Előrejelzések

2 órája

Árvíz 2024 - Ekkor tetőzik a Duna Győrnél, közel 7 méteres szinten vonulhat le az árhullám

A legfrissebb előrejelzések szerint Győrnél szombaton, 660-680 centiméteres szinten tetőzik a levonuló árhullám – tudtuk meg Szegi Attilától. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese arról is beszámolt, hogy megkezdődött az apadás a Lajta mosonmagyaróvári szakaszán - közölte a hirado.hu

Kisalföld.hu

A drónfelvételen jól látszik, milyen magas a Mosoni-Duna vízállása a Széchenyi István Egyetem győri campusa mellett. Fotó: Németh Márton - SZE

A Lajtán a szükségtározó megnyitása után a tetőzés megtörtént. A folyó Mosonmagyaróvárnál egészen hosszan, 286 centiméterrel tetőzött. Előzetesen itt 300 centiméter fölötti vízállásra számítottak, a szükségtározós beavatkozás tehát elérte a célját:

a tetőző vízszintet mintegy 20 centiméterrel tudtuk csökkenteni

Lassú apadás a Lajtának ebben a szelvényében is megkezdődött, fölötte már nagyobb üzemben apad a folyó.

Viszont a Lajtára és valamennyi hazai vízfolyásra igaz, hogy hiába volt meg a tetőzés, a nap 24 órájában figyelik kollégáink a gátakat, töltéseket

– jelentette ki a szóvivő-helyettes.

A Vízügyi Főigazgatóság szakemberei és munkatársai „a csurgások, buzgárok esetén megfelelő módon azonnal beavatkoznak, hogy ezek nagy károkat ne okozzanak. Ehhez mindenhol rendelkezésre áll a szükséges létszám és az eszköz is” – erősítette meg a szóvivő. A töltéseken levő víznyomás ugyanis továbbra is nagyon magas – tette hozzá.

A Lajtán érkező, a mosonmagyaróvári tetőzés után

a Mosoni-Dunán át tovább, Győr felé tartó árhullámot Győr alatt, Véneknél található, két éve megépült torkolati duzzasztó szabályozza

 – tudtuk meg a szóvivőtől, aki elmondta: ennek torkolati a műtárgynak köszönhető, hogy a Duna főágának magasabb vízszintje nem tudta visszaduzzasztani a Mosoni-Dunát és a Lajtát illetve a Rábát - írta a hirado.hu.

Enélkül például Győrben két méterrel magasabb lett volna a csütörtöki vízállás – mondta Szegi Attila. A véneki torkolati műtárgy másik fontos tulajdonsága, hogy képes a vizet visszatartani a csekélyebb vízellátást jelentő hónapokban.

A Rábán elmaradt a várt csapadék és áradás, a Mosoni-Dunán pedig vízkormányzással tudták csökkenteni a vízhozamot, hogy a Lajtán érkező, előre jelzett 100 köbméter/secundumos vízhozamot tudja a Mosoni-Duna is biztonsággal fogadni.

A vízszint elkezdett emelkedni Győr térségében, ahol a legfrissebb előrejelzések szerint szombaton, 660-680 centiméteres szinten tetőzik a levonuló árhullám.

A szóvivő szerint az érintett folyószakaszok fokozott figyelése, a készenlét a jövő hét közepéig szükséges. Ezt követi a helyreállítás: Győr térségében például 150 ezer homokzsákot dolgoztak be eddig a védművekbe, részben magasítási céllal, részben a védekezés kapcsán – ezeket el kell szállítani és vissza kell bontani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában