Jubileum

2 órája

Zene szívvel-lélekkel – Bemutatjuk a soproni HofferSuli 30 éves történetét, több neves zenész itt kezdte a pályáját

Idén ünnepli harmincadik születésnapját a HofferSuli, amely alapítása óta a soproni zenetanulás egyik meghatározó intézménye. Hoffer Péter a zeneiskola alapítója és vezetője a kezdetektől fogva azon dolgozik, hogy diákjainak a legmagasabb színvonalú oktatást nyújtsa úgy, hogy közben a tanulás élmény maradjon mindenkinek.

Varga Henrietta

Az érettségi után Péter számára egy meghatározó út kezdődött, amikor a bécsi American Institute of Music falai közé lépett. Ott olyan zenei és oktatási megközelítéssel találkozott, amely örökre megváltoztatta gondolkodásmódját.

HofferSuli
A HofferSuli nem csak gyakorlati tudást ad a gyereknek - mondta Hoffer Péter Fotó: HP

HofferSuli: a kezdet

A zenetanítás nemcsak egy szakma, hanem szenvedély is, és az intézet oktatási módszerei, valamint a zenéhez való hozzáállásuk arra ösztönöztek, hogy én is továbbadjam ezt a tudást. Az iskolai évek alatt már biztos voltam benne, hogy létre fogom hozni a saját zeneiskolámat, ahol ugyanilyen lelkesedéssel és módszertannal oktatjuk majd a következő generációkat 

- mondta.

- A kezdetek óta arra törekszünk, hogy megtaláljuk azt a kulcsot, ami élvezetessé teszi a gyerekek számára a zenetanulás olykor nehéz pillanatait is. Célunk, hogy a zenélés élmény legyen, ne pedig küzdelem. Ez a hozzáállás talán a hosszútávú siker titka is.  

Az első években a HofferSuli főként a dobok oktatására fókuszált, de gyorsan bővült kínálatuk, ahogy a zenésztársakkal kiegészülve egyre több hangszer, például gitár és basszusgitár került be. 

- Az elmúlt három évtized során rengeteg változást éltünk meg, de a legfontosabb mindig is az maradt, hogy diákjaink számára a zene öröm legyen, és ne csupán egy nehéz tanulási folyamat. Oktatási módszereink is folyamatosan fejlődnek. Az órák ütemezését a tanulók habitusához igazítjuk, és rendre frissítjük a tananyagot. A modern technológia lehetőséget ad arra, hogy a tanulók zenéjüket professzionális stúdióban rögzítsék, és a nyári stúdiógyakorlat során maguk is részt vegyenek a zenei anyagok keverésében, videók elkészítésében. 

A jövőben is a minőségi oktatás fenntartása marad az elsődleges célunk. Úgy vélem, a zenei világban ma már nem elég a hangszeres tudás; szükség van arra is, hogy a diákok megértsék a zenei rögzítés, szerkesztés és hangszerelés alapjait. Iskolánk stúdiójában ezeket a készségeket is elsajátíthatják, és ezzel felkészültebbek lehetnek a modern zenei kihívásokra. Úgy vélem, egy hangszer képes megnyitni a kapukat egy boldogabb, tartalmasabb élet felé, még akkor is, ha gyermekünk csak hobbi szinten zenél. A szülők számára egyetlen tanácsom van: tegyenek egy hangszert a nappaliba! Lehet ez egy gitár, szintetizátor vagy akár egy kisebb dob (Cajon) 

 - tette hozzá.

Dob
A suli egyik küldetése, hogy a zene öröm legyen, és ne csupán egy nehéz tanulási folyamat Fotó: Hoffer Péter

Az iskola életében az elmúlt évtizedekben emlékezetes pillanatokból sem volt hiány. A város számára talán a HofferSuli által szervezett nagy események, mint a Sopron Zenél, a Ritmusfesztiválok vagy a Roland Connect koncertek voltak látványosak, ahol az iskola tanítványai hazai sztárokkal léphettek színpadra. Ezek az alkalmak több mint száz fiatalt segítettek abban, hogy megéljék a színpadi zenélés örömét.

- Számomra azonban legalább ilyen boldogság, amikor tanítványaink felvételt nyernek a Kőbányai Zenei Stúdióba, vagy később nagyszínpadokon lépnek fel, akár nemzetközi szinten is. A zenei érdeklődés a fiatalok körében folyamatosan változik, de egy dolog biztos: a technológia szerepe óriási. Az úgynevezett „kütyüzés” nemcsak a szabadidőt tölti ki, hanem gyorsítja is a zene iránti ráhangolódást és a tanulást. A mai fiatal zenészek már világszinten is megállják a helyüket, és öröm látni, hogy a magyar fesztiválok színpadain is egyre több fiatal tehetség tűnik fel.

Dob
A gyerekeknek hatalmas lehetőség, hogy színpadon is megmutathatják tehetségüket Fotó: Máthé Daniella

- Az évek során sok tanítványunk vált elismert zenésszé. Riechmann Tadeusz a Tyr nevű skandináv metal bandával járja a világot, Gálos Ádám a The Biebers dobosa, és saját dobiskolát alapított Budapesten. Németh Szabolcs az Elefánt zenekarban dobol, míg Tarcsai Ádám szintén saját iskolát vezet a HofferSuli mintájára. Toldi Miklós korábban a Kaukázus és a Magashegyi Underground dobosa volt, ma zeneszerzőként és zenei producerként dolgozik - mondta büszkén.

És hogyan ünneplik az iskola 30 éves fennállását?

Tervezünk egy beszélgetős, zenélgetős nyílt napot és koncertet, ami lehet hogy jövő évre csúszik. Ennek oka, hogy tavasszal rögzítettünk egy riportsorozatot, melynek utómunkálatait be kell fejeznünk.. Különlegessége, hogy a sorozat részei hetente jelennek meg Youtube csatornánkon. A közeljövőben összesen mintegy hatvan riport készül el Rozsonits Tamás, szakújságíró barátomnak köszönhetően, aki a hozzátartozóinkkal, egykori diákokkal, tanárokkal, zenész barátokkal beszélget. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a harminc éves jubileumi riportfilm, heti megjelenéssel, több mint egy évig szolgáltat majd információkat iskolánk történetéről. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában