelőzhetőek –fogalmazott lapunknak a szóvivő. 

A szilárd anyagok égetésekor korom keletkezik, ami lerakódik a kémény belső falára.
A szilárd anyagok égetésekor korom keletkezik, ami lerakódik a kémény belső falára.
Fotó: Fotó: MW-archívum

A kéményből indult tüzek legfőbb okai a nem megfelelő tüzelő- és fűtőberendezések, vagy azok nem megfelelő használata, elhanyagoltsága. 

Például, ha valaki háztartási hulladékkal vagy kezelt, lakkozott, festett fával, illetve nedves fával fűt, sokkal több korom rakódik le az égéstermék-elvezetőben. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja kijelölt kéményseprő-ipari szerve 2016 júliusa óta közfeladatként végzi a tevékenységét. A kéményseprők csaknem négy millió égéstermék-elvezetőt vizsgálnak meg évente. Családi házban élők számára ingyenes a kéményseprés –amennyiben az ingatlanba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet. Ebben az esetben a tulajdonos kezdeményezésére, előre egyeztetett időpontban érkeznek a szakemberek. Természetes személyeknek ingyenes a szolgáltatás. A társasházak esetében azonban előre tervezett, az érintettek kiértesítése mellett történik az égéstermék-elvezetők felülvizsgálata. 

  • Fontos a felülvizsgálat 
  • Időben keressük fel a szakembert 
  • Végeztessük el a kéményseprést

– A gazdálkodó szervezetek számára nem a katasztrófavédelem végzi a felülvizsgálatot. A szolgáltatást kötelező megrendelni kéményseprő cégtől, szilárd anyaggal történő tüzelés esetén évente, gázfűtést használóknak kétévente. A szolgáltatásért fizetni kell. A kémény megfelelő működésén kívül, a szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása is. Érdemes füstérzékelőt beszerezni, mert a készülék már a tűz kezdeti szakaszában hangos jelzéssel figyelmeztet a veszélyre, amikor még van idő cselekedni, vagy időben kimenekülni a házból és hívni a tűzoltókat – részletezte dr. Németh Ramóna. 

Pingiczer Szabolcs győri gázvezeték és készülékszerelő mester szerint érdemes még most szerelőt hívni a felülvizsgálatra, mivel a szakemberek többsége még nem túlterhelt. 

– A szakemberek a gázkészülékeket kitisztítják a kémény nyílást ellenőrizik, hogy átjárható-e. Ilyenkor levegővel érdemes kifújatni a kormot a rostélyok között. A készüléknél azt is ellenőrizni kell, hogy van-e szivárgás. Ajánlott minden évben igényelni a kéményseprést. Ha valaki árammal fűt, ott nem lehet gond, mert nem termel égésterméket, ha viszont valakinek cserépkályhája van otthon, mindenképpen végeztessen kéményvizsgálatot. Azt is nézzék meg nincsenek-e kipotyogva a fúgák, nincs-e megrepedve a kályha. Ha időben megnézik, a fűtési szezonig helyrehozható –fogalmazott Pingiczer Szabolcs. 

Előzzük meg a bajt –Pingiczer Szabolcs győri gázvezeték és készülékszerelő mester szerint érdemes még most szerelőt hívni a felülvizsgálatra, mivel a szakemberek többsége még nem túlterhelt.
Előzzük meg a bajt –Pingiczer Szabolcs győri gázvezeték és készülékszerelő mester szerint érdemes még most szerelőt hívni a felülvizsgálatra, mivel a szakemberek többsége még nem túlterhelt.
Fotó: Molcsányi Máté

Hozzátette: tapasztalatai szerint a szakemberek jelenleg két héten belül vállalni tudják az ellenőrzéseket, viszont a hónap végén, október elején, a kiérkezési idő akár egy hónap is lehet. 

Az első negyedévben a katasztrófavédelem munkatársait 28 alkalommal riasztották vármegyénkben szén-monoxid jelenléte miatt. Tizenegy ember szenvedett mérgezést, azonban szerencsére, halálos kimenetelű eset nem történt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában